Студентам факультету тваринництва та водних біоресурсів презентовано, як в Університеті Природничих Наук у Любліні (Польща) вивчають птахівництво

14 лютого 2022, 17:37

     Упродовж двох тижнів у Національному університеті біоресурсів і природокористування України з офіційним візитом перебувала доктор с.-г. наук, професор кафедри тваринництва та птахівництва Інституту біологічних основ тваринництва Університету Природничих Наук в Любліні (Польща) Юстина Батковська. Щоб ознайомити наших студентів з умовами вивчення птахівництва у даному університеті, а також з вимогами до якості харчових яєць і системами утримання курей-несучок загалом у Польщі, викладачі кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві (проф. Н.П. Прокопенко, доценти В.В. Мельник і С.М. Базиволяк) за сприяння доктора ветеринарних наук, професора О.П. Мельника запросили Юстину Батковську 10 лютого в онлайн-режимі прочитати лекцію для студентів 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів.

     Юстина Батковська на початку лекції розповіла про структуру Університету Природничих Наук у Любліні, ознайомила присутніх з матеріальною базу для вивчення птахівництва. Охарактеризувала процес навчання у магістратурі Університету студентів з України, представила програми академічної мобільності.

      Пані Юстина повідомила, що у Польщі, відповідно до Директиви ЄС (1999/74/ЕС), прийнятої ще у 1999 році, з 1 січня 2012 року заборонено утримувати несучок у звичайних кліткових батареях, які використовували впродовж багатьох років. Наразі у країні застосовують системи утримання у клітках, де на кожну несучку припадає мінімум 750 см², а також альтернативні системи (де щільність посадки не перевищує 9 гол./м2), у тому числі органічна. Так, у 2020 р. у «збагачених» клітках (обладнаних сідалами, гніздами тощо) утримували 48,1% несучок, у приміщеннях на підлозі – 34,0%, при вільному вигулі – 11,9% та за органічної системи – 6,0%.

     Відповідно до плану лекційних занять лекторкою детально було висвітлено питання щодо процесу формування яйця, його будови, хімічного складу. Представлено вимоги чинного стандарту щодо маркування харчових яєць та їх якості.


     Лекцію пані Юстина прочитала англійською мовою, дуже цікаво і в доступному форматі представила інформацію на слайдах. Висококваліфіковано послідовний переклад лекції забезпечувала Марія Гуленко, головний спеціаліст відділу капітальних інвестицій департаменту структурної статистики Державної служби статистики України, з якою науково-педагогічні працівники кафедри співпрацюють щодо питань птахівничої галузі.

    Отже, зустріч з Юстиною Батковською виявилася цікавої, пізнавальною та плідною і дозволить налагодити співпрацю з колегами Університету Природничих Наук в Любліні, а також сприятиме поліпшенню якості освітнього процесу студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів.

Наталія Прокопенко, професор,
Вікторія Мельник, доцент,
Світлана Базиволяк, доцент,
Дарина Омельчук, студентка 3 курсу, 1-ї групи

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook