21 листопада – День Гідності та Свободи

21 листопада 2022 року
   День Гі́дності та Свобо́диподія в Україні, яка відзначається щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 р.) та Революції Гідності (акція студентів та громадських активістів розпочалася 21 листопада 2013 р.). Є наступником свята Дня Свободи, що святкувалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005-2011 рр., поки не було скасоване указом президента Віктора Януковича. 13 листопада 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи.
   Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 р. та у листопаді 2013 р. – лютому 2014 р. постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 р.
 
 
   Чому це важливо. День Гідності та Свободи – нагадування про ту ціну, яку українці заплатили, коли відстоювали на Майдані своє право на чесні вибори та інтеграцію у Європейський Союз – nzl.theukrainians.org.
   Гаслом 21 листопада цього року буде: «Вистояли на Майдані – переможемо у війні» – lb.ua.
   День Гідності та Свободи є не лише черговою пам’ятною датою в календарі, цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено День Гідності та Свободи, є одними з ключових моментів українського державотворення, знаковими точками консолідації народу та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості.
   Помаранчеву революцію спричинили разом із цілою низкою факторів масові брутальні фальсифікації та застосування адміністративного ресурсу під час президентської виборчої кампанії 2004 р. Ця революція стала маркером становлення й розвитку громадянського суспільства в Україні, його готовності обстоювати базові демократичні свободи та людську гідність, брати на себе відповідальність за власний вибір.
 
Помаранчева революція на Майдані Незалежності, 2004 р.
 
   Більше того, перші масові виступи проти екс-президента Віктора Януковича відбулися й в листопаді 2010 р. Тоді тисячі людей зібралися на Податковий майдан проти ухвалення Радою проєкту Податкового кодексу. Масові мітинги почалися 16 листопада, але найбільшого масштабу набрали саме 22 листопада, до річниці Помаранчевої революції.
   21 листопада 2013 р. уряд Миколи Азарова виступив із заявою про відмову від підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Причиною такого рішення назвали нібито невраховані наслідки від санкцій з боку Росії. Ввечері цього ж дня розпочалися перші акції протестів. Спочатку українці організувалися на протест через соціальні мережі в Києві.
   «Добре, давайте серйозно. От хто сьогодні до півночі готовий вийти на Майдан? Лайки не рахуються. Лише коментарі під цим постом зі словами «Я готовий». Як тільки набереться більше тисячі, будемо організовуватися». Такий допис опублікував на своїй сторінці у Facebook тодішній журналіст, пізніше нардеп, а нині заступник голови «Укроборонпрому» Мустафа Найєм. Перша акція протесту розпочалася близько 22:00. Учасників мітингу нараховувалось близько півтори тисячі. Цього ж дня небайдужі вийшли на Євромайдани також у Львові, Донецьку, Харкові, Ужгороді, Луцьку та інших містах.
 
Початок Революції Гідності на Майдані Незалежності, 21 листопада 2013 р.
 
Ректор НУБіП України проф. Ніколаєнко С. М. та к.пол.н. Рудень Д. М. на Майдані. 2014 р.
 
Устим Голоднюк – Герой Небесної Сотні. Студент відокремленого підрозділу НУБіП України – Бережанського агротехнічного інституту (12 серпня 1994 р. – 20 лютого 2014 р.)
 
   У ніч з 29 на 30 листопада силовики розігнали активістів, які зібралися на Майдані Незалежності. Влада пояснила це бажанням розчистити місце для новорічної ялинки. Застосування сили до мітингувальників спричинило ще більшу хвилю протестів – з проєвропейських вони перетворилися на антиурядові – suspilne.media.
   Завдяки Революції Гідності Україна отримала новий шанс для цивілізаційного вибору, руху до демократії, очищення від рудиментів тоталітарного й людиноненависницького комуністичного минулого. Однак, на відміну від подій Помаранчевої революції, обстоювання власної гідності та свободи взимку 2013–2014 рр. коштувало Україні життя та здоров’я багатьох патріотів.
   Народ України як ініціатор та учасник революційних подій виявив свою суб’єктність у формуванні майбутнього держави й утвердив вектор її розвитку як вільної демократичної європейської країни.
  Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, у тому числі міжнародних – france.mfa.gov.ua.
 
 
Центр Києва, 2014 р.
 
   21 листопада на Алеї Героїв Небесної Сотні відбудуться молебні та покладання квітів. Музей Революції Гідності з партнерами проведе виставку «Війна за ідентичність та культурний спротив». Ввечері в столиці відбудеться вшанування Героїв Небесної Сотні.
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook