8 жовтня – День юриста

8 жовтня 2022 року
   Фахівці правознавці, досконально знайомі з юридичними науками, чинним законодавством і маючи практичну діяльність у сфері права, завжди були затребувані в цивілізованому суспільстві. Причина гранично проста – цивілізоване суспільство прагне регулювати всі свої внутрішні і зовнішні взаємини, керуючись загальноприйнятими правилами, порядками і нормами – законами, а позаяк наша людська практика взаємин постійно зростає і досить багатогранна, то і законів, що регламентують їх, потрібно все більше і більше. Розібратися в цьому всьому «порядку» простій, не пов’язаній з юриспруденцією людині, все частіше і частіше стає не під силу. На допомогу приходять кваліфіковані юристи – dilovamova.com.
 

Історія свята

   Незважаючи на те, що часом і місцем зародження юриспруденції по праву прийнято вважати Стародавню Грецію, перші сліди права можна знайти ще в культурі прадавніх єгиптян, що говорить про те, як сильно людство цінувало значення права. Неможливо уявити собі сучасний світ без хоч трохи чіткої і продуманої правової системи.
   Перші датовані згадки про «право і рівність» ми можемо знайти в роботах Піфагора (VI ст до н.е.). Слово «юрист» походить від латинського слова jus – право.
   У V-VI ст. до н.е. про закони справедливості і права жителів поліса говорить і Геракліт.
  Далі біля витоків юриспруденції стоять і такі відомі діячі Стародавньої Греції, як Демокріт, Горгий, Гиппій і так далі.
   Не варто випускати з уваги і праць Сократа, продовжених його учнем Платоном, – їх спільна робота стала першим трактатом раціоналіста про право і закон у державі.
   Наприкінці IV – початку III століття до н.е. у формі окремої самостійної науки юриспруденція з'явилася в Стародавньому Римі. Це сталося завдяки синові римського патриція Аппія Клавдія Цека Гнею Флавію, що викрав і опублікував складену батьком збірку процесуально-правових формул (на сьогоднішній день даний документ названий на честь знатного викрадача – «цивільне право Флавія»).
   Викладати юриспруденцію почали так само в Стародавньому Римі – в 253 році до н.е. понтифік Тіберій Корунканій першим почав розбирати правові питання держави і висловлювати свою думку про ситуацію у присутності своїх учнів. На цьому етапі юридична наука була трактуванням проблем і юридичною інформацією про державу.
   Діяльність мислителів Стародавнього Риму має насправді велике значення в історії формування юриспруденції. Наукові праці різних часів від перших робіт і аж до кодифікування Юстініана (VI ст. н.е.) сформували міцну базу для подальшого розвитку правової науки – urconsult.at.ua.
  Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 р. Засновано свято було указом президента України Леоніда Кучми №1022/97 від 16 вересня 1997 р. День для свята був обраний не випадково – вважається, що саме 8 жовтня 1016 р. Київський князь Ярослав Мудрий видав перший збір законів, що мав назву Руська правда.
Збір законів Руська правда. XI—XII ст.
 
   Символи свята Феміда – загальновизнаний символ правосуддя. Найчастіше її зображують із зав’язаними очима, в руках вона тримає меч і ваги. Ваги – древній символ міри та справедливості. На терезах правосуддя зважуються добро і зло. Меч символізує відплату і духовну силу. Пов’язка символізує неупередженість.
   Порядок у державі і благополуччя її громадян невіддільно пов’язані з максимальним дотриманням і повагою прав і свобод людини. Це важке завдання для молодої держави, але від його вирішення залежить життєздатність будь-якого цивілізованого суспільства. Юристи і правознавці, покликані суспільством для вирішення цього завдання, щоденно стикаючись з найрізноманітнішими проблемами, твердо стоять на позиціях підвищення правової культури українських громадян різних верств населення. Забезпечення правових гарантій на практиці вимагає немало зусиль і ерудиції, гарної професійної кваліфікації та досвіду юридичної роботи – dilovamova.com.
 

Цікаві факти про юристів

  1. Багато знайомих нам термінів з області юриспруденції з’явилися ще в античні часи. Наприклад, «Рrocurare» (прокурор) означало «піклуватися, спостерігати».
  2. Людовик XII порівнював роботу юриста з роботою шевця. Адже у них схожі цілі: обидва прагнуть досягти потрібної для себе форми.
  3. Юристами за освітою були Фідель Кастро і Махатма Ганді.
  4. 28 американських президентів за освітою були юристами, серед них – Рузвельт і Лінкольн – nv.ua.
  5. У середині минулого століття суд в Європі відбувався достатньо цікаво. Ще церковний суд розглядав позови на тварин. Часто на лаві підсудних опинялися вівці, корови, кози і навіть комахи (наприклад, сарана). Останній вирок тварині оголосили в 1740 році у Франції. Тоді корові корову стратили через повішення.
  6. Жителька Каліфорнії Бетті Булок подала позов на тютюнову компанію «Phillip Morris». Жінка курила їхню продукцію протягом 47 р. свого життя і отримала рак легень. В результаті велика компанія була змушена виплатити позивачці 750 тис доларів матеріального та 100 тис. доларів – морального збитку. Більш того, суд змусив виробника тютюнової продукції виплатити штраф у розмірі 28 млн доларів – porady.org.ua.
 

З Днем юриста!

 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook