Лайфхаки садово-паркового господарства для студентів від президента Гільдії ландшафтних архітекторів України

11 квітня 2023 року
Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту

    Нині, у непростий та трагічний для нашої країни час, перед студентами випускних курсів стоїть надто важливе завдання з пошуку майбутнього місця працевлаштування. Для підвищення зацікавленості студентів до підприємництва у сфері садово-паркового господарства та удосконалення їхньої професійної підготовки у ННІ лісового і садово-паркового господарства давно використовується та набуло великої популярності практико орієнтоване навчання, яке спонукає студентів до творчого процесу, підвищує рівень засвоєння матеріалу та отримання практичних навичок.

    Так, 5 квітня 2023 року в якості спікера до практичної складової дисципліни «Підприємництво в садово-парковому господарстві» приєдналася Президент Гільдії ландшафтних архітекторів України (ГЛАУ), директор приватного підприємства «Ді-лайн» Оксана Анатоліївна Мілєвська. Тему лекції та інформацію про запрошеного спікера заздалегідь було анонсовано та розміщено на навчальному порталі Elearn, що дало змогу студентам ознайомитися з діяльністю Гільдії та підприємства і підготувати цікаві запитання, а лекцію організовано з використанням платформи Cisco Webex.

    На занятті було опрацьовано ряд питань щодо організації та провадження діяльності у сфері ландшафтної архітектури та садово-паркового будівництва: З чого розпочинати? Історія компанії «Ді-лайн» та трансформація направлень? Основні «лайфхаки» та «факапи» ландшафтного архітектора? Чи здійснювати аналіз ринку ландшафтних послуг і як це робити? Який обсяг початкових інвестицій? Яке програмне забезпечення використовувати? Як розрахувати економічну ефективність господарства? Який війна вплинула на діяльність у сфері садово-паркового господарства і які перспективи цієї діяльності?

 

    Під час зустрічі студенти почули інформацію щодо функціонування Гільдії ландшафтних архітекторів України, яка не тільки об’єднує ландшафтних архітекторів та дизайнерів України, а й з 2011 року є повноправним членом Європейської Асоціації Ландшафтних Архітекторів (EFLA – IFLA EUROPE ). Напередодні студенти ознайомилися з основними напрямами діяльності Гільдії та підприємства «Ді-лайн», тому активно виявляли зацікавленість, ставлячи різноманітні запитання. Зокрема, студенти уточнювали, з яких кроків краще почати підприємницьку діяльність у сфері ландшафтної архітектури, з’ясовували вимоги до фахівців та проєктів а також розглядали вирішення різних конфліктних ситуацій на робочому місці тощо. Пані Оксана активно ділилася власним досвідом та практичними ситуаціями, розповідала про тонкощі підприємницької діяльності у сфері садово-паркового господарства. Гостя розказала про свій професійний шлях, який отримав продовження у студентських лавах нашого університету та поділилась цікавими ситуаціями під час роботи з проєктування парків та дитячих майданчиків. Вона порадила майбутнім фахівцям садово-паркового господарства сприймати позитивно критику, не боятися відстоювати свою позицію, бути впевненими в собі та вміти виправляти помилки.
    Спікер зазначила, що після нашої Перемоги, яка обов’язково настане, Україні будуть потрібні активні, цілеспрямовані фахівці садово-паркового господарства та ландшафтної архітектури, які вже набули базові навички роботи, вміють створювати та реконструювати об’єкти садово-паркового мистецтва. Оксана Анатоліївна наголосила, що студентам пощастило навчатися професійному фаху в НУБіП України, адже викладачі ННІ ЛіСПГ прекрасно розуміють вимоги сучасного ринку праці і докладають усіх зусиль, аби вмотивувати студентів опановувати відповідні навички та знання. 

    Зустріч проходила в легкій, невимушеній та цікавій формі, студенти ставили запитання Оксані Анатоліївні, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. І так, звичайно, студентів цікавили поради щодо проходження співбесід та якостей, на які звертає увагу при відборі для роботи пані Оксана, як дане підприємство піклується та мотивує своїх співробітників тощо. Також спікер розповіла про свій особистий шлях, її мотивацію та зауважила, що всі набуті знання та практичні навички, здобуті за фахом, обов’язково їм знадобляться в професійній діяльності. 

    За відгуками студентів, подібні зустрічі підіймають рівень мотивації, адже дозволяють отримати кваліфіковані відповіді на актуальні запитання та більше дізнатися про діяльність підприємств в Україні. Крім того, безпосереднє спілкування студентів з успішними практиками щодо умов праці та перспектив кар’єрного зростання, можливо, спонукає їх після отримання освіти також започаткувати власну справу.

     

      Варто зазначити, що високий рівень професіоналізму та кваліфікації Оксани Мілєвської додали мотивації студентам до подальшого плідного навчання та  впевненості в правильному виборі свого професійного шляху!
     Радіємо можливості співпраці з Вами, шановна Оксано Анатоліївно, та бажаємо успіхів у Вашій діяльності.

 

Галина Домашовець,
доцент кафедра таксації лісу та лісового менеджменту

Олеся Піхало,
гарант програми ОС «Бакалавр» спеціальності
206 «Садово-паркове господарство»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook