Краще зрозуміти фізіологію сільськогосподарських тварин та уявити свою подальшу роботу з тваринами студентам-технологам допомогла екскурсія до ННВ клінічного центру «Ветмедсервіс»

6 грудня 2021 року

Студенти 2 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») у ці дні успішно завершують вивчення курсу «Фізіологія сільськогосподарських тварин». На кафедрі біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого вони впродовж цілого року вивчали цю дисципліну під керівництвом відомого українського вченого в галузі фізіології тварин, доктора сільськогосподарських наук, професора Віктора Трокоза. Фізіологія сільськогосподарських тварин – фундаментальна дисципліна для майбутніх технологів. На ній базується все подальше спеціальне навчання та майбутня робота. Адже знання організму тварин необхідні для успішного ведення тваринництва. Це і розведення та годівля, підвищення продуктивності тварин, їх штучне осіменіння, біотехнологічні прийоми тощо. Саме тому більшість студентів досить серйозно поставились до навчання як очного, так і дистанційного, та засвоїли особливості процесів життєдіяльності тварин за різних умов довкілля. Кінцевим акордом стали заключні очні заняття у фізіологічних навчальних лабораторіях кафедри та підготовка до складання іспитів. Ці заняття були надзвичайно насиченими для студентів ще й тому, що проф. В. Трокоз організував для них екскурсію в навчально-науково-виробничий клінічний центр «Ветмедсервіс».


Ця екскурсія викликала у студентів значний інтерес. Адже це не просто звичайна ветеринарна клініка, це місце, де відбувається практичне навчання майбутніх лікарів ветеринарної медицини, проводяться унікальні наукові дослідження, широкомасштабна профорієнтаційна робота. Завідувач Центру, доцент В’ячеслав Соломон, насамперед коротко ознайомив студентів-технологів з метою та завданнями ввіреного йому підрозділу факультету ветеринарної медицини, розповів про можливості фізіологічних та клінічних досліджень. В’ячеслав Віталійович розповів, що Клінічний центр спеціалізується на наданні всіх ветеринарних послуг як сільськогосподарським тваринам, так і домашнім улюбленцям, а спеціалісти мають значний практичний досвід роботи, досконалу теоретичну підготовку і велику любов до своєї справи та запросив студентів до співпраці з цікавих для них питань.


У Центрі студенти змогли побачити різноманітні кабінети: дієтології, хірургії, рентгенології, ультразвукової діагностики, лабораторної діагностики, а також: приймальне відділення, готель для тварин, банк крові та стаціонар з тваринами різних видів.

Новітньою локацією тут є «Зоопарк під мікроскопом», який вже відвідали сотні студентів, учнів і просто зацікавлених. Там під мікроскопом студентам відкрився цілий мікросвіт. Вони побачили все, від бактерій до кристалів та планктону, і навіть чорноморського краба! Ви не уявляєте наскільки цікавий і таємничий мікросвіт, – резюмують екскурсанти та рекомендують усім бажаючим відвідати цей відділ Центру. Його адреса у Facebook.

 

Далі ми побачили лабораторію, де можна досліджувати кров тварин, інші біологічні рідини, – каже студентка 2 курсу факультету ТВБ Анна Бульба. – Дуже вразило те, що тут наявні новітні та дорогі прилади й устаткування, таке як апарат УЗД, ендоскопи, цифровий рентген, чудово обладнана операційна, де лікарі борються за життя братів наших менших. Не можу не сказати, що в межах центру діє банк крові, який врятував життя не одному маленькому «волохастику» в екстрених випадках. А найбільше, що мене вразило, це готель для тварин, де вони спокійно можуть відпочивати під наглядом висококваліфікованих лікарів. Цікаво було спостерігати за свійськими тваринами різних видів і порід (кролики, корови, кози, коні, вівці, свині і багато інших), про яких дуже ретельно піклуються. Ми їх навіть змогли пригостити смаколиками. Таким «зоопарком» може похвалитися мало який факультет в Україні. До речі, ці тварини вже знайомі нам. Раніше з їх допомогою ми вивчали такі розділи фізіології, як травлення, дихання, кров та кровообіг, виділення, нервова система, вища нервова діяльність тощо.


…Першим хто нас зустрів – це кіт Олежка, місцевий авторитет, який майже всю екскурсію слідкував за нами та, напевно, побачив нашу велику зацікавленість відвідинами.


Безліч приємних емоцій залишилося після екскурсії. Найголовніше те, наскільки люблять та піклуються про тварин. Тому студенти 2 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів щиро вдячні за лікарів, яких готує факультет ветеринарної медицини нашого університету, з якими їм, можливо, доведеться співпрацювати після закінчення університету, та за цікаву, змістовну екскурсію!

Впевнені, що вона допомогла ще краще зрозуміти не лише фізіологію сільськогосподарських тварин, а й уявити свою подальшу роботу з тваринами.

Анна Бульба,
студентка 2 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів

Віктор Томчук,
доктор ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри біохімії і фізіології тварин
ім. акад. М. Ф. Гулого

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook