Панельна дискусія про зміни в аграрній політиці

14 квітня 2022 року

    Лейбніц-Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO), Вагенінгенський університет та науково-дослідний центр (WUR), Київська школа економіки (KSE) та Німецько-український агрополітичний діалог (APD) організували чергову онлайн-дискусію «Зміни в аграрній політиці в Україні – шанси та можливості у стані війни». Метою проведення такої панельної дискусії є об’єднання ґрунтовних знань та висновків про поточні загрози і прогнози впливу війни на місцеві та глобальні агропродовольчі ринки та надання громадськості професійної експертизи із зазначеної тематики.

   Участь у цій дискусії взяли також науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти кафедри економічної теорії.
   З привітальним словом виступила Офелія Нік, Парламентський статс-секретар, Федеральне міністерство продовольства і сільського господарства ФРН, яка наголосила на необхідності проведення таких зустрічей, оскільки український аграрний сектор відіграє важливу роль у локальній та глобальній продовольчій безпеці.
   Микола Пугачов, заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» виступив з доповіддю «Необхідні зміни в українській аграрній політиці – наукове бачення подальшої стратегії», у якій розглянув основні пріоритети діяльності аграрного сектора найближчим часом, зазначивши на необхідності проведення весняно-польових робіт на території України. Одночасно він зазначив, з якими труднощами сьогодні стикаються аграрії.
   Науковцями ННЦ «Інститут аграрної економіки» спрогнозовано втрати, які матиме аграрний сектор у зв’язку з воєнними діями на території країни.
   Також доповідачем було проаналізовано питання експорту та імпорту продукції сільського господарства, окремі виклики, з яким сьогодні зіткнулися виробники сільськогосподарської продукції, проблеми відновлення та розвитку сільських територій та окреслено основні засади державної аграрної політики на період до 2030 року.
   Генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація», член ВАФ Павло Коваль представив доповідь на тему «Необхідні зміни в українській аграрній політиці – підприємницьке бачення подальшої стратегії». У своїй доповіді він звернув увагу на складних умовах, в яких працюють сьогодні аграрії, особливо в тих регіонах, де велися або ведуться воєнні дії. Це заміновані поля, знищені посіви озимих, втрачені ресурси тваринницької галузі, нестача паливно-мастильних матеріалів.
   Також доповідачем було проведено огляд оперативних змін законодавчо-правової бази функціонування агробізнесу та харчової промисловості в Україні та визначено основні методичні засади формування компетенції стратегування.  У подіумних дискусіях взяли участь Олена Дадус, заступник директора Департаменту аграрного розвитку, Міністерство аграрної політики та продовольства України, яка освітила основні інструменти державної аграрної політики, що проводиться наразі, підкреслила важливість комунікації Міністерства з бізнесом, територіальними органами влади з метою координації дій з налагодження умов діяльності аграрного сектору.
   Ігор Абрам’юк, директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад відзначив зниження купівельної спроможності сільського населення та утруднений доступ до продовольчих ресурсів в окремих територіальних громадах. Також він наголосив на необхідності формування існуючої структури сільськогосподарського виробництва з метою підвищення його ефективності, сприяння формування соціальної інфраструктури сільської місцевості та зниження негативного впливу на навколишнє природне середовище.
   Альфонс Бальманн, директор IAMO, керівник відділу структурних змін у своєму виступі наголосив на тому, що держава повинна створювати рамкові умови для ефективного функціонування аграрного сектору та необхідності розвитку соціального партнерства у цій сфері. Також він окреслив основні пріоритети розвитку аграрного сектору в Україні: діджиталізація, демографічні зміни, нові технології, висококваліфіковані фахівці, зміна клімату, якість сільськогосподарської продукції тощо.
   Велика подяка фахівцям Німецько-українського агрополітичного діалогу та модератору Марії Ярошко за організовану дискусію, яка дає можливість дослідити та обговорити коротко- та довгострокові перспективи розвитку аграрного сектора в умовах сьогодення.
 
Віра Бутенко,
 доцент кафедри економічної теорії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook