Полезахисні лісові смуги як елемент стійкості агроландшафтів

27 жовтня 2021 року
     21 жовтня 2021 року на кафедрі відтворення лісів та лісових меліорацій відбувся науково-практичний онлайн-семінар «Полезахисні лісові смуги як елемент стійкості агроландшафтів».

     Місцем проведення семінару стали демонстраційні ділянки на території Національного комплексу «Експоцентр України», де у 1951-53 рр. науковцями кафедри було закладено дослідні ділянки лісових смуг для різних грунтово-кліматичних зон України – від Полісся до Степу.

     До участі в семінарі долучилися члени гуртків кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій «Лісомеліорація і ландшафтознавство» і «Kyiv Forestry Students Association», а також всі охочі. Семінар розпочався із доповіді доцента кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Ганни Лобченко щодо історичного екскурсу у полезахисне лісорозведення та окреслення сучасного стану полезахисних лісових смуг України і актуальної законодавчої бази.

  

     Володимир Малюга, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, доповів про принципи підбору видів деревних рослин та схеми змішування у полезахисних лісових смугах різних ґрунтово-кліматичних зон.

  

     Як доповнення на демонстраційних ділянках Національного комплексу «Експоцентр України» викладачами спільно зі студентами обговорили фактичні переваги й недоліки створених насаджень. Дискусія між доповідачами та учасниками допомогла систематизувати знання щодо створення високоефективних полезахисних лісових смуг.

     На останок, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Олександр Соваков продемонстрував методику визначення вітрозахисної ефективності полезахисних лісових смуг у польових умовах.

     Завдяки участі у семінарі студенти закріпили на практиці здобуті на заняттях теоретичні знання з дисципліни «Лісова меліорація» та залишилися сповнені вражень, адже серед мегаполісу є можливість познайомитися із полезахисними лісовими смугами як елементом у формуванні стійких до несприятливих умов агроландшафтів.

Ганна Лобченко,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
керівник гуртка “Kyiv Forestry Students Association”
Володимир Малюга,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
керівник гуртка “ Лісомеліорація і ландшафтознавство” 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook