Природокористування і якість життя - поради лікаря: природні засоби від печії

5 квітня 2023 року

      Печія — дуже поширений та неприємний симптом, значно погіршуючий якість життя. Виникає, коли відбуває зворотний закид шлункової кислоти у стравохід. Може викликати відчуття, ніби у грудях, інколи аж до шиї, палає вогонь. 

     Для усунення печії призначають протикислотні ліки. Але й природні засоби та зміни у способі життя також можуть допомогти подолати печію. 

     Одним із поширених «природних» засобів від печії є кальцій. Він є активним інгредієнтом багатьох безрецептурних антацидів.

   Якщо ви приймаєте антациди та відчуваєте печію частіше, ніж одного-двох разів на тиждень, або якщо ви використовуєте антациди довше двох тижнів, слід звернутися до лікаря. 

  Призначені обстеження можуть виявити ГЕРХ (гастроезофагеальну рефлюксну хворобу) або іншу проблему, наприклад, виразкову хворобу.

   Часта печія може призвести до тривалих проблем. Зокрема, спричинити запалення та звуження стравоходу. У рідкісних випадках — навіть призвести до раку. Водночас, усунення кислотного рефлюксу може допомогти запобігти ускладненням у майбутньому.

 

 ЧИ ДІЮТЬ ФІТОЗАСОБИ І ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ?

   Більшість досліджень були зосереджені на фітопрепараті під назвою Іберогаст. Він складається з 9 різних трав, серед яких дягель, кмин, ромашка, чистотіл, солодка, розторопша, м’ята перцева, меліса, іберійка гірка. Деякі дослідження показали, що Іберогаст може зменшити печію. Однак незрозуміло, яка саме трава в суміші полегшує симптоми. Крім того, м’ята може посилити печію, тому не варто приймати її, якщо у вас гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

   Вважається, що мелатонін допомагає полегшити печію. Але результати досліджень щодо того, чи ефективний він для цього або будь-яких інших симптомів шлунково-кишкових захворювань, суперечливі.

  Перш ніж приймати будь-який трав'яний засіб або дієтичну добавку, проконсультуйтеся з лікарем. Деякі добавки можуть мати побічні ефекти або взаємодіяти з ліками, які ви вже приймаєте.

 ВЖИВАННЯ МОЛОКА

   Існує думка, що склянка молока може полегшити печію. Дійсно, молоко здатне тимчасово буферизувати шлункову кислоту, але поживні речовини в молоці, особливо жир, стимулюють шлунок виробляти більше кислоти.

  Водночас молоко є багатим джерелом кальцію для формування кісток. Спробуйте знежирене молоко. Однак пийте не більше 120 мл за раз та між прийомами їжі. Переповнений шлунок може посилити печію.

 ЖУВАЛЬНА ГУМКА

   Вона стимулює вироблення слини, яка є кислотним буфером. Крім того, жувальна гумка змушує ковтати частіше, що виштовхує кислоти зі стравоходу. Обираючи жувальну гумку, переконайтеся, що вона не містить цукру, шкідливого для зубів.

 ЯК ПОЗБУТИСЯ ПЕЧІЇ БЕЗ ФАРМАКОЛОГІЇ

   Є кілька простих стратегій, що допоможуть заспокоїти печію:

- Слідкуйте за тим, що ви їсте. Уникайте певних продуктів, які викликають печію. До них належать м’ята, кофеїн, газовані напої, шоколад, цитрусові та соки, помідори, цибуля та продукти з високим вмістом жиру. Їжте більше клітковини, щоб травний тракт був здоровим. Також зменште розмір порцій. Спробуйте замість трьох великих прийомів їжі, п’ять або шість невеликих на день. Завелика порція їжі викликає печію. 

- Слідкуйте, коли та як ви їсте. Не їжте принаймні за дві-три години до сну, щоб шлунок мав можливість спорожнитися, перш ніж ви ляжете спати. Їжте повільно, невеликими шматочками.

- Нормалізуйте вагу. Надлишок черевного жиру може тиснути на шлунок, викидаючи кислоти в стравохід. Дотримуйтеся дієти та фізичної активності, щоб скинути зайві кілограми.

- Ведіть щоденник. Записуйте, що ви їли та коли у вас з’явилися симптоми печії, щоб можна було точно визначити, які продукти викликають симптоми, і уникати їх.

- Киньте курити. Куріння часто зменшує ефективність м’язів, які утримують кислоту в шлунку. З цієї та багатьох інших причин відмова від сигарет є найкращою інвестицією у здоров’я.

- Не перетискайте живіт. Відмовтеся від затісних джинсів, штанів чи спідниць. Вони створюють додатковий тиск на живіт.

- Підніміть узголів'я. Покладіть дерев’яні блоки під ліжко, щоб голова була вище приблизно на 15 сантиметрів. Сон просто на великій подушці не допомагає, якщо ви не використовуєте спеціальну протирефлюксну подушку. 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook