Лекція стейкхолдера для студентів 1 курсу 2 групи ОП «Міжнародна економіка»

3 квітня 2023 року
НУБіП України

    3 квітня 2023 року на кафедрі глобальної економіки, економічного факультету НУБіП України, для студентів економічного факультету ОП «Міжнародна економіка», спеціальність 051 «Економіка» було проведено гостьову лекцію на тему: «Процедура вступу України до ЄС: проведення переговорів».

   Запрошений лектор Мороз Микола Анатолійович, начальник відділу аграрного експорту і логістики Міністерства аграрної політики та продовольства України, зацікавив студентів корисним матеріалом. В лекції йдеться про процес євроінтеграції України, який є складним і, скоріш всього, довготривалим. Лектор відмітив, що підтверджуючи свою прихильність майбутньому членству України в ЄС після офіційної заявки країни 28 лютого 2022 року, євродепутати наголошують, що приєднання є процесом, заснованим на заслугах, який передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання пов’язаних з ЄС реформ і критеріїв вступу. У цьому контексті євродепутати підтверджують свою підтримку рішення Євроради надати Україні статус кандидата в ЄС минулого літа і також закликають Україну, Єврокомісію та Раду ЄС працювати над початком переговорів про вступ цього року.


    Разом зі статусом кандидата в члени Євросоюзу Україна отримала низку рекомендацій від ЄС, виконання яких було умовою для переходу до наступного етапу – переговорів щодо членства. Згідно з вимогами Брюсселя, Київ повинен завершити реформу судової гілки влади та Конституційного суду, призначити нових очільників НАБУ та САП, втілити в життя закони про олігархів, ЗМІ, національні меншини, а також боротися з відмиванням грошей.
    Українська влада доволі оптимістично дивиться на перспективи євроінтеграції. Зокрема, Зеленський очікує, що до кінця 2023 року Україна та ЄС зможуть розпочати переговори. Шмигаль зі свого боку розраховує, що країна буде готова стати повноправним членом "європейської родини" вже у 2024 році, хоч сам процес вступу може затягнутися.
    Микола Анатолійович відмітив, що станом на січень 2023 року, майже виконаними вважалися рекомендації ЄС щодо медіа, національних меншин та судової реформи. Також Україна просувалася вперед у питанні боротьбі з відмиванням грошей. У березні до цього всього додалося призначення директора НАБУ. Найгірша ситуація, за даними аналітиків, з виконанням рекомендацій щодо КСУ та закону про олігархів.
    Кожна країна, яка прагне вступити до ЄС, має пройти шлях від подання заявки до ратифікації. Шлях до членства складається з кількох етапів: подання заявки на вступ, отримання статусу кандидата, проведення переговорів з ЄС, підписання договору про вступ та його ратифікація. Цю процедуру не вдалося обійти жодній державі, що претендувала на членство.
    В лекції йдеться, що у разі, якщо Єврокомісія погодиться з тим, що Україна виконала всі вимоги, нам залишиться пройти переговори та ратифікацію. Однак цей процес теж може зайняти тривалий час – від кількох років до десятиліть. У ході переговорів Україні треба буде привести своє законодавство у відповідність до європейського у 35 окремих сферах. І прогрес по кожній сфері має бути схвалений усіма країнами-членами ЄС.
    В Брюсселі про терміни набуття Україною повноправного членства говорять не з таким оптимізмом, як в Києві. Угорський єврокомісар із питань розширення ЄС Олівер Варгеї говорив, що з огляду на "велику роботу", яку повинна виконати Україна, процес приєднання до блоку займе "більше часу, ніж рік чи два". Водночас фон дер Ляйєн дипломатично ухилялася від відповіді на питання щодо термінів вступу України в ЄС.
     Хочемо сподіватись про швидкий вступ України до Європейського Союзу, якнайшвидшу Нашу Перемогу і закінчення війни.
     Дякуємо Морозу Миколаю Анатолійовичу за актуальну і цікаву лекцію.

Олена Кірейцева, доцент кафедри глобальної економіки

гарант ОПП "Міжнародна економіка"

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook