На кафедрі хірургії та патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка науково-експериментальні дослідження проводились, проводяться і будуть проводитись!

20 березня 2022 року
     Військовий стан в нашій рідній ненці УКРАЇНІ не є перешкодою для проведення наукових досліджень.

     Незважаючи на складну ситуацію в нашій країні, науковці кафедри хірургії та патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка на базі навчально-науково-виробничого клінічного центру "Ветмедсервіс" продовжили експериментальну частину дисертаційної роботи аспірантки Ірини Горкавої на тему «Вплив плазми, збагаченої тромбоцитами, на тканини суглобу за експериментального остеоартрозу».

     Попередньо тваринам було сформовано патологічний процес та розділено їх на три групи. Перша група отримувала в якості лікування плацебо, щоб мати картину розвитку хвороби без лікування. Друга група отримувала класичні протоколи лікування. Третій групі було обрано відносно нову методику, яку активно використовують за кордоном, а саме лікування плазмою збагаченою тромбоцитами, або PRP- терапія.

    Для проведення PRP- терапії була проведена процедура відбору 10 мл венозної крові в спеціальні пробірки, які мають спеціальний компонент, що перешкоджає коагуляції. При проведенні центрифугування з використанням спеціальної центрифуги кров була розділена на еритроцитарну масу та плазму з високим вмістом тромбоцитів. На виході ми отримали 0,7 мл тромбоцитарного концентрату. Важливим в проведенні PRP- терапії є не кількість отриманої плазми, а саме концентрація тромбоцитів. Регенеративні процеси запускаються лише при збільшенні концентрації тромбоцитів у рази.

    Отриману плазму, збагачену тромбоцитами за допомогою внутрішньосуглобової ін’єкції, введено в ушкоджену ділянку.

    Після проведення лікувальної процедури тварини почувають себе чудово. Дослідні тварини проявили зацікавленість до кормів, що вказує на їхнє гарне самопочуття!

Віримо у перемогу!
Всім мирного неба над головою!
Слава Україні!

Микола Малюк,
завідувач кафедри хірургії та
патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook