1 листопада свiтова спільнота вiдзначає День заснування Європейського Союзу

1 листопада 2022 року
  Європейський Союз – напевно, найбільш природне сучасне економіко-геополітичне об’єднання на сьогоднішній день, яке представлене більш ніж пів мільярдом її жителів і наближається до чверті в світовому валовому внутрішньому продукті частини економіки. Утворилося на основі підписаного 7 лютого 1992 р. Маастрихтського договору, який набув чинності 1 листопада 1993 р. Цьому передувала величезна робота, що почалася ще з 1951 р., коли в Парижі було підписано договір про створення Європейського об’єднання вугілля і сталі. Європейський Союз – це унікальне утворення, націлене насамперед на ефективну регіональну інтеграцію. Загальні стандарти і основні цінності, якість і повага до прав людини, єдина, монолітна, але гнучка політика, питання колективної безпеки роблять єврозону найбільш надійним партнером як для найближчих сусідів, так і для всіх інших країн світу – mankrda.gov.ua. Юридично в ЄС не виділено столиці, але де-факто таким є місто Брюссель, де базується більшість інституцій Європейського Союзу.
   ЄС діє через систему незалежних наднаціональних інституцій і спільно узгоджених рішень держав-членів. Найважливішими інституціями ЄС є: Європейська комісія, Рада Європейського Союзу, Європейська рада, Суд Європейського Союзу, Європейський центральний банк і Європейський парламент, який обирається кожні 5 років громадянами Європейського Союзу.
 
 
  Сьогоднi Європейський Союз – економічний та політичний союз 27 держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі. Європейський Союз – це сім’я демократичних європейських країн, які об’єдналися заради миру та процвітання. Євросоюз – це не держава, що має замінити існуючі держави, і він також значно більший за будь-яку міжнародну організацію. Країни, що входять до ЄС, заснували спільні інституції, яким було делеговано частину їхніх суверенних повноважень, завдяки чому стало можливо демократично приймати рішення з конкретних питань, які становлять спільний інтерес, на європейському рівні. Європейський Союз створив спільну валюту, динамічний спільний ринок, у якому люди, послуги, товари і капітал пересуваються вільно. ЄС намагається зробити так, щоб внаслідок соціального прогресу та справедливої конкуренції якомога більше людей могли скористатися перевагою спільного ринку.
 
Хронологія розширення
  Етапи європейської інтеграції:
- 1950-1968 рр. – становлення економічної Європи шести країн;
- 1969-1973 рр. – поглиблення й розширення «Спільного ринку»;
- 1974-1984 рр. – певний застій євробудівництва;
- 1985-1991 рр. – виникнення нових інтеграційних структур та їхня підготовка до створення ЄС;
- після 1992 р. – розбудова ЄС.
 
   Європейський Союз базується на трьох головних компонентах:
- Європейське співтовариство становить правову основу для формування політики спільного ринку, міжнародної торгівлі, сприяння розвитку, монетарної політики, сільського господарства, рибальства, навколишнього середовища, регіонального розвитку, енергетики;
- спільна зовнішня політика та політика безпеки;
- юстиція і внутрішні справи, що включає співпрацю між країнами – членами ЄС в таких галузях, як громадянське та кримінальне право, політика імміграції та надання притулку, прикордонний контроль, боротьба з торгівлею наркотиками, співпраця та обмін інформацією між поліціями.
  З моменту набуття Україною незалежності у 1991 р. Європейський Союз та Україна динамічно розвивають відносини один з одним. Україна є пріоритетним партнером ЄС у рамках European Neighbourhood Policy (Європейської політики сусідства (ЄПС)) та Східного партнерства – mankrda.gov.ua.
   7 лютого 2019 р. до Конституції України були внесені зміни й закріплено стратегічний курс до набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. Тоді свої голоси за це віддали 334 депутатів парламенту України.
 
 
Цікаві факти про ЄС:
 
  1. Тільки одна країна заявила про вихід із Союзу – Велика Британія.
  2. Швейцарія і Норвегія не є членами Європейського Союзу. Щоправда, вони підписали кілька угод з ЄС, які дозволяють вільно пересуватися людям і перевозити товари. В обох країнах деякі з головних політичних партій виступають за приєднання до Євросоюзу.
  3. Євро – офіційна валюта 19 країн Європейського Союзу. В інших дев’яти державах, як і раніше, діють старі грошові одиниці. Зате на євро перейшли шість країн, які не входять до ЄС. Це Андорра, Ватикан, Монако, Сан-Марино, Чорногорія і Косово.
  4. В Євросоюзі – 24 офіційні мови. На засіданнях Європарламенту депутати можуть використовувати будь-яку з них. Тому, щоб народні обранці розуміли один одного, в парламенті працюють 330 штатних і 1800 позаштатних перекладачів-синхроністів.
  5. Найменша країна ЄС – Республіка Мальта, розташована на островах в Середземному морі. Її площа – всього 316 кв. км. За кількістю жителів Мальта теж на останньому місці в Євросоюзі (417 тис., тобто 0,8% усього населення євроспільноти). При цьому Мальта – європейський лідер зі щільності населення: 1305 осіб на 1кв. км.
  6. Найвідвідуваніша країна Євросоюзу – Франція, а найбільш відвідуване місто – Париж.
  7. Звичайно, велика частина території і населення ЄС знаходиться в Європі. Проте простір співтовариства поширюється на Північну і Південну Америки, Африку і Океанію. Як таке може бути? Все просто: деякі європейські країни, як і раніше, зберігають свої заморські володіння і території. Наприклад, до складу Іспанії входять африканські міста Сеута і Мелілья, а також Канарські острови. А Франція володіє Гвіаною в Латинській Америці і островами в Карибському морі і Тихому океані – brovary.net.ua.
 
 
 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook