Здобутки кафедри банківської справи та страхування під час воєнного стану та нові виклики на наступний 2023 - рік Перемоги!

31 грудня 2022 року
      2022 рік був не простим для всього українського народу, складним він був і для бізнесу, і для науки. Водночас, він дав можливість для активізації зусиль кожного окремого викладача, спонукаючи робити все можливе для майбутньої перемоги. Чого вдалося досягти кафедрі банківської справи та страхування економічного факультету НУБіП України?
     Науково-дослідна робота. 17 листопада 2022 р. на кафедрі банківської справи та страхування відбувся Міжнародний науково-практичний круглий стіл «Страховий ринок України: виклики в період дії воєнного стану та перспективи подальшого розвитку». Учасниками круглого столу були викладачі та науковці з Краківського економічного університету (Польща), Лодзького університету (Польща), Батумського державного університету ім. Ш. Руставелі (Грузія), Університету менеджменту безпеки (Словаччина), Політехнічного коледжу Їглава (Чеська Республіка), Бухарестського економічного університету (Румунія), Академії економічних наук Бухаресту (Румунія), Національного НДІ праці та соціального захисту (Румунія), Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця, Інституту післядипломної освіти та бізнесу, Асоціації «Страховий бізнес».

     03 листопада 2022 року викладачі кафедри банківської справи та страхування взяли участь у Міжнародному семінарі «Стипендіальна програма імені Лейна Кіркланда: можливості програми та секрети успішного написання проєктів», яка заснована 2016 року в Польщі. Випускники даної програми передавали свій досвід перебування на стажуванні та враження від наукової співпраці з провідними науковцями польських освітніх закладів.  
 
     Викладачі кафедри банківської справи та страхування 25 травня 2022 р. долучилися до роботи круглого столу, який проводила Українська Асоціація Викладачів та Дослідників Європейської Інтеграції в рамках імплементації проєкту «ЄС-Східне партнерство: майбутні шляхи активізації спільних ініціатив академічних та громадських спільнот в Україні» спільно із Національним Еразмус+ офісом в Україні. Захід був присвячений переосмисленню унікального досвіду реалізації освітніх і наукових проєктів з Європейських студій під час повномасштабної збройної агресії росії. 

     28 січня 2022 року викладачі кафедри банківської справи та страхування взяли участь у роботі Науково-практичного круглого столу на тему: «Правове регулювання фінансових послуг: національний, європейський, глобалізаційний виміри», який проводився на базі Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету. Захід відбувся в рамках реалізації проекту 619998-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» за програмою Еразмус+ напрям Жана Моне.

     
     Навчальний процес. Кафедра банківської справи та страхування вважає одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності проведення відкритих лекцій, адже це дає можливість покращувати навчальний процес, професійний рівень викладачів та доступність сприйняття студентами теоретичних знань. Так, доцент кафедри банківської справи та страхування Мамчур Руслана Миколаївна 17 лютого 2022 р. провела відкриту лекцію з дисципліни «Страхування» для студентів 3 курсу спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Тема лекції – «Роль та значення страхування в системі економічних відносин». 25 жовтня 2022 р. доцент кафедри банківської справи та страхування Муравський Олексій Андрійович провів лекцію на тему: «Створення і організація діяльності комерційних банків» з навчальної дисципліни «Банківська система» для студентів 4 курсу, 2 групи скороченого терміну навчання спеціальності «Облік і оподаткування».

     Підвищення кваліфікації. Літо для викладача – це можливість удосконалити свої знання та вміння, а тому викладачі кафедри банківської справи та страхування вже традиційно приймають участь у літній школі з фінансової грамотності «Талан» від Національного банку України, робота якої спрямована на підготовку вчителів шкіл та викладачів університетів до викладання цікавого предмету «Підприємництво та фінансова грамотність». 4 тижні потужного інтенсиву, насиченого лекційними та практичними заняттями, співпраця з найкращими експертами у сфері фінансових послуг та фінансової просвіти, дослідження актуальних тем з фінансової грамотності та підприємництва – досвід, який необхідно і потрібно передавати студентам НУБіП під час навчального семестру! 

     З 24 по 31 жовтня кафедра банківської справи та страхування відвідала он-лайн семінари по святкуванню всесвітнього дня заощаджень. Представники НБУ провели 10 вебінарів від експертів НБУ, Фонду гарантування та Музею грошей; майстер-курс з основ домашнього господарства «Випічка з вигодою»; онлайн-зустріч з економістом, аналітиком, автором статей та інвестиційним банкіром Сергієм Фурсою «Фінансова грамотність як спосіб життя» та презентація навчальних матеріалів на тему Дня економіки; онлайн-заходи Національного банку України у рамках Тижня кібербезпеки. Зазначені заходи є не лише інформаційно насиченими, а й цікавими та пізнавальними з точки зору обміну корисним практичним досвідом.

     Для навчання та розвитку студентів. Вже традиційно економічний факультет проводить для своїх студентів цікаві семінари, корисні зустрічі та організовує різноманітні бізнес-ігри для підвищення їх професійних компетентностей. 5 вересня 2022 р. студенти економічного факультету разом з викладачами кафедри банківської справи та страхування мали нагоду зустрітися на вебінарі з третім Президентом України та екс-головою Національного банку України Віктором ЮЩЕНКОМ, який свого часу був ініціатором та головним виконавцем проведення грошової реформи 1996 року. Тож і тема вебінару була присвячена народженню сучасної гривні та тому, як саме відбувалася грошова реформа у непростому 1996 році.

     Також у вересні, скориставшись нагодою оф-лайн навчання, за ініціативи кафедри банківської справи та страхування першокурсники скороченого терміну навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» мали можливість прийняти участь в прогностичній сесії за методикою «Технології моделювання майбутнього» від Active group. 

     У продовження налагодженої співпраці проєкту технічної допомоги Європейського інвестиційного банку «Основний кредит для аграрної галузі – Україна (UAFATA)» та НУБіП України кафедра банківської справи та страхування 10 листопада організувала вебінар для студентів та аспірантів на тему «Розвиток підприємництва в умовах війни та його фінансового забезпечення». Зустріч стала складовим елементом серії вебінарів «Агробізнес під час війни». На думку викладачів кафедри, участь представників бізнесу та стейкхолдерів у навчальному процесі є запорукою ефективної підготовки майбутніх фінансистів.

    Наукова робота студентів. В рамках оголошеного МОН України Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт на кафедрі банківської справи та страхування 20 січня 2022 р. відбулося підведення підсумків І туру конкурсу наукових робіт студентів – членів наукового гуртка «Банки, фінансові ринки та агробізнес: виклики сьогодення» (науковий керівник – к.е.н., доцент Костюк В.А.). Даний конкурс дозволив активізувати наукову роботу гуртківців, виявити найбільш талановитих студентів, оцінити їх інтелектуальний потенціал у розумінні проблем фінансової сфери, стимулювати їх інтерес до творчої дослідницької роботи. Нажаль, ІІ тур конкурсу не відбувся через напад росії. 

     Також, команда економічного факультету «NULES_FREE_FIN» під керівництвом доцента кафедри банківської справи та страхування Ольги Файчук взяли участь у першому етапі Всеукраїнського турніру з фінансової грамотності, який проводив Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна та Громадська організація «ДК «Партнер» для студентів університетів, коледжів та технікумів, старшокласників шкіл і ліцеїв (KharkivFinCup-2022). Метою проведення Турніру є створення основ для підвищення фінансової грамотності студентства, як необхідної умови підвищення рівня і якості життя, формування практичних навичок та компетенцій використання фінансових послуг задля підвищення власного фінансового добробуту та формування інтересу до передових досягнень у галузі фінансово-інформаційних та фінансово-комунікаційних технологій.
     Виховна робота. Кафедра банківської справи та страхування економічного факультету в жовтні-листопаді 2022 р. прийняла участь у благодійній акції Національного банку України «Смілива гривня» і запросила долучитися до неї студентів, викладачів, співробітників, гостей та усіх бажаючих, щоб допомогти Збройним Силам України. Зібрані кошти були передані на допомогу ЗСУ.

     За досить короткий час оф-лайн навчання відбулося захоплююче знайомство студентів 1 курсу скороченого терміну навчання спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» з Ботанічним садом НУБіП України. Екскурсія була організована наставником групи, доцентом кафедри Ольгою Файчук.

   
 Віримо в те, що 2023 рік стане роком повномасштабної перемоги України, робимо для цього все можливе, пишаємось нашими героями, працюємо задля процвітання України та рідного університету!

 

Руслана Мамчур,
доцент кафедри банківської справи та страхування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook