Відбулися відкриті лекції доцентів кафедри геодезії та картографії Олександра Шевченка та Івана Опенька

11 лютого 2022 року
     Згідно з графіком проведення відкритих лекційних занять у весняному семестрі 2021-2022 навчального року, науково-педагогічними працівниками кафедри геодезії та картографії 09 лютого 2022 р. для студентів 3 курсу спеціальності «Геодезія та землеустрій» проведено відкриті лекції з дисциплін «GNSS-спостереження у прикладних задачах геодезії» (лектор – доцент кафедри геодезії та картографії Іван Опенько) і «Топографо-геодезичне забезпечення земельно-кадастрових робіт» (лектор – доцент кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко).
      Ці дисципліни формують у студентів вміння і навички використання сучасних геодезично-картографічних технологій, геодезичного обладнання і відповідного програмного забезпечення у процесі виконання топографо-геодезичних робіт та опрацювання отриманих даних, їхнього подальшого використання при вирішенні завдань земельного кадастру, будівництва інженерних об’єктів і споруд різного призначення, моніторинзі змін навколишнього середовища, дослідженнях деформаційних процесів тощо. Лекції відбувалися в дистанційному режимі з використанням програмного забезпечення Zoom та Cisco Webex Meetings.
 
     Іван Опенько під час вступної лекції висвітлив головні завдання дисципліни, охарактеризував етапи розвитку супутникових навігаційних систем. Детально було розглянуто сучасний стан глобальної навігаційної супутникової системи, вирішувані з її допомогою топографо-геодезичні завдання. Визначені основні можливості сучасних приймачів супутникової інформації. Лектор також акцентував увагу здобувачів на програмному забезпеченні, що буде використовуватися ними під час практичного навчання та виконання індивідуальних завдань.
     Олександр Шевченко разом із третьокурсниками розглянув, на лекційному занятті, особливості застосування БПЛА при виконанні земельно-кадастрових. Під час лекції було висвітлено призначення та спектр топографо-геодезичних завдань, які вирішуються з допомогою БПЛА, наведено загальні характеристики БПЛА та їх класифікації за широким спектром ознак. Ця інформація є дуже важливою, бо дозволятиме здобувачам обирати найкращі варіанти (і за вартістю обладнання, і за потенціалом точності, і за надійністю функціонування) вирішення широкого спектру прикладних задач геодезії та землеустрою за допомогою БПЛА. Відзначу також різноманіття ілюстративного матеріалу, яким доповнювалися основні теоретичні та методичні положення лекції.
     Крім того, на лекції детально було розглянуто застосування БПЛА у сфері геодезії, картографії, землеустрою та інших сферах життєдіяльності країни, а також техніку безпеки польотів та методи планування польотів БПЛА при виконанні знімальних робіт.
 
     Варто відзначити також добре продуману структуру лекцій, значну увагу лекторів до активізації роботи студентів під час заняття, якісний ілюстративний матеріал, використання якого полегшувало сприйняття студентами нової інформації.
     На відкритих лекціях були присутні завідувач кафедри геодезії та картографії, проф. Іван Ковальчук, доцент кафедри управління земельними ресурсами Руслан Тихенко, доцент кафедри геодезії та картографії Олексій Жук, доцент кафедри геодезії та картографії Євгенія Кривов’яз, старший викладач цієї кафедри Микола Ковальов, доцент кафедри земельного кадастру Ольга Тихенко, доцент кафедри землевпорядного проектування Олександр Чумаченко.
     Після завершення лекцій відбулося їх обговорення, були висловлені позитивні оцінки та ряд побажань. Студенти очікують на практичну роботу з кількома варіантами БПЛА, які є в арсеналі матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу кафедри геодезії та картографії. Такі можливості мають далеко не всі факультети землевпорядного профілю України.
     В цілому, є підстави констатувати, що лекції були проведені на високому науковому та дидактичному рівні. Усі здобувачі брали активну участь в обговоренні дискусійних питань, здобули знання, які стануть у нагоді при вирішенні як геодезичних, так і землевпорядних та земельно-кадастрових задач.
 
Іван Ковальчук,

завідувач кафедри геодезії та картографії 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook