Студентський гурток «Аналітик» продовжує свою діяльність

22 лютого 2023 року

21 лютого 2023 року відбулося засідання студентського наукового гуртка «Аналітик». Гуртківці презентували результати дослідження суттєвого негативного впливу широкомасштабної агресивної війни рф на економіку нашої країни, зокрема на її аграрний сектор.

Іван Кондратенко в своїй доповіді охарактеризував ведення аграрного бізнесу в Україні під час воєнних дій. За даними Мінагрополітики, через війну площа земель під посівну 2022 року зменшилася на 3,5 млн. га в зоні активних бойових дій. Значна кількість посівних площ нині замінована або непридатна до використання внаслідок масованих бомбардувань, до частини земель сільськогосподарського призначення немає доступу, ворог свідомо знищує склади та сільгосптехніку.

Каріна Татоян та Євгенія Богдан озвучили інформацію, надану Центром досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки та Міністерства аграрної політики і продовольства України. Згідно оприлюднених даних загальна сума збитків оцінюється у 926 млн дол. США, зерносховищ – 272 млн дол. США, оціночна вартість загиблих тварин складає понад 136 млн дол. США, багаторічних насаджень – 89 млн дол. США, втраченої продукції – 613 млн дол. США, інших факторів виробництва – 120 млн дол. США.

Софія Яковенко звернула увагу присутніх, на те, що держава підтримує аграріїв. Попри кризу та бойові дії на території країни, національні банки кредитують сільгоспвиробників в межах програми «Доступні кредити 5-7-9 %» зі спеціальними умовами графіка погашення кредиту для агробізнесу. Агропідприємства залучають кредити розміром від 100 тис. до 90 млн грн., відсотки становлять від 0% до 9 % залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва.

Засідання підсумувала керівник гуртка Лариса Гурська, наголосивши на важливості аграрного тилу для України з метою забезпечення продовольчої безпеки держави. Аграрний сектор має стати локомотивом для відновлення всієї національної економіки за умови забезпечення відповідної державної аграрної політики та фінансової підтримки сільгоспвиробників.

Лариса Гурська, керівник гуртка «Аналітик»,

Світлана Іванова, голова циклової комісії фінансово-економічних та облікових дисциплін

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook