“Життя продовжується: наукова діяльність на Кафедрі конярства і бджільництва”

27 липня 2022 року

 “На цій дорозі життя мають значення лише кілька кроків.”
Жан Батіст Марі.

   “Бджола мала, а й та працює” - кажуть на Кафедрі конярства і бджільництва. Ось і двоє студентів-ентузіастів - Факультету тваринництва та водних біоресурсів - Саханда А.Б. і Факультету ветеринарної медицини - Сакрісова М.В. старанно працюють як бджоли над спільною магістерською роботою.

   “Історія цього наукового проєкту була розпочата у далекому 2013 році, коли Доктор сільськогосподарських наук, професор та мій науковий керівник - Броварський Валерій Дмитрович вперше отримав новий продукт бджільництва. Проте через ряд обставин, подальші дослідження по застосування продукту не проводилися.

  На початку лютого, постало питання з вибором теми для магістерської роботи. Однією з тем для подальшого дослідження була “Вплив електромагнітного випромінювання на життєдіяльність бджолиної сім’ї”, проте під час обговорення деталей з науковим керівником, мені було запропоновано продовжити роботу над його призупиненим проєктом і я погодився. За дивним збігом обставин, на початку квітня мені зателефонувала подруга, під час діалогу було запропоновано допомогу з оптимізації роботи обладнання.”

   21 квітня розпочалася клопітка праця над реалізацією нашої задумки. Місцем роботи була обрана Кафедра конярства і бджільництва. Для досягнення мети дослідження, було створене обладнання яке дає змогу отримувати показники датчиків в режимі реального часу, які вмонтовані у бджолине гніздо, а саме - датчики температури, вологості (DHT 22) та звуку (Модуль датчика звуку від Waveshare ) плати контролю (Arduino UNO WI-FI rew 2).

Процес пайки дротів для датчиків температури та вологості

    Через необхідність мати доступ до електромережі, місцем розміщення було обрано апібудинок, для запобігання від впливу атмосферних умов та збереження обладнання. Також потрібно було під’єднання до мережі WI-FI, щоб мати доступ до даних.

    Для дослідження було обрано 8 бджолиних сімей з апібудинку та 8 з навчально дослідної пасіки які виступали контрольною групою в методі пар-аналогів.

    Поставлені в роботі задачі вирішуються за допомогою технічних (розробка та вдосконалення обладнання), зоотехнічних (проведення науково-господарських дослідів на бджолиних сім’ях) та аналітичних методів дослідження. Тому, поглиблення знань із цих питань мають важливе теоретичне і практичне значення. Доцільно експериментально обґрунтувати вплив різних факторів, дослідити відмінності біохімічного складу продукту одержаного за умов того чи іншого медозбору.

Готові дроти для датчиків

Потолочини з вмонтованими датчиками

Робоча атмосфера в аудиторії на Кафедрі конярства і бджільництва

Саркісова Марія
Студентка 5 курсу
Факультет ветеринарної медицини
Саханда Артем
Магістр 1-го року навчання
Факультет тваринництва та водних біоресурсів
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook