Пріоритети наукових досліджень у 2015 році НДІ технологій та якості продукції тваринництва

30 січня 2015 року

     Забезпечення продовольчої безпеки нашої держави визначається розвитком національного аграрного сектору, що базується на досягненнях фундаментальної та прикладної науки. Колектив НДІ технологій та якості продукції тваринництва займає провідні позиції в Україні за відповідними напрямами наукових досліджень у тваринницькій галузі. 

Нещодавно вченими інституту було подано на конкурс до Міністерства освіти і науки України 5 проектів науково-дослідних робіт, а саме:

 

 1. Теоретичне обґрунтування закономірностей використання поживних речовин у процесах контрольованого живлення тварин (науковий керівник, академік НААН України І. Ібатуллін), у рамках якого буде вивчено наукові закономірності азотовмісних і безазотистих речовин з урахуванням видів хімічних зв’язків між ними за контрольованої щільності надходження енергії до організму тварин.

 

2. Наукове обґрунтування створення та використання преміксів у годівлі сільськогосподарських птахів (науковий керівник, проф. М. Сичов). Колективом виконавців заплановано здійснити експериментальне обґрунтування шляхів забезпечення організму птахів життєво необхідними мікроелементами, дослідження їх надходження, встановлення норм фізіологічних потреб та розробка і ефективне використання преміксів для сільськогосподарської птиці з урахуванням віку та напряму продуктивності.

3. Провести технологічну оцінку та визначити ефективність використання порід овець вітчизняної та імпортної селекції перспективних спеціалізованих напрямів продуктивності (м’ясний, молочний та багатоплідний) (науковий керівник, проф. В. Туринський). Виконавцями проекту передбачається провести комплексну технологічну оцінку та дослідити економічну ефективність використання овець імпортної селекції (олібс, шароле, лаконе, бергшаф) для формування нових спеціалізованих напрямів продуктивності у вівчарстві України. Цей напрям досліджень є важливим для збереження і подальшого розвитку галузі вівчарства в цілому.

 

4. Випробування і зооінженерне оцінювання обладнання, яке використовують для механізації та автоматизації технологічного процесу виробництва молока (науковий керівник, проф. А. Угнівенко). В основу проекту покладено принцип взаємодії організму тварини із зовнішнім середовищем під час виробничої експлуатації поголів’я. Кожний елемент технологічного обладнання молочно-товарної ферми має свої характеристики, які прямо, або опосередковано впливають на тварин, що позначається на обсягах виробництва і якості продукції. Окрім цього, технологічне обладнання має свою вартість, праце- та ресурсовитратність і продуктивність, що впливає на економічну ефективність виробництва. Ідея дослідження – проаналізувати ці фактори і обґрунтувати вимоги до технологічного обладнання ферм та запропонувати оптимізовані моделі його використання. 

5. Екологічний моніторинг, дослідження та прогнозування стану біоресурсів водойм комплексного призначення (науковий керівник, доц. П. Шевченко). Метою проекту є моніторинг екологічного стану, дослідження гідрохімічного, гідробіологічного режимів і стану іхтіофауни водойм комплексного призначення, виявлення основних шкідливих впливів на них зі сторони господарської діяльності людини (забруднення побутовими, промисловими та сільськогосподарськими стоками, зарегулювання стоків річок, надмірний промисел, браконьєрство та ін.), а також розробка науково-біологічних обґрунтувань та режимів рибогосподарського використання водойм комплексного призначення, з’ясування впливу гідроелектростанцій на іхтіофауну водосховищ, надання консультацій та методичних рекомендацій рибницьким господарствам, рибінспекціям, екологічним службам та іншим зацікавленим організаціям щодо екологічного стану водойм, прогнозів потенціальних змін в гідроекосистемах і шляхів оптимізації водного середовища та підвищення його рибопродуктивності.

В.В. Отченашко,

начальник науково-дослідної частини
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook