Перспективи відтворення лісів України на круглому столі в НУБіП: можливості використання інтродуцентів та загрози інвазійних видів

17 лютого 2023 року
  З метою забезпечення ефективного створення лісів в Україні та на виконання Рішення РНБО від 29.09.2022 «Про охорону, захист, використання та відтворення лісів України в особливий період», введеного в дію Указом Президента України від 29.09.2022 № 675/2022 та постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2022 № 1410 «Про внесення змін до Правил відтворення лісів» для організації широкого обговорення із залученням наукових академічних установ, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держекоінспекції, ОВДА південно-східного регіону, ДАЛРУ, науково-дослідних інститутів, ДП «Ліси України», громадських організацій екологічного спрямування 16 лютого 2023 року на базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Перспективи відтворення лісів України: можливості використання інтродуцентів та загрози інвазійних видів» у змішаному форматі.

  З вітальним словом до учасників заходу звернувся проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк.
  Заступник Міністра Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький привітав учасників круглого столу, звернув увагу на надзвичайну актуальність даного питання та його широкого обговорення із залученням широкого кола зацікавлених учасників, побажав плідної праці.

  Модератор круглого столу, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції (НУБіП України), голова «Товариства лісівників України» Юрій Марчук окреслив основні питання для розгляду та завдання які стоять перед лісівниками, екологами та суспільством стосовно створення та відтворення лісів з використанням аборигенних та інтродукованих деревних рослин.

  Директор ННІ лісового та садово-паркового господарства (НУБіП України) Петро Лакида звернув увагу учасників на проблеми зі створення та відновлення лісів пов’язані з кліматичними змінами, які провокують зміни умов зростання та видового складу деревних рослин у лісах різного призначення всіх природних зон нашої країни. І не завжди можливо вирішити питання створення та формування високопродуктивних і біологічно стійких насаджень без введення до їх складу різних видів інтродуцентів.

 

 

  Будзінський Ігор начальник управляння лісового господарства ДАЛРУ навів аналіз використання інтродукованих видів деревних рослин у лісових насадженнях у розрізі адміністративних районів і природних зон у розрізі в їх складі аборигенних та інтродукованих видів залежно від цільового призначення. Прокоментував розроблені пропозиції щодо використання інтродукованих деревних видів у лісових насадженнях та унеможливлення використання інвазійних видів.

 

 

  Голова ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» Тетяна Тимочко емоційно прокоментувала позицію екологічних громадських організацій з категоричним запереченням можливості використанням інтродукованих та інвазійних видів деревних рослин при створення нових лісових насаджень та вимогою видалення таких видів у вже існуючих лісах.

  Світлана Лось, завідувач відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА, навела аналіз проведених досліджень лісових насаджень за участі дуба червоного та робінії псевдоакації, які показали що дані рослини не є інвазійними. Представила розроблені співробітниками УкрНДІЛГА рекомендації щодо використання інтродукованих видів у лісових насадженнях.
  Професор кафедри лісових культур і лісової селекції (НЛТУ) Юрій Дебринюк ознайомив учасників круглого столу з результатами досліджень науковців лісових насаджень Карпатського регіону з участю інтродукованих видів. При цьому зроблено наголос на кращих показниках росту, стійкості та продуктивності насаджень з участю інтродуцентів, на основі чого зроблено висновок про відсутність ознак інвазійності у досліджуваних видів.
  Доцент кафедри садового-паркового та лісового господарства (СНАУ) Євгенія Кременецька представила сучасні тенденції підбору видів деревних рослин для створення лісових насаджень різного цільового призначення.
  Доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту (НУБіП України), представник офісу FSC в Україні, Оксана Павліщук, закцентувала увагу на сертифікації лісів у цілому, й зокрема на формуванні видового складу лісових насаджень з урахуванням їх економічного, господарського та цільового значення.

  Професор кафедри економіки та менеджменту природокористування (НУ «Чернігівська політехніка») Юрій Гайда відзначив роль аборигенних інтродукованих рослин деревних видів у створенні мішаних лісів різного цільового призначення, наголосивши на тому, що не всі інтродуковані види є інвазійними, і, що не варто путати ці поняття, оскільки це різне явища.

  Директор УкрНДІЛГА ім. Висоцького, Віктор Ткач зазначив, що наукові співробітники інституту мають багаторічний досвід вивчення лісових насаджень з участю різних видів інтродукованих деревних видів, на основі чого розроблені рекомендації, щодо можливості і доцільності використання різних видів інтродукованих деревних рослин, їх дольової частки, у насаджень різного цільового призначення.

  

  У обговоренні мали короткі виступи й інші учасники круглого столу.
  За результатами Всеукраїнського круглого столу були прийняті пропозиції щодо формування рекомендацій із використання інтродукованих деревних рослин для відтворення лісових насаджень різного цільового призначення.

 

Валентин Обрамбальський
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook