Ph.D. Здобутки голови Ради аспірантів факультету тваринництва та водних біоресурсів

15 січня 2023 року
  Незважаючи на тяжкі будні війни, здобувачі ступеня доктора філософії наполегливо продовжують свої наукові дослідження в стінах рідної «alma mater». Особливої уваги заслуговують молоді науковці 4-го року навчання, котрі вже у поточному році захищатимуть здобутки своїх дисертаційних досліджень. А тому ми звернулись до секретаря Ради аспірантів НУБіП України, голови Ради аспірантів факультету тваринництва та водних біоресурсів Богдана Коваленка, котрий у 2018 році закінчив з відзнакою НУБіП України за спеціальністю 207 «Водні біоресурси та аквакультура» (ОС «Магістр»), а з 2019 року зарахований до очної аспірантури.

  • Шановний Богдане, розкажіть, будь ласка, чому Ви вирішили вступити в аспірантуру?

— Рішення поступити до аспірантури було прийняте ще в період мого навчання в магістратурі. Я завжди хотів відкривати щось нове, а робота над дисертацією дає мені такі можливості. Також вважаю, що науковий ступінь доктора філософії відкриває широкі можливості для подальшого працевлаштування та надає статусу людини, котра вміє вирішувати складні проблеми.

  • Чи виправдали Ваші та сподівання навчання в аспірантурі?

— Насправді було важче ніж я думав спочатку, але це можна пояснити появою таких зовнішніх факторів як пандемія та війна, які суттєво вплинули не лише на мене впродовж останніх років. З іншого боку аспірантура навчила мене дивитися на проблему ширше для її вирішення, що справді допомогло в моїй професійній діяльності. Я працював в Методично-технологічному центрі з аквакультури і можу сказати, що рівень знань і умінь працівників які, пройшли «випробування» аспірантурою в НУБіП є набагато вищим та більш професійним. Наразі я займаю посаду секретаря Ради аспірантів НУБіП та голови Ради аспірантів факультету тваринництва та водних біоресурсів. Можу сказати, що дані посади не з легких, адже доводиться працювати та координувати дії аспірантів усіх чотирьох років навчання, що є чудовим досвідом для подальшої роботи з колективами. Також, хочу відмітити, що навчання в аспірантурі це корисні знайомства з цікавими професійними людьми.

  • Розкажіть декілька слів про Ваш напрям досліджень?

— Перше чим я зайнявся повернувшись до університету вже в статусі аспіранта – це дослідження впливу вітамінно-амінокислотних препаратів на рибницько-біологічні показники африканського кларієвого сома. Через початок пандемії COVID-19 довелося на деякий час припинити дані дослідження, через велику кількість труднощів. Пізніше я повернувся до даної теми, але вже в якості одного з напрямків державної тематики яку отримали наші аспіранти на чолі нашим керівником, як керівником теми. Наразі, напрямком досліджень по якому буде захист дисертації – це використання гвоздичної олії для анестезії риби для боротьби зі стресом під час різних маніпуляцій. Якщо говорити про актуальність роботи, то вона полігає в тому, що більшість анестезуючих препаратів синтетичні та мають певну побічну дію для риби або навколишнього середовища. А гвоздична олія не тільки не токсична, а й в певній мірі корисна для людини.

  • Як Ви можете охарактеризувати свого наукового керівника? Керівництво факультету та гаранта освітньо-наукової програми?

— Вибір керівника – це одна з найважливіших задач перед вступом в аспірантуру. Вдалий вибір – це половина успіху в написанні роботи, проте бувають випадки коли аспірант і керівник не спрацьовується і це гальмує роботу. Я ж вважаю, що зробив вдалий вибір, а мій керівник, кандидат сільськогосподарських наук Коваленко Василь Олександрович, спеціаліст високого рівня з великим практичним досвідом в галузі та вмінням налагодити плідну роботу. Проведення будь якого досліду завжди починалась з попереднього обговорення з керівником, а на завершальному етапі – керівник допомагає в оформленням роботи, вказуючи на особливості написання роботи.
  Наразі мій четвертий рік навчання припав на період, коли на нашому факультеті проходитиме акредитація, а тому не можна не згадати нашого декана факультету Руслана Володимировича Кононенка та гарантів освітніх програм Віталія Валерійовича Беха та Сергія Юрійовича Рубана. Саме від їх зусиль залежить чи буде наша освітньо-наукова програма «Водні біоресурси та аквакультура» акредитована. Але враховуючи їх професіоналізм та вміння організувати роботу проектної групи ОНП та аспірантів факультету я впевнений в успішному проходженні акредитаційної експертизи Нацагенством.

  • Розкажіть про ваші подальші плани, після захисту дисертаційної роботи?

— В нинішніх умовах досить тяжко щось планувати, адже щодня все змінюється. Але я точно можу сказати, що не маю намірів залишати викладацьку діяльність. З серпня 2022 року я працюю асистентом кафедри гідробіології та іхтіології і мені ця робота подобається.

  • Дякуємо Богдане за відверті відповіді та наполегливу наукову працю. Впевнено крокуємо до поставлених цілей та перемоги на науковому фронті.

Слава Україні!
Героям Слава!


Віталій Вакуленко,
завідувач відділу аспірантури

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook