Магістри ННІ лісового і садово-паркового господарства презентували результати досліджень на постерній онлайн-конференції

27 листопада 2021 року

     У ННІ лісового і садово-паркового господарства відбулася вже традиційна постерна презентація основних результатів досліджень, отриманих під час підготовки кваліфікаційних магістерських робіт. Розпочалася онлайн-конференція з вітального слова директора ННІ Петра Лакиди, який побажав усім учасникам успішно апробувати результати виконаних досліджень і якомога краще підготуватися до захисту випускних робіт. Варто зауважити, що загалом участь у заході взяло понад 110 учасників.

   Приєднався до привітань також один з роботодавців інституту, генеральний директор ВО «Укрдержліспроект» Віктор Мельниченко, який, окрім того, познайомив випускників магістратури з можливостями працевлаштування на очолюваному ним підприємстві та запропонував магістрам-лісівникам заповнити вільні вакансії на роботах з впорядкування та інвентаризації лісів України.

   Долучився до постерної конференції і ознайомився з результатами досліджень окремих магістрів різних освітніх програм також представник ректорату, начальник навчального відділу Ярослав Рудик.

     Магістри кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій презентували 20 робіт. Дослідження магістрантів охоплювали широке коло питань, які стосувалися порівняння різних методів відтворення лісів, покращення виробництва декоративного садивного матеріалу на підприємствах ДАЛРУ, покращення стану полезахисних та протиерозійних насаджень, удосконалення вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, лісокультурного виробництва, оздоровлення та реабілітація декоративних саджанців, екологічної та естетичної оцінки рекреаційних насаджень, фітомеліорації земель, порушених унаслідок несанкціонованого видобутку бурштину.

    Усі представлені постери та доповіді підтвердили ґрунтовну фахову підготовку слухачів магістратури за магістерською програмою «Відтворення лісів та лісових меліорацій». Відзначимо, що найбільшу зацікавленість серед учасників постерної конференції викликали доповіді Богдани Шилін, Уляни Іващик, Марини Дмитренко.
     Магістри кафедри таксації лісу та лісового менеджменту презентували 15 постерів та результати досліджень однієї комплексної кваліфікаційної магістерської роботи. Тематика проведених досліджень дуже різноманітна, від класичних таксаційних робіт спрямованих на дослідження розмірно-якісної структури об’єму стовбурів до оцінювання впливу зелених насаджень на вміст пилу у повітрі. Не оминули своїми дослідженнями магістри кафедри і економічну складову господарської діяльності лісогосподарських підприємств та конкурентоспроможності їх продукції. Кожна доповідь супроводжувалася низкою запитань, що в подальшому дасть можливість здобувачам гідно представити результати своїх досліджень під час захисту кваліфікаційної роботи перед екзаменаційною комісією. Всі доповіді відбулися в дружній та доброзичливій атмосфері.

     Представляючи свої постери, магістри кафедри лісівництва продемонстрували високий рівень володіння інформацією із актуальних питань в галузі лісового та мисливського господарства. Усі постери магістрантів були інформативними, відображали методи та результати дослідження, пропозиції до вирішення завдань та превентивні рішення. Співробітники кафедри звернули увагу студентів на сильні й слабкі сторони проектів. Захід проводився в формі діалогу між магістрами та науково-педагогічними працівниками і мав дискусійний характер.

    Постерна онлайн-презентація магістрів освітньої програми «Садово-паркове господарство» вигідно вирізняється яскравістю постерів, креативністю, унаочненістю та авторськими проектними пропозиціями. Магістри достойно представили свої проекти та роботи, зробили змістовні доповіді, дали відповіді на питання та вислухали конструктивні побажання викладачів кафедр ландшафтної архітектури та фітодизайну; ботаніки, дендрології та лісової селекції.

   Цьогорічні теми, як завжди, були досить різноманітними та стосувалися питань: реконструкції об’єктів, оцінки стану та рівня озеленення населених пунктів, проектування нових об’єктів, геопластики рельєфу та озеленення інтер’єрів. Цікавістю та насиченістю відзначилися роботи: Катерини Тягній (тема роботи: Фітодизайн коворкінгового простору), Віри Ковтун (тема роботи: Дощові сади, як елемент сталого розвитку міст) та Євгенії Смакоти (тема роботи: Особливості організації території заміського типу в стилі хай-тек). Цікаву дискусію та жваве обговорення викликали також роботи Ганни Матушевич та Вікторії Лук’янчук, які стосувалися проектних пропозицій території ботанічного саду НУБіП України. Вартують уваги і роботи по мікроклональному розмноженню квіткових рослин студенток Наталії Пацьори та Олени Гунько.

     Представили свої постери також магістри освітньої програми «Деревообробні та меблеві технології». Так, Олександр Колосвєтов під керівництвом професора Олени Пінчевської в роботі «Обґрунтування можливості виготовлення малих архітектурних форм» провів дослідження з визначення біостійкості деревини сосни, обробленої двома видами антисептиків, розробив конструкцію МАФу дерев'яного прибудинкового навісу та побудував (у реальному розмірі!) його з оброблених обраним антисептиком заготовок.

     Робота Дмитра Топчанюка «Можливості використання деревних плит середньої щільності для виготовлення меблів для ванних кімнат» (науковий керівник Баранова Ольга) була присвячена можливості використання плит МДФ у вологому середовищі. Для дослідження були створені умови, що за відносною вологістю та температурою подібні умовам у ванних кімнатах. Результати дослідів показали залежність показнику вологовбирання від щільності зразків, а саме чим щільніше зразок тим меншим буде показник вологовбирання.

    Меблева тема продовжилась у роботі Паліводи Олега – «Обгрунтування технології виготовлення корпусних меблів» (науковий керівник Білецький Михайло). Магістрант досліджував кутове з’єднання корпусних меблів за допомогою ексцентрикових стяжок minifix на трьох видах листових матеріалів: ДсТП, МДФ, HPL. За результатами досліду магістрант зміг порівняти доцільність використання певного виду стяжки для різних плитних матеріалів та порівняти міцності кутових з’єднань з використанням різної фурнітури.

    Касянчук Іван в роботі «Обґрунтування напрямків використання низькотоварної деревини сосни у виготовленні декоративних виробів на ДП «Бродівське лісове господарство» (науковий керівник Мазурчук Сергій) дослідив фізико-механічні властивості зразків низькотоварної деревини сосни, які показали високу однорідність властивостей міцності і щільності зразків сухостійної деревини сосни в кожному варіанті експерименту. Отримані показники свідчать про те, що таку деревину можна використовувати для виготовлення меблів та виробів для громадських закладів та використовувати в інших дизайнерських рішеннях. 

     Нечипоренко Богдан у дипломному проекті «Обґрунтування доцільності використання ламінованих плит деревинно-стружкових для виготовлення корпусних меблів» (науковий керівник Білецький Михайлодослідив опорядження торцевих поверхонь ЛДСП пластиковими кромками. Для досліду було вибрано два матеріали основи кромки (ПВХ та АБС пластик), а також 3 види клеєвих з’єднань (з використанням EVA клею-розплаву, PUR клею-розплаву, за допомогою лазерного личкування).

Успішного захисту кваліфікаційних магістерських робіт!

 

В. Свинчук,
заступник директора ННІ ЛіСПГ,
завідувачі випускових кафедр

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook