Вчена рада гуманітаріїв: якість освітнього процесу в умовах дистанційного навчання

21 листопада 2021 року

   18 листопада 2021 року відбулося засідання Вченої ради гуманітарно-педагогічного факультету. Голова вченої ради Інна Савицька розпочала роботу з порядку денного, в якому були представлені такі питання: про якість освітнього процесу на гуманітарно-педагогічному факультеті в умовах дистанційного навчання; про рішення Вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України від 27 жовтня 2021 року «Про участь науково-педагогічних працівників гуманітарно-педагогічного факультету у проведенні наукових досліджень»; про проведення профорієнтаційної роботи на кафедрі управління та освітніх технологій; затвердження статистичного і наукового звітів гуманітарно-педагогічного факультету за результатами 2021 року; про розгляд наукових і навчально-методичних видань тощо.

   Декан гуманітарно-педагогічного факультету доцент Інна Савицька зазначила, що якість освітнього процесу – це, з одного боку, вимога, встановлена законодавством та/або договором про надання освітніх послуг, а з іншого – гарантія для студентів здобути якісну освіти, а отже, послідовно та ефективно сформувати компетентності та професійну свідомість, а для аспірантів отримати повноцінну підготовку до дослідницької та викладацької діяльності у закладах вищої освіти за спеціальністю. Інна Миколаївна наголосила, що робота в дистаційному форматі протягом кількох семестрів сформувала і з викладачів, і зі студентів впевнених користувачів платформ для відеоконференцій.

   Інна Миколаївна спрезентувала результати опитування взяло участь 986 студентів та аспірантів. Основною метою опитування було вивчення задоволеності здобувачів змістом, формами і методами реалізації освітній програм, інформаційними, організаційними і психологічними умовами її реалізації. Вона зазначила, що понад 80 опитаних задоволені організацією дистанційного навчання, високо оцінили готовність викладачів нашого факультету до проведення дистанційних занять 90 % опитуваних. Декан факультету вкотре наголосила на неухильному виконанні наказу ректора № 1183 від 01.11.2021 року «Про підвищення якості дистанційного навчання», а також на дотриманні ділового етикету онлайн-комунікації під час дистанційного навчання.

   В обговоренні питання про якість освітнього процесу для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського), другого (магістерського) і третього (освітньо-наукового) рівнів завідувач кафедри педагогіки професора Руслана Сопівника поділився з членами вченої ради досвідом кафедри про можливі і дієві шляхи підвищення рівня мотивації студентів до навчання.

   Декан гуманітарно-педагогічного факультету доцент Інна Савицька представила членам Ученої ради гуманітарно-педагогічного факультету рішення Вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України від 27 жовтня 2021 року «Про участь науково-педагогічних працівників гуманітарно-педагогічного факультету у проведенні наукових досліджень». Вчена рада Університету в рішенні відзначила, що факультет динамічно розвивається, реалізуючи стратегічну мету і завдання, визначені Законом України «Про вищу освіту», закріплені в Статуті університету та програмі розвитку «Голосіївська ініціатива – 2025». Водночас Вчена рада Університету звертає увагу на те, що поряд із позитивними змінами та досягненнями є проблеми, що пов’язані з недостатнім рівнем надходжень до спеціального наукового фонду; розширенням наукових тематик кафедр факультету шляхом підготовки якісних проєктів науково-дослідних робіт на актуальні теми й отримання фінансування через участь у ґрантових програмах. За результати обговорення було схвалено план виконання рішення вченої ради Університету.

   Завідувач кафедри управління та освітніх технологій Сергій Кубіцький спрезентував основні результати профорієнтаційної роботи кафедри в І семестрі 2021-2022 навчального року. Декан гуманітарно-педагогічного факультету доцент Інна Савицька, заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету доцент Ігор Буцик та завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації професор Ірина Сопівник надали пропозиції з питань набору студентів на навчання за ОС «Магістр».

  Заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету професор Світлана Харченко представила статистичний і науковий звіти гуманітарно-педагогічного факультету за результатами діяльності факультету загалом і науково-педагогічних працівників зокрема 2021 року та акцентувала увагу завідувачів кафедр на достовірності і коректності інформації, що її вносять до наукового і статистичного звітів; підвищенні кількісних показників наукових публікацій НПП у рейтингових журналах; активізації роботи з видання підручників та навчальних посібників.

Члени вченої ради розглянули й інші важливі питання життєдіяльності гуманітарно-педагогічного факультету.

Інна Грабовська,
вчений секретар гуманітарно-педагогічного факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook