«Життя цінуй – безпечно працюй» – вважають у Бережанському фаховому коледжі

30 січня 2022 року
     На виконання статті 18 Закону України «Про охорону праці» і «Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих МОН України, затвердженого наказом МОН від 22 листопада 2017 року №1514, «Правила пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України», затвердженого наказом МОН України від 15 серпня 2016 року № 974 в ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України», відбулося навчання та перевірка знань працівників з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та пожежної безпеки.
 
     На виконання наказу №3 від 11 січня 2022 року «Про проведення навчання і перевірку знань працівників навчального закладу з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та пожежної безпеки» у ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» з 17 січня по 26 січня 2022 року, згідно є графіком, проводилися навчання для працівників коледжу з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та пожежної безпеки.
     Працівники прослухали лекції висококваліфікованих спеціалістів. Під час навчання здобули знання із загальних питань з охорони праці, ознайомилися з основними положеннями Закону України «Про охорону праці», з правилами безпечної експлуатації електроустановок, з правилами безпеки дорожнього руху, цивільного захисту. Отримали відповіді на питання, які виникали у них під час роботи, здобули практичні навички організації роботи з додержанням вимог нормативно-правової бази з питань охорони праці України. Також члени колективу обговорили умови та засоби створення здорових і безпечних умов праці при здійсненні освітнього процесу; порядок проведення розслідування нещасних випадків, що сталися під час освітнього процесу з працівниками/здобувачами освіти закладу; запобігання травматизму працівників закладу та здобувачів освіти; надання першої допомоги потерпілим.
 
     На заключному етапі навчання долучилися компетентні представники з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту.
     Юрій МАНДРИЦЬКИЙ – страховий експерт з охорони праці Бережанського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області виступив перед працівниками коледжу із доповіддю на тему «Загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Юрій Миколайович розповів працівникам коледжу про діяльність служби страхових експертів, основною метою якої є контроль за додержанням законодавства про страхування від нещасного випадку, адекватності страхових виплат, соціальних послуг, ступеня важливості страхової події, впровадження механізму економічної зацікавленості страхування у зниженні страхових ризиків.
    Григорій ЛЕХНЯК – завідувач навчально-консультативного пункту м. Бережани навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області. Григорій Васильович провів бесіду з працівниками про основні загрози виникнення надзвичайних ситуацій у навчальному закладі освіти. Наголосив на тому, що саме уміння правильно оцінити ситуацію та обрати порядок дій є дуже важливим для кожної людини, а особливо – для працівників закладів освіти. Адже саме вони та їхні дії можуть врятувати як здобувачів освіти, так і самих працівників.
 
 
     Галина ПРОЦИК – заступник директора з виховної роботи коледжу провела бесіду з працівниками коледжу на тему «Організація екскурсій в начальному закладі». Докладно розповіла працівникам коледжу про організацію екскурсій у закладі освіти. А також ознайомила слухачів із нормативними документами, які слід ретельно підготувати перед подібними заходами.
     Володимир ГАХОВСЬКИЙ – провідний фахівець з питань цивільного захисту наголосив присутнім на оперативній обстановці з питань надзвичайних ситуацій та на інших небезпечних подіях на території області. Докладно сформулював рекомендації щодо дій населення за сигналами оповіщення, щодо дій населення при введенні надзвичайного стану та щодо укриття в захисних спорудах.
  
 
     Микола ЛЕСЬКІВ – викладач безпеки дорожнього руху провів профілактичну бесіду з працівниками коледжу з питань безпечного руху пішоходів. Особливо акцентував увагу на тому, що у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху. А також викладач змістовно та в повному обсязі надав інформацію щодо Правил перевезення автобусами організованих груп дітей, сформулював небезпечні наслідки порушень вимог безпеки дорожнього руху.
     Петро ЖОВНИЧ – заступник директора з адміністративно-господарських робіт виступив із темою «Електробезпека». У своїй доповіді докладно розповів про те, що важливо не лише дотримуватися правил електробезпеки, а й знати про причини виникнення електротравм, яка дія електричного струму на організм людини та про умови ураження людини електричним струмом.
     Василь ЛЕЩУК – психолог коледжу виступив із темою доповіді «Психологія безпеки життєдіяльності». Наголосив на тому, що однією з галузей психології праці є психологія безпеки. Її мета полягає у сприянні активної життєдіяльності, гармонійним відносинам, свідомому та активному ставленні до праці. Вона намагається розв'язати свої завдання шляхом вивчення психічних чинників – психічних явищ, що регулюють поведінку і діяльність людини: увагу, відчуття, емоційне життя, мислення, волю та ін. Ці явища відіграють важливу роль у формуванні відносин між людьми, підвищенні ефективності трудової діяльності.
     Наприкінці заходу Іван ПАНАС – головний інспектор відділу запобігання надзвичайних ситуацій Тернопільського управління у УДСНС України у Тернопільській області провів бесіду з працівниками на тему «Пожежна безпека в навчальному закладі освіти». Наглядно продемонстрував правила користування порошковим вогнегасником, а також наголосив, що безпека праці полягає не лише в дотриманні основних правил техніки безпеки, але і в сукупному та системному підході до виконання всіх інструкцій, нормативних документів, що об’єднані в Систему Стандартів Безпеки Праці, а також забезпеченням працюючих всіма необхідними засобами індивідуального захисту.
     Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників був іспит – за екзаменаційними білетами у вигляді усного і письмового опитування.
     Результат перевірки знань з питань охорони праці оформлено протоколом засідання комісії з перевірки знань з питань охорони праці.
 
 
Ірина Циган,
викладачка ВСП

«Бережанський фаховий коледж НУБіП України» 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook