У НУБіП України пройшов тиждень філософії

22 листопада 2021 року

 Що може бути краще за торжество розуму, це безцінно! Свято закінчилося, а емоції залишаться!

  З нагоди свого професійного свята – Всесвітнього дня філософії – викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації НУБіП України за підтримки декана гуманітарно-педагогічного факультету Інни Савицької провели насичений тиждень філософії з 15 по 20 листопада 2021 року.

  Головна мета тижня – долучити студентів та аспірантів до багатолітньої філософської спадщини, зробити філософію ближчою кожному, хто цікавиться, як формуються нові простори для філософських роздумів. Програма включала цілу низку науково-інтерактивно-інноваційних заходів, відкритих лекцій та конкурсів.
  Тиждень почався із вшанування 75-річчя від дня створення Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України та проведення науково-методичного онлайн-семінару для молодих науковців «Інститут філософії – осередок мудрості та духовності», на якому поговорили про дослідницькі традиції і орієнтири на майбутнє, про сутність філософії та феномен духовності.

    

 

  А у Міжнародний день студента пройшов науково-методичний семінар «Україна і світ: проблеми та перспективи міжнародної комунікації», який вже п’ятий рік поспіль наша кафедра проводить в рамках Всеукраїнського освітнього проекту МОН України «Сковородинські навчання». Понад 130 студентів з різних факультетів НУБіП України взяли участь у заході з метою висвітлення актуальних проблем та перспектив комунікації, взаємодії культур та людей.

     
   

 

  Сучасний динамічний світ стимулює привнесення у практику навчання студентів нових форм і методів, які спрямовані на активізацію пізнавальної діяльності та підвищення інтересу до предмету. Тому протягом тижня викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації провели низку відкритих лекцій, серед них: Поетична раціональність Постмодернізму – доктором філос. наук, професором Додоновою В.І.; Людина, що говорить неправду. Аналіз феномену соціальної неправди – канд. філос. наук, доц. Лаутою О.Д.; Вивчаємо європейських філософів-класиків та дбаємо про майбутнє – канд. філос. наук, доц. Культенко В.П.; Умовиводи: дедуктивний метод Шерлогка Холмса – канд. філос. наук, доц. Матвієнко І.С.; Глобалізація міжнародного середовища. доктором політ. наук, доц. Гольцовим А.Г.; Аргументація: як міркувати послідовно та логічно – канд. філос. наук, доц. Гейко С.М.; Постмодернізм у розвитку суспільства, як поєднання непоєднуваного – канд. філос. наук, доц. Кичкирук Т.В.; Правомірна поведінка – канд. філос. наук, доц. Харчуком О.О.

 

 

  
  На засіданнях студентських наукових гуртків викладачі передавали студентам  навички наукового дослідження, виховували якості дослідників, розглядаючи такі питання: Проблеми і перспективи гуманізації штучного інтелекту: філософія майбутнього, гурток «Logos» (науковий керівник Чорноморденко Д.І., Європейський шлях України, гурток «Актуальні проблеми міжнародних відносин» (науковий керівник Гольцов А.Г.); Ціннісний конструкт міжкультурної комунікації, гурток «Філософські проблеми міжособистісної та міжгрупової комунікації» (науковий керівник Гейко С.М.); Істина, правда, омана в пізнанні і практичному житті, гурток «Сутність людини» (науковий керівник Лаута О.Д.); Григорій Сковорода: стійкість пошуку, гурток «Орій» (науковий керівник Максюта М.Є.)

   

 
 
 
 
 
 

   Для розвитку творчого потенціалу особистості та для формування критичного мислення саме в Міжнародний день філософії серед студентів всіх факультетів НУБіП України були проведені конкурс творів-есе «Коронація філософського слова»Основною метою написання есе була можливість прояву творчого філософського мислення. Таким чином відбулася діагностика продуктивної, творчої складової пізнавальної діяльності студента, який здатен аналізувати інформацію, інтерпретувати, аргументувати та оцінювати її. Студенти ННІ автоматики та енергетики, факультетів агробіологічного, юридичного, землевпорядкування, ветеринарної медицини та гуманітарно-педагогічного справилися з завданням на відмінно.  Переможцями стали:  1 місце (Юлія Нанюк, Ірина Короп), 2 місце (Анастасія Синовець, Дарина Подорожна, Світлана Осіпова), 3 місце (Інна ЩербакАнастасія Сутиріна, Юлія Литвин, Тетяна Скиданчук, Адріана Попп) студентки юридичного факультету.

 Серед студентів усіх факультетів НУБіП України відбувся конкурс кросвордів на філософську тематику. Переможцями стали: 1 місце (Юлія Нанюк, Аліна Гузик), 2 місце (Олександра Гуцалюк), 3 місце анаграма (Ангеліна Осипенко) студентки юридичного факультету.

     

  

    Також було проведено конкур творчих робіт «Людина ХХІ століття». 

  

  

  Викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації, яка є випусковою, також дбають і про майбутніх абітурієнтів. Тому доценти кафедри Супрун А.Г., Харчук О.О. та Гольцов А.Г. провели профорієнтаційний захід для абітурієнтів-випускників шкіл, технікумів та коледжів «Зерна мудрості на філософській ниві».


  Заглиблюючись у філософські наративи, ми вчимося інтерпретувати людську природу з різних позицій, уникати і долати міжособистісні та міжкультурні конфлікти. Учасники філософського діалогу усвідомлюють, що кожен з них має унікальний досвід, власний спосіб постановки і вирішення проблем. У результаті спілкування набуває нового звучання. Визнання багатовимірності світу та права на існування Іншого таким, яким він є, наша взаємна повага сприятимуть справжній консолідації світової спільноти.

Світлана Гейко, Олена Лаута
доценти кафедри філософії та міжнародної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook