З історії Дня знань в Україні

1 вересня 2022 року

Університет – велика, мудра книга,
Яку читати лиш тому під силу,
Хто має в грудях серце, а не кригу,
І хто в навчанні розправляє крила.
Костенко Роман

Попри те, що в Україні війна, навчальний рік розпочнеться як і завжди – 1 вересня.
   1 вересня в Україні святкують Перший дзвоник і День знань. Традиційно у цей день починається новий навчальний рік. День знань – це свято викладачів та вчителів, студентів та учнів, батьків, наших друзів і в якійсь мірі навіть свято, яке об’єднує всі покоління. Проте цьогоріч дане свято має особливе значення, адже знання перемагають у війні з неуцтвом та бездушністю…
   1 вересня звучать привітання на адресу учнів і викладачів, це день квітів та листівок, це свято, яке не обходять своєю увагою керівники міст і районів, адміністрації самих різних рангів. Це певний підсумок величезної підготовчої роботи, яка передувала початку нового навчального року, нового освітнього процесу. У цей день ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх, завдяки кому ми маємо таку чудову можливість – бути освіченими людьми!
 
 

Історія свята

   За багатьма джерелами історія цього свята почалася в Нікеї в 325 р., коли римський імператор Костянтин Великий, який визначив християнство основною релігією, зібрав перший Вселенський собор. Одним з важливих рішень цього собору було те, що дата 1 вересня з того моменту вважалася початком нового року.
   Церковно-державне свято Новоліття у нас стали відзначати лише з 1 вересня 1492 р. Ну і оскільки всі школи того часу були створені при церквах, то і навчання в них логічно починалося з церковного нового року. Навіть коли з 1700 р. за рішенням Петра I офіційно новий рік почали обчислювати з січня, дата початку навчання формально залишилася колишньою, але могла варіюватися від кінця серпня до середини вересня.
 
 
   До середини 30-х років XX ст. точної дати початку навчального року не було і в СРСР. Згідно з постановою уряду від 14 серпня 1930 року, «всі діти у віці 8-10 років повинні були бути прийняті в школу восени». Єдину дату початку навчального року було встановлено в 1935 р. – для всіх дітей вона була призначена на 1 вересня. Саме свято з’явилося лише через 50 р., а разом з ним і безліч інших шкільних традицій, в тому числі і останній дзвінок – зазначає younglibzp.com.ua.
   Офіційно День знань як державне свято і пам’ятний день був затверджений в СРСР ще з 1980 р., Указом Президії Верховної Ради Радянського Союзу № 3018-X від 1-го листопада 1980 р. «Про святкові і пам’ятні дні». З утворенням нових незалежних держав, 1 вересня – День знань, враховуючи його важливість і актуальність для наступних поколінь, був збережений і закріплений додатковими указами та постановами відповідних законодавств переважної більшості цих суверенних держав. Для учнів всіх середніх спеціальних і вищих навчальних закладів, особливо для першокурсників проводяться урочисті збори та інші святкові заходи, що підкреслюють особливу важливість освіти і вибраного ними шляху оволодіння і підвищення своїх майбутніх професійних навичок – повідомляє DilovaMova.com.
   Після проголошення незалежності України свято зафіксували в Законі «Про загальну середню освіту» в 1999 р.
 

Цитати світових мислителів про освіту

  1. Навчання без роздумів – шкідливе, роздуми без навчання – небезпечні. Конфуцій.
  2. Багато чого не зробиш, поки не вивчишся. Але багато треба зробити, щоб навчитись. Конфуцій.
  3. Освіта – скарб; праця – ключ до нього. П'єр Буаст.
  4. Освіта – це те, що більшість отримує, багато хто передає та лише деякі мають. Карл Краус.
  5. Блаженство тіла полягає в здоров'ї, а блаженство розуму – у знанні. Фалес.
  6. Кожен, хто перестає вчитися, старіє, – не важливо, в 20 або 80 років, – а будь-який інший, хто продовжує вчитися, залишається молодим. Найважливіше в житті – це зберегти мозок молодим. Генрі Форд.
  7. Година роботи навчить більше, ніж день пояснень. Жан-Жак Руссо.
  8. Велич людини в її здатності мислити. Блез Паскаль.
  9. Треба багато вчитися, щоб знати хоч трохи. Шарль Луї Монтеск'є. 
День знань – символ чистоти, доброти. Це початок навчального року! Це чудовий привід зібратися з думками й зануритися в бездонний океан науки. Нехай новий навчальний рік пройде щасливо і результативно як для студентів, так і для педагогів. Нових відкриттів і вражень вам в цьому новому освітньому році! 

 

Миру нам і процвітання освітній системі України!

 

Та нашій alma mater – НУБіП України!

 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook