Найактуальніші питання мешканців гуртожитків: відповідає керівник кампусу Сергій Стецюк

27 січня 2022 року
     Обов'язок директора студентського містечка – бути в тренді та на одній хвилі з студентським активом. Проводячи моніторинг соціальних мереж, ми обрали кілька найактуальніших питань та адресували їх Сергію Стецюку.
  • Сергію Васильовичу, з початку року підвищилася ціна на проживання в гуртожитку. Яке підґрунтя такого кроку?

     — Так, новина про підвищення оплати за проживання викликало справжній ажіотаж серед мешканців. Хтось із розумінням поставився до цього, а хтось – ні. Зазначу, що ціна на проживання у нашому університеті не змінювалась протягом 5 років!
     За цей період оплата за комунальні послуги зросла майже вдвічі, тому це було вимушеною необхідністю. Одразу спростую всі догадки про те, що це університет з власної ініціативи підвищив ціну – ні!
     Постановою Кабінету Міністрів України № 933 від 1.09.2021 року змінено розмір академічної стипендії, відповідно вартість проживання має становити не більше 40% від стипендії. З 1 січня 2022 року для здобувачів вищої освіти розмір мінімальної стипендії збільшився з 1300 до 2000 гривень на місяць. За таких умов з 1 січня 2022 року вартість проживання в гуртожитках університету для студентів зросла з 520 до 800 гривень на місяць.
     До прикладу, проживання в хостелі або оренда квартири коштує в декілька разів більше та й і умови у цих «місцях» залишають бажати кращого.
     Сплачені кошти, як завжди, матимуть чітке призначення – покриття витрат на комунальні послуги, оплату праці, поточні ремонти. Окрім цього ректорат винаходить можливість щорічно проводити капітальні ремонти, як то перекриття дахів, заміна стояків в місцях загального користування, заміна вікон на енергозберігаючі тощо, поступово замінює меблі та м’який інвентар на нові.

  • Минулий рік пройшов за карантинних обмежень. Чи зупинилося поліпшення побутових умов в гуртожитках?

     — Аж ніяк ні. Ми системно покращуємо умови життя мешканців кампусу. Рік, що минув не став виключенням. На жаль, через умови адаптивного карантину у нашій державі, він не був насиченим грандіозними культурними заходами, проте багатим на досягнення у господарській частині. Відремонтовано близько 400 кімнат для поселення студентів, оновлено сантехнічне обладнання, закуплено нові модернізовані матраси, на стіні гуртожитку №2 з’явився мурал, який тішить око усіх прохожих. Спільно із завідувачами гуртожитків №2, №9 та №11 попрацювали над ландшафтними рішеннями біля прилеглої території, декоративні клумби цьому підтвердження. На час новорічних свят студентське містечко засвітилось сотнями гірлянд, а біля гуртожитку №1 споруджено справжнє New Year City все задля створення святкового настрою мешканцям.

 

 

    Усе це стало можливим завдяки підтримці ректорату, ректора Станіслава Ніколаєнка і є результатом виконання програми розвитку «Голосіївська ініціатива 2025». Її перший етап успішно завершено, маємо істотно оновлену матеріально-технічну базу, а саме: замінено дахове покриття гуртожитків, в деяких оновлено фасад та замінено електромережі, проведено капітальні ремонти душових кімнат, кімнат для умивання, кухонь, виготовлено та закуплено меблі для житлових кімнат тощо.

    Також хочу зазначити, що у таких складних пандемічних, фінансових та освітніх умовах всі гуртожитки університету знаходилися в належних умовах, працювали працівники всіх господарських і обслуговуючих служб, виконувалися відповідні заходи із забезпечення їх утримання, проводилися ремонти. Гуртожитки забезпечені дезінфікуючими та миючими засобами, завдяки постійному прибиранню, провітрюванню приміщень, дотриманню маскового режиму та дистанції у нас не було спалаху хвороби, як у інших навчальних закладах.
     Багато досягнень залишились за кадром, але сподіваюсь, що студенти все бачать і дають гідну оцінку усім старанням.

  • Яким чином побудована інформаційна взаємодія між студентами і керівництвом кампусу?

     — 21 століття – епоха digital, стартапів та нових компетенцій. Я розумію усю важливість постійного і системного інформування, а також отримання зворотньої думки. Для комунікації ми використовуємо тільки офіційні джерела – університетський сайт, сторінки в соціальних мережах і групи в месенджерах. Звісно всі повідомлення авторизовані, водночас анонімні дописи не допускаються. Це культура спілкування. Але це не все.
     Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, я особисто спільно з ННЦ виховної роботи і соціального розвитку, Студентською організацією, профспілкою, студентськими радами проводимо зібрання, де обговорюємо усі насущні проблеми з активом, мешканцями гуртожитків. Дбаємо і за неформальне спілкування – постійно влаштовуємо змагання, розваги, культурні заходи, творчі вечори тощо.

  • Але ж не всі студенти беруть участь в них?

     — Це об’єктивно. Першочергово для них це навчання і саморозвиток. Хтось підпрацьовує. З рештою, у кожного свої смаки… Ми зі свого боку забезпечуємо умови і максимально інформуємо.

  • Які поліпшення житлових умов принесе 2022 рік?

     — В планах дуже багато, основний вектор уваги спрямований на продовженні капітальних та поточних ремонтних роботах у студентських кімнатах та в цілому у гуртожитках. Вже розпочато активні роботи у кімнатах, які виділені для поселення студентів на новий 2022-2023 навчальний рік. Окрім цього, закупівля та виготовлення нових меблів, удосконалення комплектації кімнат, встановлення фільтрів для очищення води. Залучені кошти студентів будуть зосередженні на ремонтах та покращенні матеріально-технічної бази, комунальних послуг, оплату праці та поліпшення умов проживання. Капітальні ремонтні роботи, які вимагають проведення тендерів та великого фінансування включено у програму розвитку «Голосіївська ініціатива 2025», яку ми успішно реалізовуємо. Найбільш бажаним є будівництво нового гуртожитку. Далі лише більше і краще!

 

     Моє завдання, як керівника – створення і підтримка якісних житлових умов, осередку культурного зростання студентів після навчання, забезпечення затишку та комфорту. Отож, не зважаючи на світову кризу неприпустимим є сповільнення темпів покращення місць проживання студентів, потрібно ще швидше рухатися вперед, адже гуртожиток є одним з важливих критеріїв, при виборі навчального закладу.
    Впевнений, що мешканці відчувають усі зміни, які відбуваються у гуртожитках та будуть допомагати у облаштуванні свого дому й надалі!

Розмовляла Ірина Кушніренко
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook