Практичні виїзні заняття – для майбутніх овочівників

5 квітня 2023 року

Програма підготовки бакалаврів спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» передбачає вивчення вибіркової дисципліни «Олерографія», яка розглядає принципи сортознавства в овочівництві.

Серед різних складових технологій вирощування овочів на частку сорту в овочівництві припадає від 30 до 50%, а в екстремальних погодних умовах (посухи, епіфітотії хвороб) сорту належить вирішальна роль. Необхідність у безперервному впровадженні нових сортів обумовлена багатьма чинниками: старінням сорту, появою нових рас хвороб та шкідників, новими технологіями вирощування, зберігання та переробки, розширенням ареалу вирощування, підвищенням вимог споживачів до якості продукції. Правильно підібраний сортимент дозволяє не лише збільшити врожайність, але й поліпшити його якість, подовжити термінів його надходження споживачам, підвищити загальний вихід готового продукту. За рахунок сортів з новими властивостями та характеристиками можна в значній мірі компенсувати негативний вплив на ріст і розвиток рослин використання наявної недосконалої техніки та обладнання, дефіциту мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

Державний реєстр сортів рослин України пропонує для виробництва близько 3 тис. сортів і гетерозисних гібридів овочевих і баштанних культур. Враховуючи те, що виробнику важко зорієнтуватися в такому різноманітті, розроблені основи олеографії, як науки про сорти овочевих і баштанних рослин, що значно полегшує майбутнім спеціалістам засвоєння матеріалу з овочівництва і сортознавства.

Студент має оволодіти глибокими знаннями з внутрішньовидових класифікацій сортового різноманіття овочевих і баштанних культур, навчитися розрізняти сорти між собою та вибирати з них найбільш пристосовані до певних технологій вирощування, післязбиральної доробки, переробки, маркетингу і ґрунтово-кліматичних умов. Крім того, бакалавр має знати ідентифікаційні та господарсько-цінні ознаки сортів і гетерозисних гібридів, вміти організовувати та проводити їхнє виробниче випробування на придатність до поширення в Україні.

Саме в рамках співробітництва кафедри овочівництва і закритого ґрунту та Українського інституту експертизи сортів рослин в період очного навчання 31 березня було організовано співробітниками кафедри овочівництва і закритого ґрунту, доцентом Бобось Іриною та старшим викладачем Олександром Комаром  і проведено практичне заняття для бакалаврів 4 курсу агробіологічного факультету спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» для закріплення теоретичних знань практичними навичками.

Завідувачка сектору науково-правового забезпечення законопроектної роботи, канд. с.-г. наук Світлана Ткачик  ознайомила студентів зі структурою Українського інституту експертизи сортів рослин. Саме ця установа проводить державну науково-технічну експертизу сортів рослин з метою визначення придатності їх до поширення в Україні та набуття прав на сорти рослин, як об’єктів інтелектуальної власності.

З методикою проведення оцінки нових сортів і гетерозисних гібридів сільськогосподарських культур за якісними показниками ознайомили студентів завідувачка лабораторії показників якості сортів рослин, канд. с.-г. наук Оксана Топчій   та інші співробітники. Практично були представлені дослідження з лабораторної експертизи сортів рослин, сортову ідентифікацію за допомогою сучасних методів аналізу. Зацікавило студентів й проведення аналізу сортів на наявність в них генетичних модифікацій в лабораторії молекулярно-генетичного аналізу. Саме для прискорення селекційного процесу та їхньої ідентифікації важливу роль відіграють сучасні методи молекулярно-генетичних досліджень. В лабораторії продемонстрували майбутнім фахівцям схеми електрофорезу та ПЛР-аналізу.

Особливу увагу студентів привернуло сучасне сховище насіння і садивного матеріалу з контрольованими режимами зберігання. Завідувачка сектору управління та зберігання зразків насіння і садивного матеріалу Наталія Кондратенко  довела до відома принципи утримання та оновлення офіційних зразків насннєвого матеріалу сортів рослин, що зберігаються в сховищі УІЕСР. Сховище має стратегічне значення для розвитку сільського господарства, оскільки забезпечує довготривале і безпечне збереження генетичних ресурсів.

Науково-педагогічні працівники кафедри овочівництва та закритого ґрунту і студенти-овочівники вдячні співробітникам Українського інституту експертизи сортів рослин за надану можливість проведення виїзних практичних занять в лабораторіях установи.

Водночас випускникам були надані пропозиції щодо майбутнього працевлаштування. Захід дав можливість студентам переконатись, що вони на правильному шляху. В Україні, навіть під час повномасштабної війни, є всі умови для розвитку як аграрного сектору, так і економіки держави в цілому. А професійний та кар’єрний розвиток отримують лише ініціативні висококваліфіковані спеціалісти, які наполегливі та мають бажання вчитись та працювати.

 

                                       Ірина Бобось,

доцент кафедри овочівництва і закритого грунту, канд. с.-г. наук

                                       Олександр Комар,

 ст. викладач кафедри овочівництва і закритого грунту, канд. с.-г. наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook