У ННІ ЛіСПГ продовжується співпраця з практиками

2 листопада 2021 року
Киів, НУБіП України

З початку семестру для студентів 3-го та 4-го курсів спеціальності 205 «Лісове господарство» організовано серію зустрічей із запрошенням професіоналів-практиків, що є поширеною у світі практикою.
Так, наприкінці жовтня цього року в якості спікерів до практичної складової дисципліни «Лісове підприємництво» приєдналися керівник ТОВ «WOODWERK» Артем Пономаренко (https://woodwerk.com/), начальник Боярського лісопереробного комплексу ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» Анатолій Кроль (http://www.blds.com.ua/boyarskij_doc.html), та підприємець, виробник серії садових меблів з масиву дерева – Денис Шутенко (https://alitur.com.ua/).
Першим своїм практичним досвідом поділився засновник бренду «WOODWERK» Артем Пономаренко. Пан Артем зазначив, що ще у шкільному віці (а це кінець 90-х років) відвідав Нідерланди та звернув увагу на смак, з яким були облаштовані домівки місцевих жителів. Підприємство «WOODWERK» стало першим, яке представило подібні меблі ще в далекому вересні 2013 року на виставці DLT у Києві. Зацікавленість українців до дерев’яних меблів у нідерландській стилістиці була величезною, тож пан Артем вирішив продовжити працювати в цьому напрямі і виготовляти сучасні меблі з натурального дерева та металу в скандинавському стилі. Гасло компанії підприємця – «Furniture for life!», що в перекладі з англійської означає «Меблі для життя» або «Меблі на життя» – тобто такі, які будуть служити десятки років вам та вашим нащадкам. Їхня робота базується на трьох принципах: натуральні матеріали, висока надійність та сучасний ергономічний дизайн. Турботливе ставлення до розробки кожного виробу, швидка і проста збірка сприяють надійності та використанню меблів протягом довгих років.
Особливо студентів зацікавив процес впровадження lean-технологій і як це сприяло підвищенню ефективності технологічного процесу, започаткування власної справи, планування активів підприємства, підвищення конкурентоспроможності продукції та шляхи розширення асортименту. Дуже корисною була інформація щодо впровадження «системи «5s» на робочих місцях робітників, яка дозволяє обрати необхідний інструмент та фурнітуру з мінімальною витратою часу.

Другим спікером онлайн-зустрічі був наш випускник, начальник Боярського лісопереробного комплексу ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» Анатолій Кроль. Пан Анатолій розповів студентам про організацію та функціонування деревообробного цеху в державному підприємстві. Боярський деревообробний цех є структурним підрозділом ВП НУБіП «Боярської ЛДС» і знаходиться на території центральної садиби лісодослідної станції. Столярна дільниця цеху оснащена високотехнологічним деревообробним обладнанням, займається виготовленням високоякісних столярних виробів, сушінням пиломатеріалів. Лісопильна дільниця цеху виготовлює та реалізує пиломатеріали для будівництва та подальшої переробки. ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» постійно розвиває деревообробний напрямок своєї господарської діяльності, що є додатковим джерелом надходження коштів в нинішніх непростих умовах. Крім того, деревообробний цех ще й забезпечує постійною роботою 25 місцевих жителів. Завдяки його ефективній роботі сплачуються й додаткові надходження до місцевого бюджету. Працівники цеху забезпечені гідною оплатою праці, належними в плані безпеки та гігієни умовами роботи. Пан Анатолій зазначив, що високих показників переробки деревини підприємство досягає за рахунок оптимізації технологічних процесів, розширення асортименту виробів та використання сучасного модернізованого обладнання. Використання сушильних камер дозволяє підвищити вартість пилопродукції, і водночас збільшити доходи підприємства. Спікер наголосив, що завдяки виваженій та ефективній роботі очільника ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» Анатолія Івановича Карпука побутові умови для працівників постійно поліпшуються.
На завершення зустрічі пан Анатолій відповів на всі запитання, які виникли у студентів, і ще раз привітав їх із правильним вибором майбутньої професії та зауважив, що всі набуті знання та практичні навички, здобуті за фахом, обов’язково їм знадобляться в професійній діяльності.

Третім спікером онлайн-зустрічі був виробник серії садових меблів із масиву дерева – Денис Шутенко. У смт Димер (Київська область) пан Денис організував невеличке підприємство з виробництва садових меблів. Підприємець зазначив, що працює з екологічними матеріалами і пропонує якісні садові меблі, які є стійкими до впливу погодних чинників, мобільні та легко переносяться з одного місця на інше. Основна увага спікера була зосереджена на труднощах, з якими постійно зіштовхуються підприємці в Україні. На питання щодо ризиків вкладення коштів і започаткування власної справи у сфері деревообробки, де в останні роки виникали різні ситуації, що призводили до його стагнації й навіть зупинки, пан Денис відповів, що розуміє це. Тим більше, що ціни на лісопродукцію тільки за останні місяці зросли в два рази. Саме тому підприємець потроху задумується про диверсифікацію діяльності та пошуки інших сегментів ринку. Зараз активно займається розробкою веб-сайту та рекламних матеріалів.

Зустріч проходила в легкій, невимушеній та цікавій формі, тому після короткого представлення своєї діяльності студенти приступили до обговорення питань, що виникли в процесі презентації виступів гостей.
Андрій Білоус від імені колективу кафедри таксації лісу та лісового менеджменту щиро подякував пану Артему, пану Анатолію та пану Денису за готовність поділитися досвідом і знаннями зі студентами. Очільник кафедри зазначив, що такі івенти є дуже важливими для студентів, адже дають змогу суттєво покращити практичну підготовку, розширити свій професійний кругозір, а також знайти місце для подальшого працевлаштування чи стажування.

До нових зустрічей!


Галина Домашовець, Олександр Леснік,
доценти
кафедри таксації лісу та лісового менеджменту,
Олександр Сошенський, доцент кафедри лісівництва

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook