Позапланове засідання ректорату. Що рік прийдешній нам готує: про бюджет НУБіП на 2023 рік

4 січня 2023 року
Для освітян, як зрештою, і для працівників інших галузей, 2023 рік розпочався не з кращої новини: державне фінансування вищої освіти скорочено на 19%! Тобто з 21 млрд грн на рік, що були виділені минулого року, цьогоріч – лише 17 млрд. Розрахункова сума скорочення видатків лише для нашого університету становить 111,89 млн грн.
 
Як компенсувати дефіцит університетського бюджету, щоб пом’якшити фінансову ситуацію для викладачів і співробітників, особливо малозабезпечених, визначити напрям руху в цьому році? Саме цьому і було присвячене робоче засідання ректорату під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка, участь у якому взяли голова профкому співробітників, керівники всіх факультетів, ННІ, підрозділів і служб.
 
Очільник університету підкреслив: щоб не перекладати весь тягар на плечі працівників, вихід з ситуації ми бачимо у поєднанні двох шляхів - дотриманні внутрішньої економії плюс залучення коштів спецфонду. Тобто – половину дефіциту перекриваємо за рахунок внутрішніх резервів, а другу половину закриє університет. Що і було відображено у колегіальному принциповому рішенні в результаті активного обговорення.
 
 
 
Проректор, доктор економічних наук Вадим Ткачук, інформуючи присутніх про бюджет НУБіП на 2023 рік та заробітну плату, зазначив: керівництво бореться за кожну копійку для людей у бюджеті університету. Він озвучив ряд пропозицій, напрацьованих для скорочення витрат на поточний рік. Серед них – виплата зарплати НПП в січні без застосування рейтингової оцінки; відпустка за власний рахунок; зміна механізму оплати праці для НПП; направлення на простій працівників, які не виконують функціональних обов’язків у період воєнного стану; упорядкування навчального навантаження; покриття витрат за рахунок коштів спецфонду (комунальні і соціальні видатки з розрахунку на рік) та інше.
 
 
 
 
 
У підсумку одностайно вирішено: з 9 січня ц.р. науково-педагогічні працівники ідуть у відпустку за власний рахунок до 31 січня, а малозабезпечені працівники – у простій на три тижні. Тобто половину дефіциту перекриємо за рахунок економії на заробітній платі, а решту бере на себе університет. При цьому слід зазначити, що більшість університетів України дефіцит коштів перекривають за рахунок економії – зменшення заробітної плати, а НУБіП – залучаючи внутрішні резерви, захищає співробітників за рахунок спецфонду. 
 
 
 
Остаточне корегування заходів з оптимізації бюджету відбудеться після отримання фінансування на поточний рік.
 
Валентин Обрамбальський
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook