Відбувся VII Міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві»

16 лютого 2022 року
     Важливою ознакою сильної економіки будь-якої країни є оптимальне забезпечення її потреб енергетичними ресурсами. Відповідно до офіційних даних Державного комітету України з енергозбереження наша держава щороку споживає близько 200 млн. тонн умовного палива і належить до енергодефіцитних країн, оскільки майже половину своїх потреб в енергоспоживанні вона покриває за рахунок імпортних енергоносіїв, ціна яких щороку зростає. Одним із напрямів вирішення цієї проблеми є пошук і використання відновлюваних джерел енергії, серед яких великого значення набуває новий сегмент економіки, який охоплює виробництво біопалива.

    Питанням розвитку біоенергетики і був присвячений VІІ Міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві», що відбувся 11-12 лютого 2022 р. у м. Київ за ініціативою кафедри економічної теорії та навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України.

     До семінару через онлайн-платформу та в режимі перегляду онлайн-трансляції у реальному часі загалом долучились понад 60 учасників, серед яких були науковці, аспіранти, студенти, представники бізнесу та спеціалісти в даній галузі.

     Відкрив семінар завідувач кафедри економічної теорії, професор Микола Талавиря, який наголосив на важливості питань, котрі щорічно розглядаються на семінарі та побажав плідної дискусії учасникам. 

   З вітальним словом, в якому було відзначено надзвичайну актуальність наукового зібрання, виступив декан факультету аграрного менеджменту, к.е.н., доцент Анатолій Остапчук.

   Став уже традицією виступ голови Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, який окреслив перспективи виробництва та використання біометану в Україні, навів цікаві факти про обсяги виробництва та споживання біогазу і біометану в країнах ЄС.

   Віктор Івченко, голова Національної науково-технологічної асоціації України виступив з доповіддю щодо розвитку територіальних громад Бесарабії, зазначивши необхідність енергетичного забезпечення місцевих громад з використанням відновлюваних джерел енергії.

   Юрій Сенюк, к. ф-м. н., дійсний член Української академії наук, заступник голови Національна науково-технологічна асоціація України розглянув нову модель сталого ендогенного інклюзивного розвитку для місцевої спільноти - біоекономіку здоров'я. Тема його виступу надзвичайно важлива в умовах сучасної постпандемічної трансформації світової економіки.

   Сергій Саяпін, к.е.н., старший викладач кафедри інформаційних систем НУБіП України поділився успішним досвідом створення інформаційно-навчальної платформи для фінансових/кредитних дорадників.

 

   Лариса Бондаренко, керівник ТОВ Агросюрвейер виступила з доповіддю економічна ефективність використання сидератів і презентувала модель оцінки економічної ефективності від застосування сидетатів у сільськогосподарському виробництві.

   Леонід Коваленко, студент заочної форми навчання НУБіП України презентував доповідь стосовно напрямків використання сонячної енергії з використанням людських можливостей організму, зазначивши різносторонні напрямки застосування такого відновлюваного джерела енергії, як Сонце.

   Слід відзначити активність здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії, які у рамках даного семінару здійснювали апробацію своїх наукових досліджень. Зокрема, Юрій Нам'ясенко розглянув сучасні аспекти інвестування віднолюваної енергетики в Україні та світі.

   Дмитро Мельник окреслив перспективи виробництва біометану в умовах волатильності енергетичних ринків.

   Назар Ткач розповів про виробництво нішевих культур в контексті розвитку біоекономіки.

     В обговоренні доповідей взяли участь молоді науковці: Павло Ястребов, Володимир Восколупов, Денис Хлистун, Анастасія Солоп, Яна Войтовська, Богдан Дорош та інші.
     Активну участь у семінарі взяли студенти: Савелій Балабанов, Тарас Пшеничний, Юлія Вершута, Тетяна Степаніна, В'ячеслав Гришко, Владислав Швець та інші.
     Організаційний комітет висловлює подяку усім учасникам, котрі долучилися до проведення міжнародного науково-практичного семінару.

Віра Бутенко, Інна Гуща,
доценти кафедри економічної теорії НУБіП України

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook