Іллінецькі лісівники підготовлені до пожежонебезпечного періоду в лісі

29 серпня 2022 року
Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

Тривалі проливні дощі на Вінниччині змінила літня спека. Однак настає пожежонебезпечний період у лісових масивах нашої місцевості з 1 квітня. Тому всі підприємства лісового господарства Вінниччини заздалегідь готуються дати відсіч можливій лісовій пожежі. Особливо – цього року. Старанно підготовлені до пожежонебезпечного періоду в лісі й іллінецькі лісівники.
Лісівники регулярно виконують ряд попереджувальних протипожежних заходів. Серед них – встановлення на території лісових масивів шлагбаумів та заборонних знаків. А одним із найважливіших засобів, функціонально важливих та ефективних при виникненні низової пожежі, є облаштування мінералізованих смуг. Цього року лісівниками ДП "Іллінецький лісгосп" влаштовано 30 км мінералізованих смуг та доглянуто вже існуючі на відрізку загальною протяжністю 34 км.
Для створення мінералізованих смуг використовують механізований спосіб: на відведеній ділянці проводять оранку ґрунту, при цьому мінеральний шар ґрунту оголюється. Трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, під час оранки присипаються землею. В процесі загорання зорана смуга перешкоджає поширенню вогню на ділянки лісового масиву. Такі комплексні заходи не допускають поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів.
Зараз це особливо актуально. Адже активізувалися палії пожнивних решток, які своїми діями завдають неабиякого лиха біосистемі. Наслідки можуть бути катастрофічними не тільки для природи, а й для людських поселень, бо вогонь із стерні може перекинутися як у ліс, так і на житлове, господарське помешкання.
Нагадуємо, що в умовах воєнного часу умисний підпал сухої рослинності прирівнюється до диверсійної діяльності. Кожен виклик рятувальників на ліквідацію наслідків злочинних дій паліїв трави – це витрачання ресурсу, що може знадобитися на нагальні потреби нашої держави і у без того складні часи!
Також іллінецькі лісівники поповнили протипожежний реманент. За власні кошти підприємства закуплено 18 шт. жилетів світло відбиваючих, 18 захисних костюмів, 10 вогнегасників ранцевих з гідропультом, 2 вогнегасники ранцеві РП-18, протипожежне полотно – 3 шт., обприскувачів РП-18 – 6 шт. Ці технічні засоби поповнять кількісно та якісно наявні пункти протипожежної безпеки у кожному лісництві.

 

Джерело: Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства. https://vinwood.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/illinecki-lisivniki-pidgotovleni-do-pozhezhonebezpechnogo-periodu-v-lisi.html

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook