Практична підготовка з овочівництва

19 вересня 2022 року

Для набуття студентами агробіологічного факультету глибоких знань і умінь з овочівництва активно використовується колекційно-дослідне поле та плівкова теплиця в НЛ  «Плодоовочевий сад». Навіть в жорстких реаліях сьогодення, під час очного формату навчання студенти III курсу спеціальностей 201 «Агрономія» та 203 «Садівництво і виноградарство» з 5 до 15 вересня мали змогу теоретичні знання закріпити на навчальній практиці з овочівництва.

Керівники практики Іван Федосій, Ірина Бобось, Олександр Комар ознайомили студентів зі змістом навчальної практики в осінньому семестрі згідно з робочою програмою, яка включає дві теми з урахуванням навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» та зональних особливостей, використання прогресивних технологій виробництва й організації праці.


Студенти ознайомились із видовим і сортовим різноманіттям овочевих і баштанних культур, їхніми морфологічними особливостями та ставленням до умов зовнішнього середовища. Майбутні фахівці навчились визначати за сходами овочеві культури, які з’явились на поверхні ґрунту після сівби за літніх строків сівби, в т.ч. зеленні культури (шпинат, кріп, коріандр, салат, капуста пекінська, редиска, редька лоба, редька дайкон тощо). Ознайомились із особливостями осіннього догляду за рослинами, проводили зачистку ділянок після збору врожаю овочевих культур. Навчились визначати строки та способи збирання врожаю овочевих і баштанних культур. Студенти набули практичного досвіду зі збирання врожаю плодових (помідор, огірок) і зеленних культур (кріп, коріандр, рукола, петрушка, базилік), коренеплодів (морква, петрушка, буряк столовий, редиска), чуфи.

В плівковій теплиці в НЛ  «Плодоовочевий сад» студенти змогли ознайомились із видовим і сортовим різноманіттям овочевих культур для літньо-осіннього обороту та особливостями їхнього осіннього догляду. Водночас мали можливість власноручно проводити розпушування ґрунту, підживлювати рослини, проводити поливи.

Завершальними акордами навчальної практики були дегустації, а саме визначення смакової оцінки сортів плодових культур (помідора, перцю солодкого), коренеплодів (моркви, селери, петрушки, пастернаку, редиски, редьки лоба, редьки дайкон). Студенти за комплексом ознак (зовнішній вигляд, смак, консистенція м’якуша, забарвлення, соковитість) оцінювали сорти і визначали дегустаційну оцінку сортів за 9–и бальною шкалою. Деякі культури виявилися новими для більшості майбутніх фахівців, але їхніми якісними і смаковими властивостями були приємно вражені. Водночас, студентів здивували й смакові якості бульбочок чуфи, які до цього часу вони не використовували в їжу. При визначенні смакової оцінки сортів студенти змогли переконатись про важливість застосування всіх елементів технології вирощування овочевих культур, від яких залежать господарсько-цінні ознаки, в т.ч. їхні смакові показники.

Особлива вдячність за практичну організацію навчальної практики на колекційно-дослідному овочевому полі та проведенні дегустації завідувачу навчальної лабораторії овочівництва Ользі Леонтьєвій, в плівковій теплиці – завідувачу навчально-науково-виробничої лабораторії «Овочі відкритого і закритого ґрунту» Олександру Комару, зусиллями яких маємо гарний результат і можливість проводити практику для закріплення теоретичних знань і умінь з вирощування овочевої продукції.

 

Бажаємо успіхів в подальшому продовженні вивчення дисципліни в on-line режимі та проходженні остаточних тем навчальної практики навесні в очному форматі! Мирного неба та нових здобутків в опануванні фахового рівня!

 

Ірина Бобось,

доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook