Робота студентського гуртка «Фізіологія тварин»

2 жовтня 2022 року
   22 вересня у режимі онлайн відбулось засідання гуртка з «Фізіології тварин». Тема заняття – вивчення типологічних особливостей вищої нервової діяльності та тонусу автономної  нервової системи у тварин (методики). Сучасне ефективне ведення тваринництва неможливе без наукового обґрунтування фізіологічних процесів, які відбуваються в організмі тварин.
    Базою для здійснення діяльності гуртка є міжкафедральна навчально-наукова лабораторія ветеринарно діагностичних досліджень, яка є структурним підрозділом факультету ветеринарної медицини  і діє у складі кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого обладнана сучасним обладнанням, завідує лабораторією кандидат біологічних наук, доцент Цвіліховський В.І., навчально-науково-виробничий Клінічний центр «Ветмедсервіс" та  Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК
   Великий внесок у фізіологічну науку зробив проф. Науменко В.В., який вперше запропонував методику вивчення умовно-рефлекторної діяльності у свиней та виявив основні типи вищої нервової діяльності цих тварин. Продовжують школу великого вченого на кафедрі доктор ветеринарних наук, професор Карповський В.І., доктор сільськогосподарських наук, професор Трокоз В.О., кандидат ветеринарних наук, доцент Криворучко Д.І.
   Під час заняття студенти ознайомились з особливостями умовно-рефлекторної діяльності  у корів, засвоїли матеріал щодо встановлення тонусу автономної нервової системи у корів та його взаємозв’язок із типами вищої нервової діяльності. 
     Була розглянута та дана коротка характеристика сили, врівноваженості та рухливості нервових процесів за розробленою кафедрою методикою. Суть методу полягає у спостереженні за поведінкою, реакцією тварини на експериментатора; реакцією голодної тварини на подачу корму; несподівані сенсорні подразники і утворення умовних рефлексів. У даний час гуртківці займаються розробкою фізіологічних методів корекції адаптаційно-компенсаторних процесів в організмі тварин шляхом вивчення їх вищої нервової діяльності, обміну речовин, електричної активності головного мозку із застосуванням природних адаптогенних препаратів.
  Впродовж навчального року студенти-гуртківці будуть вивчати вищу нервову діяльність тварин, яка є основним науковим напрямком діяльності кафедри, користуватися веб-сайтами бібліотек, журналів та інших інтернет-ресурсів. Робота гуртка проходить згідно тематичних планів.
   Члени студентського наукового гуртка планують прийняти участь у студентських конференціях, які проходять як в стінах нашого університету, так і за його межами, друкувати тези та наукові статті.
 
 
                                                                              Олена Журенко,
доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook