Марценюк Вадим Петрович
Доцент
для ОС “Бакалавр”: «Розведення і селекція риб”, «Рибне господарство»
для ОС “Магістр”: “ Селекція об’єктів індустріальної аквакультури”
для PhD - доктор філософії: “Наукові основи технологій культивування нових об’єктів аквакультури”.
2004-2006 рр. Інститут рибного господарства УААН / аспірантура
1992-1997 рр. Херсонський сільськогосподарський інститут ім. О.Д. Цюрупи. Херсон. / Студент зооінженерного факультету. Спеціальність – зооінженер-рибовод
Дисертаційна робота на тему: «Комплексні дослідження та оцінка малолускатого коропа нивківського відгалуження третього селекційного покоління.»
Вперше в практиці рибництва було отримане третє селекційне покоління малолускатого коропа нивківського відгалуження від схрещування плідників другого селекційного покоління з коропами румунської рамчастої породи фресинет. Було проведено комплекс рибницько-біологічних та фізіолого-біохімічних досліджень в результаті яких було дано оцінку екстер’єрним та репродуктивним ознакам плідників вихідних форм, та їх нащадкам на першому та другому роках життя, а також встановлені особливості спадкування екстер’єрних та інтер’єрних ознак помісних коропів. Для покращення якості товарної продукції у рибництві доцільно проводити схрещування плідників українського малолускатого коропа другого покоління селекції з коропами румунської породи фресинет з метою отримання гетерозисного ефекту.
селекційно-племінна робота в рибництві; розведення ставових та декоративних видів риб; рециркуляційні аквакультурні системи
1) Master FishFarmer Class (MFFC) / Rostock University/ 15 June, 2022 // October 2021 – May 2022 Total workload of 75 hours
2) “Цифрові інструменти google для освіти”/ ТОВ “Академія цифрового розвитку / № GDTfE-02-07272 // 05 - 18 вересня 2022 в обсязі 30 академічних годин (1 кредит ECTS)
3) completed the summer school “Basics in human nutrition” School time: July 2023 (3 ECTS) CERTIFICATE 07/07/202 - 90 Hours of Participation
4) Інститут біології тварин НААН - посвідчення 16/2023р про підвищення кваліфікації з 15.05.2023 по 19.05.2023 за спеціальністю 207 - Водні біоресурси та аквакультура (45 год.)
5) CERTIFICATE 26/03/2024 completed the course “How to write and publish a scientific paper in international journal” Course time: 21-22, 25-26 of March 2024 - 30 Hours of Participation (1 ECTS)
-
Марценюк В.П., Марценюк Н.О. Методики рибогосподарських досліджень: навчальний посібник / В.П. Марценюк, Н.О. Марценюк. – Київ: ЦП "Компринт", 2020. – 440 с.
-
Марценюк В.П., Марценюк Н.О. Розведення та селекція риб. Частина 1: навчальний посібник / В.П. Марценюк, Н.О. Марценюк. – Київ: ЦП "Компринт", 2021. – 538 с.
-
Бех В.В. Перспективи використання білкових компонентів нетрадиційного походження в комбікормах для аквакультури // В.В. Бех, В.П. Марценюк, Н.Й. Тушницька // Рибогосподарська наука України № 2 / 2020. – С. 53-64. https://oaji.net/articles/2020/2115-1595907740.pdf
-
Парфенюк І.О., Гроховська Ю.Р., Марценюк В.П. Стан використання рибних ресурсів малих водойм Рівненської області // Тваринництво та технології харчових продуктів, том 13 № 3 / 2022. - С. 35-42. https://doi.org/10.31548/animal.13(3).2022.35-42
-
Марценюк Н.О. та ін. Теоретичне обґрунтування перебудови структури біорізноманіття їхтіокомплексів дніпровських водосховищ під дією біотичних та абіотичних факторів / Марценюк Н.О., Базаєва О.В., Марценюк В.П. // Питання рибного господарства Білорусі, № 35/ 2022. – с.191-199. https://fish.belal.by/jour/article/download/48/86
-
Берлінець Я.О., Марценюк В.П. Вплив препарату «Нутріл Селен» на темпи росту молоді кларієвого сома (Clarias gariepinus) // Таврійський науковий вісник. 2023 р. Випуск № 129. - С. 260-263. https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/129_2023/33.pdf
Scopus
Makarenko, A. at all. Investigation of internal organs and additive tissue of hybrid hypophthalmichthys (Hypophthalmichthys spp.) as a promising raw material for the production of dietary nutritional products / Makarenko, A., Mushtruk, M., Rudyk-Leuska, N., Kononenkо R., Shevchenko, P., Khyzhniak, M., Martseniuk, V., Kotovska, G., Klymkovetskyі A., & Glebova, J // 2022 Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 411–430. https://doi.org/10.5219/1760