SEB-2022. Голова «Асоціації фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець: освіта, бізнес і професійні громадські об’єднання разом мають дбати про якісну підготовку фахівця

19 липня 2022 року
факультет землевпорядкування
     Нинішні здобувачі добре адаптуються до змін у формах навчання. Спочатку пандемія, тепер – військовий стан. Віримо у Перемогу, проте не зволікаємо часу і тепер. Анатолій Миколайович Полтавець – наш випускник, очільник Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України», голова ради роботодавців факультету землевпорядкування, як ніхто інший розуміє важливість підтримки студентської родини НУБіП у важки часи. Напередодні форуму «SEB-2022» відбулась наша з ним розмова.

  • Анатолію Миколайовичу, звідки Вам стало відомо про форум SEB-2022?

     — Щодо проведення форуму SEB-2022 мені стало відомо від декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова. Саме він запросив мене до участі у цьому заході. Крім того, на офіційному сайті НУБіП України, постійно публікувалася інформація про наближення цієї події, періодично з’являлися інтерв‘ю від бізнесменів, роботодавців і меценатів Університету. А загалом, хочу відмітити, що пресслужба НУБіП працює відмінно і політика прозорості й відкритості Університету, інформування учасників освітнього процесу та широкої громадськості, якої притримується НУБіП під керівництвом ректора Станіслава Ніколаєнка на дуже високому рівні. І це важливий індикатор забезпечення якості вищої освіти університетом. Скажу відверто, що мені як очільнику найчисельнішої громадської організації у сфері землеустрою і як підприємцю такий підхід дуже імпонує. Це завжди вселяє довіру і впевненість у партнері. І звісно ж мені, як і моїм колегам, було приємно отримати офіційне запрошення на захід де планується обговорення стратегії партнерства між НУБіП України і бізнес-середовищем.

  • У роботі форуму візьмуть участь представники органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій, ЗМІ. Що Ви очікуєте від SEB-2022?

     — Перш за все, форум SEB-2022 – подія дуже необхідна. Хочу відзначити, що НУБіП завжди виступає платформою для співпраці влади, бізнесу, громадських, наукових освітніх установ та організацій. Для прикладу, за останні п’ять років ми разом із факультетом землевпорядкування провели понад 120 круглих столів, семінарів та інших подій з актуальних питань у сфері геодезії та землеустрою. Участь у них брали представники Держгеокадастру, Міністерства аграрної політики, представники законодавчої гілки влади, іноземні партнери, бізнес та громадські організації, а також студенти, магістри й аспіранти. Все це дозволяло оперативно реагувати на проблемні питання у сфері землеустрою, ведення Державного земельного кадастру, топографо-геодезичної діяльності, розбудови національної інфраструктури геопросторових даних, оцінки земель тощо, а юним землевпорядникам та геодезистам бути у вирі останніх подій і як зараз прийнято казати – «бути на хвилі».
     По-друге, проведення форуму SEB-2022 як ніколи на часі. Якщо не помиляюсь, це один із перших масштабних заходів, за останні п’ять місяців. В умовах воєнного стану необхідно переорієнтовуватися у пріоритетних аспектах співпраці між владою, бізнесом та освітою. Потрібно працювати над розробкою спільних наукових, дослідницьких та освітянських ініціатив. Адже освіта й наука – це теж потужна зброя, що на рівні з бізнесом робить внесок у Перемогу над ворогом.
     По-третє, SEB-2022 відкритий для бізнесу, а це значить, що підприємці, установи та організації мають чудову нагоду відзнайти собі надійних партнерів які зберуться під дахом НУБіП. Погляньте лише у програму заходу (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/1_programa_forumu_1.docx) які потужні спікери та виступи заплановані.
     Загалом відзначу, що НУБіП вчергове запропонував правильну ініціативу з пошуку нових форм, обговорення та співпраці, вигідного партнерства між наукою та бізнесом, а головне покращення якості підготовки майбутніх фахівців.

  • Анатоліє Миколайовичу, чим зараз займається Ваша організація і чи підлаштуватися геодезисти і землевпорядники до умов воєнного часу?

     — Всеукраїнська громадська організація «Асоціація фахівців землеустрою України» не припиняла своєї роботи, активно вела й веде роз'яснювальну роботу з її членами щодо подальших дій. Ми з перших днів воєнного стану підтримуємо один одного, допомагаємо нашим колегам, які замінили геодезичні прилади на зброю і боронять Україну. Серед іншого, це і підтримка роботи фахівців у сфері геодезії та землеустрою в умовах воєнного стану, і співпраця із Держгеокадастром щодо відновлення доступу сертифікованих інженерів-землевпорядників до електронного кабінету, до відомостей про об’єкти Державного земельного кадастру та ін. Виявляємо проблемні моменти безпосередньо в областях, надаємо фаховий супровід членів АФЗУ.

  • Ви є учасником форуму SEB-2022, що будете представляти?

     — Зауважу, що подібні заходи цікаві як науковцям, так і роботодавцям в першу чергу. Не лише себе показати, а й побачити нове, актуальне. Ще трохи, і Україна почне своє відновлення, економіка дуже страждає зараз, усі галузі мають пристосуватися до нових умов. Часу оговтуватись немає. Працювати треба ще активніше. Хто як не ми? І, власне, ролі бізнесу та громадських організацій у підготовці фахівців для сфери геодезії та землеустрою в умовах воєнного стану і післявоєнного відновлення країни буде торкатися моя доповідь.

  • Чи працює нині ради роботодавців?

     — Звісно, що так. Нині, коли навчання відбувалося виключно у дистанційному форматі, ми, виробничники, маємо дбати про практичну підготовку студентів. Навіть дистанційні практики організувати належним чином, щоб отримані в результаті навички закріпили набуті теоретичні знання. У кого є можливість, запрошуємо на підприємства. Чимало студентів скористалися такою можливістю. При чому на умовах договору. Роботодавці підтримували практикантів фінансово.
     Також неомину питання благодійності. Рада роботодавців факультету землевпорядкування долучилася до зборів коштів для ЗСУ та ТРО, серед яких є наші колеги та студенти.

  • Що Ви б хотіли побажати університету і студентам напередодні форуму SEB-2022?

     — Насамперед зичу, щоб НУБіП продовжував готувати фахівців вищого ґатунку із необхідними для бізнесу знаннями та вміннями. Саме такі фахівці необхідні сьогодні на ринку праці. По-друге, підтримую політику Університету з підготовки «Громадянина, патріота, фахівця». В останні місяці ми ще раз переконалися як це важливо для нас. А студентам безумовно зичу натхнення, самовдосконалення і жаги до знань.


Розмову провела Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook