European Green Deal, якість практик та кадрові питання – у фокусі вченої ради університету

26 квітня 2023 року
  26 квітня 2023 року під головування Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради.
 
  Традиційно перед початком розгляду питань порядку денного очільник університету вручив відзнаки та нагороди. Почесною грамотою університету відзначені доктор ветеринарних наук Марина Галат, яка тривалий час була головою Спілки молодих вчених, та директор Мукачівського фахового коледжу Юрій Садварі. Вчена рада привітала з днем народження начальника навчально-методичного відділу Ларису Кліх.
 
  Ректор Станіслав Ніколаєнко закцентував на подіях та досягненнях колективу протягом квітня в умовах воєнного стану. Університет прийняв понад 1500 абітурієнтів на днях відкритих дверей, ще понад 500 вступників взяли участь в цих заходах дистанційно. Продовжувався якісний навчальний процес – для студентів 1-3 курсів в очній формі, для решти – дистанційно. Наступного тижня відбудеться чергова їхня ротація. Понад 50 науково-педагогічних працівників прочитали відкриті лекції. В університеті проведена проміжна атестація, а отже для студентів є час для поліпшення своїх знань напередодні сесії. Триває меморіал-чемпіонат з футболу пам’яті Сергія Романчука, багато студентів стали призерами та переможцями низки спортивних змагань, про що постійно інформує офіційний сайт університету. Понад 30 науково-педагогічних працівників за кордоном проходять стажування та беруть участь в наукових дослідженнях. В навчально-дослідних господарствах на 100% виконані планові роботи, триває посівна. Звертаючись до членів вченої ради Станіслав Ніколаєнко наголосив, що за минулі заслуги всі все отримали, а нині оцінюються поточні справи. Потрібно враховувати воєнний стан, жити в реальному світі і працювати з повною віддачею, подолати вигорання, заздрість, втому.
  Вчена рада таємним голосуванням на вакантні посади обрала професорами кафедр наших колег. Директором наукової бібліотеки обрано Тетяну Кіщак. З усіма будуть підписані контракти терміном до 5 років, як того вимагає чинне законодавство. Також вчена рада присвоїла вчені звання доцента та професора, підтримала кандидатури на здобуття премії Верховної Ради України для молодих вчених докторам наук Антона Кошеля та Юрія Ромасевича.
 
 
  Наукову доповідь за темою «Європейський зелений курс: потенційні можливості та виклики для розвитку аграрного сектору економіки України» представила доктор економічних наук Вікторія Байдала. Доповідач закцентувала на чинних міжнародних угодах, європейському зеленому курсі і необхідності приєднання та виконання зобов’язань України, як претендента на членства в Європейському Союзі. Тут існують як загрози, так і можливості, оскільки реалізація зеленого курсу передбачає перегляд виробників виробничого циклу з метою зменшення ресурсної бази, декарбонізації, зменшення викидів парникових газів. До дискусії долучились члени вченої ради, професори Іван Ковальчук, Андрій Мартин, Валерій Ушкалов, Микола Талавиря, лунала пропозиція про необхідність пропонування студентам факультетів агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології, відповідної дисципліни за вибором.
 
 
  Про стан та поліпшення практичної підготовки студентів доповів начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Він проаналізував частки практик в структурі навчальних планів за спеціальностями бакалаврату та магістратури, навантаження для реалізації практик та їхню кількість на кафедрах. Разом з тим десять кафедр не мають в навантаженні практик, тому деканам факультетів та директорам ННІ рекомендовано посилити науково-педагогічний потенціал таких кафедр з метою запровадження на них практик. Водночас практику можна реалізувати в наявних 340 лабораторіях, що було зроблено під час активної фази пандемії та карантинних обмежень. Ярослав Рудик закцентував на необхідності ведення розділу офіційної сторінки підрозділу, де міститиметься інформація про практики. У співдоповіді провідний фахівець навчального відділу Олег Бачинський представив графіки навчальних та виробничих практик, зазначивши, що вони відбуваються як на базі навчально-дослідних господарств університету, так і в провідних аграрних підприємствах України. Директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Віктор Каплун, декан економічного факультету Анатолій Діброва, професори Світлана Каленська, Олександр Вальчук поділилися досвідом організації практик в своїх підрозділах.
 
 
 
 
  Вчена рада зобов’язала деканів факультетів, директорів ННІ спільно з гарантами освітніх програм, завідувачами кафедр спільно з Радами роботодавців забезпечити проведення виробничих практик для студентів технічних, технологічних, ветеринарних, зоотехнічних, економічних спеціальностей у НДГ університету та навчально-науково-виробничих лабораторіях базового закладу університету впродовж року, укладання договорів з провідними підприємствами та організаціями на проведення навчальних та виробничих практик студентів, в тому числі довготривалих; оформлення наказів на проходження практики; проведення інструктажів та видачу індивідуальних завдань студентам, неухильний постійний контроль за якістю проведення практичного навчання, а саме: дотримання графіку освітнього процесу; забезпечення проведення інструктажів з охорони праці та безпеки життєдіяльності; дотримання вимог карантинних заходів під час перебування студентів на базах практичного навчання; виконання програм практик та звітності, систематичне оновлення навчально-методичного забезпечення на сторінках кафедр та регулярне висвітлення досвіду практичного навчання студентів із використанням фото- та відеоматеріалів у новинах на головній сторінці, сторінках факультетів та ННІ та у соціальних мережах. Також на найближчих засідання вчених рад факультетів та ННІ – обговорити це питання та напрацювати шляхи удосконалення та поліпшення якості практик.
  Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради, які представив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. Зокрема, навчальний семестр для студентів нового набору, а також другокурсників розпочнеться 14 серпня в очному форматі, для решти – в дистанційному. Магістри нового набору в очному форматі розпочнуть навчання з 4 вересня. Затверджені оновлені положення, що забезпечують освітній процес – документи будуть опубліковані на офіційному сайті університету. Започатковані освітньо-професійні програми Міжнародне право, Готельно-ресторанний бізнес, Комп’ютерні системи захисту інформації. Затверджені також правила прийому до відокремлених підрозділів. Вчена рада рекомендувала до друку навчально-методичну, наукову літературу, періодику.
 
 
  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко представив проекти положень про використання тварин в навчальному та науковому процесах та про біоетичну комісію, а також пропозиції з її персонального складу, які вчена рада одноголосно схвалила.
 
  Ректор Станіслав Ніколаєнко повідомив про кадрові зміни, які відбулися в ректораті. За власним бажанням звільнені з посад начальник відділу кадрів та директор ННІ лісового і садово-паркового господарства. Очільник університету в цілому позитивно оцінив їхню діяльність та побажав подальших успіхів. Начальником відділу кадрів призначений кандидат сільськогосподарських наук Сергій Грищенко.
 
 

Пресслужба 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook