Магістри-заочники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК продовжують навчання у воєнний час

26 травня 2022 року
       Війна в Україні триває вже три місяці, і однією із сфер життя, яка найбільше постраждала від дій російських агресорів, стала освіта. Повномасштабне вторгнення в Україну кардинально змінило життя мільйонів, включно зі студентами, які опинилися в окупації, під обстрілами чи виїхали зі своїх домівок.

     На жаль, багато закладів вищої освіти стали мішенями і не мають можливості продовжити освітній процес. Університет вжив кардинальних заходів для забезпечення безпеки всіх студентів. Попри жахливі події в країні Національний університет біоресурсів і природокористування України працює задля Перемоги, а викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК наполегливо продовжують опановувати технології дистанційного навчання.
     Як виявилося і війна – це зовсім не завада для проведення освітнього процесу для магістрів-заочників освітніх програм “Технології зберігання, консервування та переробки мꞌяса”, "Нутриціологія" та "Якість, стандартизація та сертифікація".
     У цих студентів навчання розпочалось з 16 травня. Заняття відбуваються згідно розкладу, спостерігається активне використання студентами електронних навчальних курсів, проведення онлайн-лекцій та лабораторних робіт.

     Для проведення занять використовуються наступні формати проведення: відеозв'язок (zoom), чат-зв'язок (телеграм), платформи Elearn, для самостійної роботи і месенджери для оперативного донесення інформації студентам.
     Всі зусилля як керівництва факультету, так і викладачів спрямовані на організацію та забезпечення навчального процесу на високому рівні, врахування індивідуальних умов для навчання кожного студента-заочника, так як в реальних умовах війни (повітряні тривоги, відсутнє або нестабільне інтернет-з’єднання та ін.) не кожен наш студент має доступ до мобільного зв’язку чи до мережі Інтернет.
     А 23 травня студенти-заочники захистили свої курсові роботи з дисципліни «Стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції», що викладається на спеціальності 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Проєкти щодо розробки нормативних документів майбутні фахівці виконували під керівництвом доцента Ольги Самойліченко та асистента Тетяни Розбицької. Під час захисту студенти представили свої закінчені дослідження з тем, які стосуються нормативного забезпечення підприємств харчової промисловості в сучасних умовах.

 

     На сьогоднішній день неможливо недооцінювати важливість саме цього виду діяльності, адже важко собі уявити належне управління раціональним використанням природних ресурсів, відповідність об'єктів стандартизації їх функціональному призначенню, інформування споживачів про якість продукції, процесів та послуг, підтримка розвитку і міжнародної конкурентоспроможності продукції та торгівлі товарами і послугами без відповідності вимогам стандартів. Тому наявність у фахівця фундаментальних знань щодо сучасних принципів, підходів, теоретичних засад та ефективних методів, засобів, інструментів стандартизації, а також практичних навиків щодо їх реалізації робить його конкурентоспроможним на сучасному ринку праці.
     Стандартизація сільськогосподарської та харчової продукції безпосередньо пов'язана з діяльністю інженерів-технологів харчової промисловості, одним з основних аспектів діяльності яких і є робота зі стандартами та технічними умовами. Ці нормативні документи є основним джерелом технологічної інформації, містять відомості про асортимент виробів, показники якості, технологію виготовлення окремих груп і найменувань виробів, вимоги до оснащеності та режими технологічного процесу, методики контролю показників якості та інші відомості.
Захист відбувся у форматі вільної дискусії між викладачами та студентами. Магістри для своїх досліджень обрали актуальні теми та підготували яскраві презентації. Кожна доповідь закінчувалася жвавим обговоренням, оскільки кожен розроблений документ унікальний і присвячений актуальній галузі.
     При розробленні стандартів магістри враховують наступні принципи: неприпустимість створення перешкод виробництва й обігу продукції, виконання робіт і надання послуг внаслідок встановлення завищених або додаткових вимог, що не відповідають цілям стандартизації; неприпустимість встановлення стандартів, які суперечать технічним регламентам.

     Крім того, має бути забезпечено: відповідність вимог стандартів нормам законодавства, а також нормам і правилам органів, що виконують функції державного контролю і нагляду; комплексність стандартизації; оптимальність вимог, що включаються в стандарти. Майбутні фахівці розуміють, що стандартах можуть бути використані виключно актуальні дані та посилання на чинні нормативні документи для забезпечення їх відповідності сучасним досягненням науки, техніки і технології, передового вітчизняного та зарубіжного досвіду.
   Отже, магістри 1 року навчання продемонстрували високий рівень теоретичної підготовки, послідовність в наукових дослідженнях, креативність, старанність, уміння самостійно опрацьовувати велику кількість літературних джерел у військових умовах сьогодення. Усі студенти захистили свої роботи успішно. 

Бажаємо майбутнім фахівцям успіхів і наснаги у подоланні дистанційної сесії та легкого навчання!

Працюємо, навчаємось, крокуємо разом до перемоги!

Мирного неба над головою!

Слава Україні!

Слава Героям України!

 Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook