Методи, засоби та особливості проведення занять співробітниками кафедри

28 лютого 2023 року
  Зважаючи на продовження воєнного стану ще на кілька місяців новий навчальний семестр на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю розпочався у дистанційному режимі згідно затвердженого розкладу. Викладачі, використовуючи різні програмні засоби для комунікації і проведення занять (Zoom-платформу, Cisco Webex, Google Meet, E-learn), почали масово демонструвати новий навчальний матеріал, ознайомлювати студентів із планами роботи, особливостями викладання й оцінювання знань студентів, тощо. Додаткових ризиків для успішної реалізації і засвоєння лекцій та виконання практичних робіт створюють і регулярні відключення мережі електропостачання, через які переважно доводиться переносити час занять на вечірній період або ж на інший, більш вільний день.
 Відвідуючи лекційні та практичні заняття доцента кафедри Євгена Бережняка з дисциплін «Ландшафтна екологія» та «Техноекологія», можна відмітити його професіоналізм та належний науково-методичний рівень демонстрації теоретичного та практичного матеріалу.
  Серед методів навчання, які у своїй педагогічній діяльності використовує Євгеній Бережняк є створення якісних візуально привабливих презентацій. На його думку, така форма демонстрації теоретичного матеріалу, підкріплюючи ще й власними фотознімками чи невеликими відеофрагментами, є важливими для сприйняття студентами. Одним із елементів педагогічної майстерності викладача слугує активна постійна комунікація зі студентами впродовж часу тривалості лекції. Одночасне подання теоретичного матеріалу із традиційними запитаннями до учасників конференції постійно «тримає» їх увагу у полі зору теми, яка обговорюється. Такий метод дає впевненість викладачу, що його думки, ідеї і розуміння теми будуть почутими, а не так званою «грою одного актору», особливо, коли у молодих людей вимкнені камери із-за суб’єктивних причин чи за слабкого сигналу інтернету.
 
  Традиційною практикою педагогічної майстерності викладача є і його здатність концентрувати увагу студентів на засвоєнні навчального матеріалу із минулих тем. Для цього Євгеній Михайлович задає питання і рандомним методом вибирає собі співрозмовника, активно спілкуючись з ним по темі минулого заняття впродовж 1-2 хв. Такий метод змушує й інших учасників навчального процесу «ввімкнутися» у тему, зазирнути лишній раз до конспекту та згадати про що йшла мова на попередній парі.
 
 Що стосується засобів подання інформації, то на електронному порталі E-learn повністю зібраний увесь необхідний матеріал із дисциплін, які викладає Євгеній Бережняк. Варто зазначити, що серед колег на кафедрі за показником атестованих навчальних курсів викладач є одним із лідерів. Колеги відмічають його професіоналізм, бажання постійно удосконалюватися, розвиватися, готувати заняття для студентів цікаво й різноманітно, що вимагає значних часових ресурсів і фізичних та розумових зусиль.
 
  У спілкуванні із Євгенієм Бережняком при запитанні, які мотивуючі фактори варто виділити для постійного самовдосконалення, викладач скромно зізнається, це отримання схвальних відгуків від студентів, а також їх цікавості від побаченого чи почутого. Досить часто слушні запитання або ж практичні поради від молоді слугують у подальшому для формування якісних майбутніх занять.
 
То ж новий семестр поступово набирає обертів, у зв’язку із чим хочеться побажати усім учасникам навчального процесу мирного неба над головою, терпіння та оптимізму. І нехай часті повітряні тривоги й відключення будинків від електропостачання не стають на заваді отриманню нових знань, вмінь і навичок та виконанню практичних і самостійних робіт. 
 
Віта Строкаль,

доцент кафедри 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook