Ефекти, зумовлені війною - дискусія на IAMO форумі

27 червня 2022, 12:40

   23 червня відбувся он-лайн захід в рамках IAMO ФОРУМУ 2022 «Ефекти зумовлені війною в Україні», у якому взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри економічної теорії д.е.н., доцент Бутенко В.М., к.е.н, доцент Болгарова Н.К., к.е.н., доцент Пащенко О.В., к.е.н., доцент Гуща І.О. та аспіранти кафедри Ястребов Павло, У Жофань та інші співробітники та здобувачі вищої освіти.


   Вторгнення Росії на територію України продовжує мати далекосяжні наслідки для всіх соціальних та економічних сфер України, а також інших країн Європи та Азії. Тому на цьому заході було зосереджено увагу на таких важливих аспектах, як вплив воєнних дій на вищу освіту та сферу аграрних досліджень в Україні, мобільність мігрантів та біженців, а також вплив на економіку країн Центральної Азії. Під час зустрічі було представлено короткостроковий прогноз розвитку аграрних ринків в Україні та вплив війни на аграрне виробництво і торгівлю продовольчими продуктами.
   Скидан Олег з Поліського національного університету детально зупинився на огляді сучасного стану освіти і науки в Україні в умовах російської агресії. У своєму виступі він зазначив, що н сьогодні в Україні пошкоджено 1297 закладів освіти, зруйновано 15% дослідницької інфраструктури. Також він зупинився на актуальних питаннях функціонування закладів освіти усіх рівнів в умовах воєнного стану.

   Марія Богонос (Київська школа економіки) представила результати дослідження групи вчених стосовно короткострокових прогнозів розвитку аграрних ринків в Україні. Зокрема, за розрахунками вчених, аграрний сектор України у результаті вторгнення Росії поніс втрати у розмірі 27619, 9 млн. дол., в тому числі, через незібрані врожаї – 23327 млн. дол., рівень доступності продуктів харчування знизився на 37%. Аналізуючи стан і можливості експорту сільськогосподарської продукції, було наголошено, що наразі Україна не зможе експортувати близько 18 млн т. пшениці.

   Роман Могилевський, який представляв Університет Центральної Азії, Киргизія, виступив з доповіддю «Аграрне виробництво та наслідки війни в Україні для економіки Центральної Азії». У своєму виступі він відзначив, що вторгнення Росії в Україну привело до погіршення економічного становища країн Центральної Азії. Доповідач детально зупинився на проблемах експорту та імпорту цих країн, наслідках зростання цін на всіх ринках. Особливо гостро у Країнах Центральної Азії сьогодні стоїть питання безробіття та трудової міграції. Також доповідач розглянув інші макроекономічні аспекти економічної кризи.

   Олександру Стратан (Академія наук Молдови) та Вікторія Фала (Національний інститут економічних досліджень) зупинилися на регіональних аспектах економічної кризи, яка викликана воєнною агресією російської федерації, зробивши фокус на Республіці Молдова. Зокрема, було зазначено, що експорт Республіки Молдова до України складає 3% ВВП, а імпорт – 9,3 відсотків. Також доповідач звернув увагу на зростання цін на енергоносії та продовольчі товари. Проте, незважаючи на сьогоднішні незначні економічні можливості Молдови, країна приймає у себе біженців з України, створює можливості для їх працевлаштування, забезпечує навчання дітей.

   Хочемо подякувати «Німецько-українському агрополітичному діалогу» та в.о. керівника проєкту Марії Ярошко за дуже змістовний захід, на якому було розглянуто основні економічні виклики, зумовлені поточною кризовою ситуацією та можливі шляхи їх вирішення.

Віра БУТЕНКО,

д.е.н., доцент кафедри економічної теорії

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook