ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ

24 березня 2023 року

 

1Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 22.04.2023 № 1/4408-22 «Про просвітницькі заходи з питань уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами у надзвичайній ситуації», 24.03 2022 року у групі К-11М викладачем Володимиром ГАХОВСЬКИМ і начальником 7 ДПРЧ 2 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Тернопільській області Богданом ПАТРОЮ проведено бінарне заняття на тему «Правила поведінки під час виявлення невідомих вибухонебезпечних предметів».

2

Вибухонебезпечні предмети становлять загрозу життю людини та оточуючих. До них відносять: артилерійські снаряди, реактивні та інженерні міни, авіабомби, детонатори, ручні гранати, набої різних видів.

5

Їх можна виявити на землі у лісі, на полі після розмиву ґрунту дощовими водами, а також на дні річок.

Основну небезпеку у вибухонебезпечних предметах становлять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу.

Під час перебування у землі від впливу вологи, взаємодії металу та вибухової речовини боєприпасу утворюються хімічні сполуки, які зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів.

Якщо вибуховий снаряд пролежала в землі десятки років і не вибухнула, це не означає, що вона безпечна. Вона стає більш небезпечною та може вибухнути від тертя, іскри чи удару.

3

Якщо ви натрапили на невідомі предмети, що схожі на вибухонебезпечні необхідно дотримуватись певних правил, щоб уберегти від небезпеки себе та оточуючих, а саме:

  • не чіпайте, не рухайте знахідку;
  • зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;
  • відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
  • відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;
  • припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;
  • організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;
  • про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно терміново повідомити до Cлужби порятунку «101» чи до поліції за номером «102».

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року проблема мін і вибухонебезпечних залишків війни набула особливої гостроти.

7

Під час проведення заняття було наочно продемонстровано макети вибухонебезпечних предметів і неоднократно наголошувалось, що знешкоджувати їх мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами. Здобувачам освіти надано рекомендації з питань уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами та поведінки у надзвичайній ситуації.

Петро ЖОВНИЧ,
заступник директора з
адміністративно-господарської роботи
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook