ОНП «Заразна патологія тварин» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України: перший захист доктора філософії

10 січня 2022 року
     На засіданні спеціалізованої вченої ради ДФ 26.004.049 Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся захист дисертаційної роботи Маковської Ірини Федорівни на тему: “Особливості епізоотичного процесу сказу в Україні в період з 1950 по 2020 роки”, поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 21 «Ветеринарна медицина» та спеціальності 211 «Ветеринарна медицина».

     Маковська Ірина – здобувач третього (освітньо-наукового) рівня кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології Національного університету біоресурсів і природокористування України.
     Науковий керівник – доктор ветеринарних наук, професор Недосєков Віталій Володимирович, професор кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
     Спеціалізована вчена радаДФ 26.004.049була створена у кількості 5-ти осіб:
1. Ушкалов Валерій Олександрович, доктор ветеринарних наук, професор, академік НААН, професор кафедри епізоотології, мікробіології та вірусології Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, Голова ради.
2. Галат Марина Владиславівна, доктор ветеринарних наук, доцент, доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, рецензент.
3. Іщенко Людмила Мар’янівна, кандидат ветеринарних наук, завідувач науково-дослідного відділу молекулярно-біологічних досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України, рецензент.
4. Герілович Антон Павлович, доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент НААН, заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» Національної академії аграрних наук України, опонент.
5. Ситюк Микола Петрович, доктор ветеринарних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи Інституту ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України, опонент.
     Матеріали дисертації неодноразово були представлені як в Україні так і за її межами при ході обговорення на провідних конференціях.
    У 2019 році Ірина Федорівна виборола І місце в секції «PhD Stydents» на V Міжнародній конференції з ветеринарної медицини у Варшавському університеті наук про життя (https://nubip.edu.ua/node/61242).
     Також Маковська І.Ф. здобула І місце за найкращу доповідь, представлену молодими науковцям секції «PhD Stydents» на IV щорічному регіональному науковому симпозіумі в рамках концепції «Єдине здоров’я» за участі міжнародних експертів та за підтримки Програми зменшення біологічної загрози (ПЗБЗ), що виконується в межах співпраці між Урядом України та США (https://nubip.edu.ua/node/61385).
     Крім цього, наукові доробки були представлені Іриною Маковською у найпрестижнішому вузі світу, а саме у Оксфордському університеті (м. Оксфорд, Великобританія) (https://nubip.edu.ua/node/63877) під час симпозіуму «Emerging viruses 2019».
 
     На основі досліджень, а також досвіду роботи з програмами на основі геоінформаційних систем (ГІС), Ірину Федорівну було залучено як експерта для підготовки матеріалів та проведення практичної частини 3-х денного тренінгу «Вступ до ГІС та основ просторового аналізу», спільно з експертом з епідеміології Марком де Нарді (SAFOSO) (https://nubip.edu.ua/node/71986), що був організований у лютому 2020 року у рамках міжнародного проекту UP-10 для представників різних наукових установ України.
     Крім цього Маковська І.Ф. залучалась як фахівець з ГІС технологій спільно з основним тренером Максимом Безіменним (ІВМ НААН) для підготовки та проведення онлайн-семінару «Менторська сесія з основ просторового аналізу і моделювання», організованого ПЗБЗ в межах концепції «Єдине здоров’я» в травні 2020 року (https://nubip.edu.ua/node/78263).
     Здобувачка має 23 наукових публікації за темою дисертації, з яких одна в у науковому виданні, включеному до міжнародної наукометричної бази даних Scopus
(https://www.researchgate.net/publication/354383338_Descriptive_spatiotemporal_analysis_of_rabies_in_domestic_carnivores_and_wildlife_in_Ukraine_in_2012-2018), одна стаття у науковому фаховому виданні України, включеному до міжнародної наукометричної бази даних Web of Science Core Collection (https://www.researchgate.net/publication/353156385_Current_issues_and_gaps_in_the_implementation_of_rabies_prevention_in_Ukraine_in_recent_decades) та шість статей у наукових фахових виданнях України.
 
     Захист дисертаційної роботи відбувався досить жваво, оскільки в науковій роботі були розкриті актуальні для ветеринарної медицини питання та представлено високий рівень наукової новизни і практичного впровадження. Ірина Федорівна давала надзвичайно вичерпні відповіді на поставлені питання і продемонструвала свій професіоналізм і набуті компетентності. Усі члени ради оцінили роботу високо і позитивно.
     На підставі результатів таємного голосування спеціалізована вчена рада прийняла рішення про присудження Маковській Ірині Федорівні ступеня доктора філософії у галузі знань 21 «Ветеринарна медицина» іза спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина».
 

     Від імені гаранта освітньо-наукової програми, а також всіх членів ради щиро вітаємо з успішним захистом дисертації Ірину Федорівну та її наукового керівника Недосєкова Віталія. Бажаємо Ірині Федорівні продовжувати науковий пошук у нових напрямках та бути взірцем науковця для наступних поколінь здобувачів освітньо-наукової програми «Заразна патологія тварин».

 
 
Марина Галат,
гарант освітньо-наукової програми

«Заразна патологія тварин» 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook