Міжнародна науково-практична онлайн/офлайн конференція «Продовольча та екологічна безпека у воєнний і післявоєнний часи: правові виклики для України та світу»

19 вересня 2022 року

16 вересня 2022 року за ініціативи кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України, підтриманої відділенням екологічного, господарського та аграрного права спільно з Київським регіональним центром Національної академії правових наук України було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Продовольча та екологічна безпека у воєнний та післявоєнний часи: правові виклики для України та світу».

Захід, проведений через виклики часу у змішаному онлайн/офлайн форматі, об’єднав учасників фактично з усієї України. Це науковці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Національного університету «Одеська юридична академія», Запорізького національного університету, а також представники інших вишів західної та центральної України – Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Львівського національного університету імені Івана Франка, Луцького національного технічного університету, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Сумського національного аграрного університету, Хмельницького інституту ПрАТ «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом». Участь у конференції взяли також представники Міністерства аграрної політики та продовольства України,  Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру України, судді, практикуючі юристи, аспіранти, студенти. Організатори мали честь вітати й зарубіжних гостей – зі Словаччини, Чехії, Індії.

Відкрив конференцію і звернувся з вітальним словом до учасників конференції ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України Станіслав Ніколаєнко. Очільник вишу акцентував увагу на беззаперечній актуальності проблем екологічної та продовольчої безпеки в сучасному світі загалом та в Україні зокрема. Доповідач наголосив на необхідності об’єднання зусиль фахівців різних сфер – від екологів, агрохіміків, тваринників, лісівників до правознавців задля вироблення дійсно дієвих підходів для запобігання екологічній та продовольчій катастрофі. Відзначив значний потенціал співпраці у цьому напрямі Національної академії правових наук України як потужного науково-методичного центру з Національним університетом біоресурсів і природокористування України.

За словами Станіслава Миколайовича – наша перемога не за горами! А далі всіх чекає плідна робота із відновлення України, важливу роль в якій відіграватиме дієве законодавство!

Привітала присутніх й співголова організаційного комітету конференції – віце-президент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, заслужений діяч науки і техніки України Наталія Кузнєцова, яка зазначила, що у час великих випробувань для нашої держави і всього демократичного світу тема, обрана для науково-практичної конференції, є надзвичайно актуальною. Питання забезпечення продовольчої та екологічної безпеки турбують наразі не лише екологів та аграріїв, а й юристів, оскільки належне унормування цієї проблеми, пошук ефективних правових механізмів недопущення глобальної катастрофи у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації проти України – це нагальне завдання для всіх науковців. Наголосила на широкому колі співраці НАПрН України з НУБіП України через поєднання суто спеціальних знань фахівців вишу з екології, рослинництва, тваринництва тощо, з напрацюваннями НАПрН України, які більшою мірою стосуються правової сфери. На завершення виступу Наталія Кузнєцова побажала учасникам плідної роботи, цікавої дискусії, вагомих теоретичних та практичних результатів!

З вітальними словами до учасників конференції звернулись Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, Олександр Петришин, президент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України та Анатолій Гетьман, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, заслужений діяч науки і техніки України.

Дуже змістовними, насиченими та інформативними були й доповіді учасників пленарного засідання.

Зокрема, виступи:  Сергія Кваші, доктора економічних наук, професора, академіка Національної академії аграрних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України, присвячений заходам аграрної політики в забезпеченні продовольчої безпеки; Володимира Єрмоленка, доктора юридичних наук, професора, член-кореспондента НАПрН України, завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України про стан і перспективи наукового, нормативно-правового та освітнього забезпечення продовольчої безпеки в Україні.

Володимир Носік, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедри земельного та аграрного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка акцентував увагу присутніх на проблемних аспектах законодавчого забезпечення права на доступ до використання сільськогосподарських земель в умовах воєнного стану як передумовах продовольчої безпеки.

Шляхи вдосконалення правового забезпечення продовольчої безпеки України та світу в умовах збройних конфліктів окреслив у своєму виступі Павло Кулинич, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач сектору проблем аграрного та земельного права, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України.

Національні та міжнародні правові механізми протидії екологічним злочинам РФ в Україні стали предметом наукової доповіді Наталії Малишевої, доктора юридичних наук, професора, академіка НАПрН України, завідувача відділом аграрного, земельного, екологічного та космічного права Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України.

Багато питань викликав виступ Ганни Анісімової, доктора юридичних наук, професора, доцента кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на тему «Актуальні проблеми законодавчого забезпечення воєнного і повоєнного відновлення й розвитку України у сфері безпеки довкілля».

Надія Кобецька, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри трудового, екологічного та аграрного права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, підняла гостру проблему забезпечення функціонування організаційно-правового механізму відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю України військовою агресією росії.

На соціальних та економічних проблемах екологічної безпеки в умовах війни сконцентрував увагу у своїй доповіді Василь Костицький, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, президент Міжнародної екологічної академії.

Забезпечення прав на землю за особливих умов  висвітлив Іван Костяшкін, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри трудового, земельного та господарського права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова.

Жваву дискусію викликав виступ Тетяни Курман, докторки юридичних наук, професорки, в.о. завідувачки кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, присвячений проблемам правового забезпечення продовольчої безпеки та проблемам сьогодення у цій сфері.

Долучились до наукової дискусії й представники суміжних наук. Зокрема, Олександр Ковалів, доктор економічних наук, головний науковий співробітник, Інститут агроекології і природокористування НААН з доповіддю на тему «Проявлення конституційного права власності українського народу на землю та її природні ресурси – правовий і економічний виклик для України».

Значне змістовне навантаження несли й виступи інших доповідачів, кожен з яких викликав сплеск підвищеного інтересу у вигляді активних запитань і подальшої дискусії.

Завершуючи роботу конференції, завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука, д.ю.н., професор Володимир Єрмоленко подякував всім учасникам, керівництву університету, організаторам за злагоджену, продуктивну роботу та висловив побажання подальшої співпраці під мирним українським небом!

Тамара Новак,

доцент кафедри аграрного, земельного

та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook