Підведено підсумки двохрічної науково-дослідної та практичної діяльності вчених Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж та кафедри лісівництва в межах виконання міжнародного проекту RESILPINE

6 травня 2022 року
Київ, Львів, Еберсвальде

3 травня 2022 року група вчених кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж проф. Сергій Зібцев, доц. Василь Гуменюк та доц. Олександр Сошенський, під керівництвом директора Глобального центра моніторингу пожеж (GFMC) проф. Йогана Голдаммера представили заключний звіт з науково-дослідної та практичної діяльності в межах виконання міжнародного проекту "Перетворення лісів шляхом їх наближеного до природи управління в Україні: застосування методів наближеного до природи лісівництва та управління пожежами з метою підвищення стійкості соснових насаджень до посухи та пожеж" (RESILPINE).

Проект розпочався 2 травня 2020 року та тривав два роки (https://nubip.edu.ua/node/9083/12). Метою проекту є підвищення стійкості соснових лісів України до зміни клімату та ландшафтних пожеж методами наближеного до природи лісівництва, які також включають окремі елементи охорони лісів від пожеж.

У проекті прийняли участь вчені та лісівники-практики з Університету сталого розвитку Еберсвальде (Eberswalde University for Sustainable Development) (Еберсвальд, Німеччина), Глобального центру моніторингу пожеж (Фрайбург, Німеччина), Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж Національного університету біоресурсів і природокористування України (Київ, Україна), Національного лісотехнічного університету України (Львів, Україна).

Команда вчених з Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж Національного університету біоресурсів і природокористування України та Глобального Центру моніторингу пожеж представили результати дослідження щодо застосування підходів наближеного до природи лісівництва та інтегрованого управління ландшафтними пожежами для підвищення стійкості соснових лісів проти посухи та лісових пожеж. За цей час науковці підібрали ряд експериментальних ділянок в межах лісогосподарських та дослідних підприємств, зокрема в Боярській ЛДС, ДП "Остерсьський ВЛГ", ДП "Тетерівське ЛГ", ДП "Сєвєродонецьке ЛМГ" та ДП "Новоайдарське ЛМГ", на яких запроектували та створили пожежостійкі узлісся для захисту населенних пунктів та лісів підприємств від ландшафтних пожеж, а також розробляють рекомендації для формування соснових насаджень з низьким ступенем природної пожежної небезпеки. Результати роботи, отримані в межах проекту RESILPINE будуть розглянуті та включені до нової національної політики з управління ландшафтними пожежами, так як науковці на чолі з проф. Йоганом Голдаммером включені в Робочі групи при Верховній раді та Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, які нині займаються розробкою Державної стратегії національної системи управління ландшафтними пожежами на 2021-2035 рр. в Україні.

Команда вчених з Університету сталого розвитку Еберсвальде та Національного лісотехнічного університету представили результати еспериментів в ДП "Львівське лісове господарство" та Страдчівському навчально-виробничому лісокомбінаті НЛТУ України, де впроваджувалися елементи наближеного до природи, багатофункціонального та адаптованого до зміни клімату ведення лісового господарства.

Також, в межах проекту було придбано та передано сучасне професійне пожежне обладнання та екіпірування для проведення контрольованих палів, серед якого вогнетривкий одяг пожежника, шоломи, маски, респіратори, ручні інструменти, ранцеві обприскувачі, запалювальні апарати та найсучасніший мобільний модуль для гасіння лісових пожеж Slip-on Unit RotFire B30-18. Варто зазначити, що пожежний модуль представляє собою високотехнологічний засіб для боротьби з лісовими пожежами, оснащений професійним обладнанням та насосами високого тиску, що дозволяє ефективно використовувати вогнегасні речовини, а також одночасно застосовувати антипірени та піноутворювачі.

Проект супроводжувався за фінансової підтримки: Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, BMEL) / Федерального агентства сільського господарства та продовольства Німеччини (German Federal Agency for Agriculture and Food, BLE).

 

Василь Гуменюк, доцент кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України,
співробітник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook