Кафедра банківської справи та страхування провела Міжнародний науково-практичний круглий стіл «Страховий ринок України: виклики в період дії воєнного стану та перспективи подальшого розвитку»

20 листопада 2022, 17:40
    17 листопада 2022 року на кафедрі банківської справи та страхування відбувся Міжнародний науково-практичний круглий стіл «Страховий ринок України: виклики в період дії воєнного стану та перспективи подальшого розвитку», що співпало зі святкуванням Міжнародного дня Студента.
    Відкриття Міжнародного науково-практичного круглого столу розпочалось з вітального слова для студентів декана економічного факультету, доктора економічних наук, професора Анатолія Діброви. Також Анатолій Дмитрович підкреслив, що Україна переживає найважчі часи свого існування. Вітчизняний страховий ринок перебуває в надскладних умовах, що в свою чергу несе негативний вплив на всю національну економіку. Наше завдання підготувати висококваліфікованих фахівців, які будуть ліквідовувати наслідки війни та відбудовувати нашу державу. Побажав учасникам круглого столу плідної роботи та жвавої дискусії.
     Далі в.о. завідувачки кафедри банківської справи та страхування Вікторія Костюк доєдналась до привітань студентів та розпочала з короткої історії свята. Міжнародний день студентів 17 листопада має трагічну історію. У жовтні 1939 року в окупованій Німеччиною Чехії студенти та викладачі організовують мирну демонстрацію на честь національного дня Чехословаччини. Окупанти відкрили вогонь по демонстрантах, в результаті чого загинув один студент. 17 листопада німецькі війська оточили гуртожиток, після чого багатьох студентів було заарештовано або страчено. У 1946 році було запропоновано відзначати цей день як День студента. Цьогоріч українські студенти також змушені відзначати це свято під час війни. Зараз більшість університетів проводять онлайн-навчання для безпеки своїх студентів.
   
Студентство - воістину найкращий період життя! Бажаю вам відчути на собі всі його принади! Нехай навчання дається легко, іспити здаються швидко, а вільного часу буде все більше! Бажаю вам направляти весь присутній ентузіазм в потрібне русло! Поки життя надає вам всі можливості, беріть від нього все. Нехай роки, що пролітають так швидко, залишать у вашій пам'яті слід радісних і позитивних вражень!
 
    Після привітань Вікторія Анатоліївна представила учасників круглого столу з Краківського економічного університет (Польща), Лодзького університету (Польща), Батумського державного університету ім. Ш. Руставелі (Грузія), Університету менеджменту безпеки (Словаччина), Політехнічного коледжу Їглава (Чеська Республіка), Бухарестського економічного університету (Румунія), Академії економічних наук Бухаресту (Румунія), Національного НДІ праці та соціального захисту (Румунія), Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця, Інституту післядипломної освіти та бізнесу, Асоціації "Страховий бізнес".
     З вітальними словами до учасників круглого столу звернулися: Александр Лучіан Манолє, ректор, «Артіфекс» Університет Бухаресту (Румунія), Юрій Клапків, д.е.н, доцент, Лодзьський університет (Польща), Ігор Брітченко, д.е.н., професор, Університет менеджменту безпеки (Словаччина), Марія Плонка, доктор хабілітований, професор, Краківський економічний університет (Польща).
    Виступи доповідачів здійснювались згідно програми конференції. Так, наукову доповідь на тему «Страховий ринок України: виклики сьогодення» представила к.е.н., доцент кафедри банківської справи та страхування НУБіП України Руслана Мамчур.
 
    Доповідачка звернула увагу присутніх на основні виклики для страхового ринку України протягом 2022 року, серед яких суттєве падіння попиту населення; особливості та умови страхування українців, які виїхали і тимчасово перебувають за кордоном; добровільне медичне страхування загалом та умови отримання медичного асистансу на територіях активних бойових дій. Окремо було розглянуто питання страхування воєнних ризиків, яке взагалі не здійснювалося в Україні до 2015 року. Також акцентована увага на можливостях цього виду страхування для населення та підприємств агросектору, енергетики, телекому та логістики. В презентації доповідач продемонструвала основні показники діяльності страхових компаній протягом 2022 року та навела своє бачення майбутніх напрямів розвитку страхового ринку, зокрема, розширення обсягів страхового покриття за рахунок включення в договори страхування воєнних ризиків та «вторинних» ризиків війни; а також активне залучення страхових компаній до відновлення економіки України.
 
    Наступну доповідь на тему: ««План Маршалла» для українського страхового ринку» представив Вячеслав Черняховський, Генеральний директор Асоціації Страховий бізнес, Україна.
 
   Вячеслав Валерійович зазначив, що Україна стоїть на порозі найбільшої кризи за всі роки існування незалежної України. Зараз неможливо зробити навіть коректні припущення щодо кількісних параметрів впливу війни на економіку, ВВП та страховий ринок. Значна частина страховиків спостерігає падіння платежів на 50-90% і лише 5% компаній стабільно працюють. Страховий ринок України після війни змінить свою структуру, попитом будуть користуватися обов’язкові види страхування, банківське страхування (іпотека, застава, від нещасних випадків), страхуванням каско автомобілів та добровільне медичне страхування. Водночас, важко спрогнозувати, наскільки страховий ринок готовий до «вторинних» військових ризиків (вибухів мін у полях та у лісах з пошкодженням техніки, смертністю або інвалідністю громадян). Серед конкретних пропозицій від учасників Асоціації доповідач назвав: пом’якшення регуляторних вимог, зменшення податкового навантаження на страхові компанії, можливість пільгового кредитування, відміна дискримінаційної процедури «акредитації» у банках та стимулювання внутрішнього перестрахування. Такі кроки мають бути зроблені в першу чергу для того, щоб забезпечити можливості страховиків здійснювати виплати, надаючи підтримку громадянам.
 
     Фелічія Александру, д.е.н., професор Бухарестського університету економічних наук та Георг Стоян, д.е.н., професор Бухарестського університету економічних наук  запропонували до обговорення доповідь на тему: «Страховий ринок Румунії у контексті управління соціальними ризиками».
 
     Спікери висловили підтримку українському народу в складний період російської агресії. Доповідь румунських колег була присвячена еволюції румунського страхового ринку, зокрема озвучено критичні моменти, які пройшов румунський ринок страхування. На думку професорів Бухарестського університету економічних наук це надасть можливість для успішної та більш швидкої інтеграції українського страхового ринку до Європейського союзу. Однією з головних проблем румунського страхового ринку була відсутність власне румунського капіталу на страховому ринку, переважав іноземний капітал, в той час, як має бути рівновага. Також доповідачі наголосили на необхідності поглиблення співпраці між українськими та румунськими вузами і запросили викладачів кафедри банківської справи та страхування на конференцію, яка найближчим часом буде проведена в Румунії.
 
    Генадій Чобану, д.е.н., науковий співробітник Національного НДІ праці та соціального захисту; викладач «Артіфекс» університету Бухаресту представив доповідь: «Регулювання і управління небанківським фінансовим ринком в Румунії та Молдові». Доповідач значну увагу приділив питанню регулювання діяльності страхових компаній в Румунії та Молдові. При цьому деякі підходи до регулювання діяльності страхових компаній в Україні були дуже схожими з ситуацією в Молдові, проте кардинально відрізнялися від регулюючих факторів впливу на страховий ринок Румунії. Серед присутніх на круглому столі розгорілася дискусія щодо регулюючого впливу Національного банку України на майбутню діяльність страхових компаній та забезпечення достатнього рівня їхньої платоспроможності. Свою думку з цього питання висловив також Ігор Геннадійович Брітченко, професор Університету менеджменту безпеки, в контексті досвіду Словаччини.
     В'ячеслав Андрійко Генеральний директор Представництва Willis Towers Watson Insurance Broking та Дмитро Маружко заступник Генерального директора Представництва Willis Towers Watson Insurance Broking  презентували доповідь на тему: «Робота страховив і перестрахових брокерів України в поточних умовах».
 
 
    Спікери познайомили присутніх з історією своєї компанії, яка сягає вже майже 200 років. Компанія Willis Towers Watson розташанова у Великобританії і налічує понад 40 тисяч співробітників у світі. Компанія співрацює з Україною з 1996 року і надає послуги страхового посередництва, а саме: розміщує в Україні майнові ризики, в т.ч. ризики енергетики, авіації, морські, будівельні та вантажні ризики. Також компанія є перестраховим брокером. Доповідачі акцентували увагу присутніх на дев’яти макро- та мікропроблемах страхового ринку України та перспективах їх вирішення. Основні серед яких: складний регуляторний стан, інфляційні зміни страхової вартості, жорсткі вимоги до платоспроможності, зростання страхових тарифів та підвищення якості надання страхових послуг. На думку доповідачів, після закінчення війни страховий ринок стане більш професійним та більш відповідальним.
   Внукова Наталія Миколаївна, д.е.н., професор кафедри банківської справи і фінансових послуг ХНЕУ ім. С. Кузнеця представила повідомлення на тему: «Оцінка рівня зацікавленості темою страхування в Україні та Польщі».
 
      Доповідачка акцентувала увагу присутніх на дуже загрозливій ситуації, що виникла на страховому ринку України. Підтвердженням цього є звіт НБУ щодо кількості страхових компаній, а саме – постійного звуження ринку. Загалом рівень зацікавленості фінансовим ринком є дуже низьким за оцінкою Наталії Миколаївни. Зокрема, зацікавленість темою страхування досягла найнижчої межі в середині березня 2022 року. Водночас, найбільш попит на страхові послуги відмічається в Тернопільській, Хмельницькій, Львівській областях та в м. Києві. Також існує великий попит на страхування в Польщі, який зумовлений великою кількістю українців, які переїхали до Польщі після початку війни. Як наслідок, є велика зацікавленість у страхових послугах українських провайдерів на території Польщі.
 
 
    Кожен виступ викликав жваву дискусію, питання задавалися особисто та з використанням чату, кожен з присутніх намагався донести до слухачів найбільш актуальні приклади вирішення нагальних питань, які принесли користь на батьківщині доповідачів, а зараз можуть стати у пригоді при відновленнні страхового ринку України. Також, Юрій Клапків, д.е.н, доцент Лодзьського університету (Польща) запросив до участі у конференції «Newkraine: відбудова України у змінній Європі». Подія відбудеться 24-25 листопада 2022 р. у гібридному форматі, а саме: у приміщеннях Економічно-Соціологічного факультету Лодзького Університету і дистанційно.
    На завершення Міжнародного науково-практичного круглого столу «Страховий ринок України: виклики в період дії воєнного стану та перспективи подальшого розвитку» студенти подякували своїм викладачам та побажали теплі та щирі слова: 
«Шановні наші викладачі, хочемо від щирого серця сказати вам величезне спасибі за вашу старанність і розуміння, за вашу роботу і ваші старання, за вашу доброту, підтримку і чуйність, за увагу, терпіння і вірні знання. Бажаємо вам залишатися у відмінній формі і з міцним здоров’ям!»
    Колектив кафедри банківської справи та страхування щиро дякує міжнародним учасникам, колективу НУБіП, колегам кафедри, студентам та всім присутнім за прийняття участі у заході! Найголовніше побажання зараз – це мир на нашій землі! Навіть в такий нелегкий для нашої країни час, життя триває! СЛАВА УКРАЇНІ!
 
Руслана Мамчур, Олена Жарікова,
доценти кафедри банківської справи та страхування
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook