ГОСПОДАРЮК АНГЕЛІНА ДОСЛІДИЛА ВИКОРИСТАННЯ ХІРУРГІЧНОЇ ТЕХНІКИ ТРАНСПЛАНТОВАНОЇ АМНІОТИЧНОЇ ОБОЛОНКИ КРОЛЯ, ПІД ЧАС ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ГУРТКУ "ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ТА ІМУНОЛОГІЇ ТВАРИН"

24 жовтня 2022 року
Хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка

   Голова гуртка "Патофізіології та імунології тварин" кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка, студентка 3 курсу 10 групи Господарюк Ангеліна провела дослідження, щодо використання комплексних підходів хірургічних технік трансплантації амніотичної оболонки (пошарової трансплантації біологічного покриття).

   За результатами комплексних досліджень встановлено позитивний вплив трансплантованої амніотичної оболонки на відновлення структури та функції ушкодженої тканини ока; вивчені показники клінічних і лабораторних досліджень, які чітко показують інтенсивність відновлювальних процесів у оці після застосування амніотичної оболонки на всіх етапах відновлення її функціональної здатності від вихідного стану (7 доба моделювання експериментального увеїту та кератиту) та впродовж 30 діб після трансплантації амніотичної оболонки кроля.

 

   На 30 добу після трансплантації амніотичної оболонки кроля відзначали блідо-рожеву кон'юнктиву і відсутність виділень з кон'юнктивальної порожнини.     У всіх експериментальних тварин амніотична оболонка відсутня, поверхня рогівки була епітелізована, флюоресцеїном не фарбувалася. У деяких випадках спостерігали формування неінтенсивного помутніння з явищами залишкової інфільтрації. Васкуляризація рогівки у всіх тварин була відсутня.

   На всьому етапі дослідів проводили клінічні дослідження (тест Ширмера, біомікроскопія щілинною лампою, флюоресцеїновий тест Зейделя, 7, 14, 30 добу після початку лікування та гістологічні дослідження після виведення тварин з експерименту з наступним забором рогової оболонки з енуклеованого ока. Таким чином, нами було повністю досліджено біомікроскопію, гістологію та саме відновлення ока, як органа після трансплантації алогенної амніотичної оболонки кроля за кератиту.

   Господарюк Ангеліна опрацювала та проаналізувала літературні джерела, що стосуються на дану тему, організувала і провела експериментальні дослідження необхідного матеріалу та узагальнила результати дослідження, здійснила статистичну обробку цифрових показників, а також розробила наглядні схеми, алгоритми та підготовила відео та фото з рисунками.
   Дослідження проводилися в ННЛ «Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині» факультету ветеринарної медицини НУБіП України на кафедрі хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка. Суть наукової роботи полягала в дослідженні впливу трансплантованої амніотичної оболонки кроля на відновлення структури і функції ушкоджених тканин очного яблука експериментально в кролів.
   Під час наукової роботи було встановлено, що лікувальні заходи за кератитів різної етіології повинні здійснюватися своєчасно, щоб запобігати розвитку в зоні ураження очного яблука незворотних руйнівних процесів. Застосування трансплантованої амніотичної оболонки сприяє ефективному відновленню тканинних структур ураженого очного яблука та відновленню клінічного і функціонального стану ушкодженої тканини ока. У основі терапії в тварин з кератитом різної етіології за допомогою трансплантованої амніотичної оболонки лежить їх вплив на відновлення структури тканини очного яблука та їх протизапальний ефект.
   Хлопці та дівчата студентського гуртка "Патофізіології та імунології тварин" кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка постійно займаються цікавими науковими дослідами.

Заступник директора НДІ здоров’я тварин з питань
студентської наукової роботи,
кандидат ветеринарних наук, старший викладач кафедри
хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка,
керівник гуртка "Патофізіології та імунології тварин",
наставник академічної групи 1 курсу 6 групи,
вихователь гуртожитку №6
Роман Бокотько

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook