вул. Горіхуватський шлях, 19, к. 83

Кононенко Ірина Сергіївна

Доцент

Доцент , Кандидат сільськогосподарських наук
Дисципліни викладання

для ОС “Бакалавр”: Гідротехніка та технічні засоби в аквакультурі”, "Благополуччя гідробіонтів".

для ОС “Магістр”: “Інтенсивні технології в аквакультурі”, “Технології культивування додаткових об’єктів аквакультури”

для PhD - доктор філософії: “Наукові основи технологій культивування нових об’єктів аквакультури”.

Освіта

У 2011 р. закінчила Національний університет біоресурсів і природокористування України, рибогосподарський факультет і отримала диплом магістра з відзнакою про повну вищу освіту за спеціальністю «Водні біоресурси» та здобула кваліфікацію дослідника аквакультури. 

Дисертаційне дослідження

Дисертаційне дослідження присвячене вивченню питання перспектив використання кріоконсервованих статевих продуктів самців осетрових у технологічному процесі вирощування їх товарної продукції. У 2018 р. захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 06.02.03 - рибництво.

Наукові інтереси

Наукові інтереси включають питання використання функціональних кормових добавок в аквакультурі для риб з метою підвищення їх рибницько-біологічних показників, удосконалення окремих ланок технологічного процесу вирощування товарної продукції цінних та перспективних об'єктів аквакультури.

Стажування
  1. Підвищення кваліфікації в Інститут біології тварин НААН України за спеціальністю 207 Водні біоресурси та аквакультура (2022 р). 45 год.
  2. Підвищення кваліфікації на курсі "Цифрові інструменти Google освіти". Сертифікати: №GDTfE-02-03862, №GDTfE-02-С-01882, №GDTfE-BПП-02594 (2022 р.). 47 год.
  3. Підвищення кваліфікації в Інститут біології тварин НААН України за спеціальністю 207 Водні біоресурси та аквакультура (2023 р). 45 год.
  4. How to write and publish a scientific paper in international journal. Swedish University of Agricultural Sciences. 2023 р. 30 год.
  5. Flipped classroom. Professional development webinar. Swedish University of Agricultural Sciences. 2023 р. 10 год.
  6. Sustainable food production and consumption (A plant-based future. Role of innovations in plant-based industry). Swedish University of Agricultural Sciences. Poland. 2023 р. 30 год.
  7. Basics in human nutrition. Summer school. Swedish University of Agricultural Sciences. 2023 р. 90 год.
  8. Науково-педагогічне стажування: Capacity building of Ukrainian researchers for sustainable livelihoods: socio-economic development. University of Reading (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Poland. 2023 р. 50 год.
  9. How to write and publish a scientific paper in international journal/ Academic literacy in the training of scientists world-class publications. The methodology of creating a scientific article and academic integrity. Swedish University of Agricultural Sciences. 2024 р. 30 год.
  10. International course “Intensive Fish Farming”. MASHAV. International Agriculture Training Center. Israel (180 год.). 15.07-26.07. 2024.
  11. Сучасні проблеми раціонального використання водних біоресурсів. Інститут рибного господарства НААН України. (60 год.). 24.02-07.03.2025 р.
  12. Міжнародна літня школа Erasmus+ “Стале тваринництво та благополуччя тварин” (SULAWE). 02-13.06.2025 р. (90 год.)
  13. Summer school “Advanced Meat Science”. LEARNSAVE (Swedish-Ukraine).25-27.06.2025. (15 год.)
  14. “Великий курс про ШІ в освіті” (ВКШІО-1785). Прогресильні. 26.05-09.06.2025 р.  (45 год).
Вибрані публікації

Characteristics of protein, lipid, and carbohydrate metabolism of fish of the Kremenchuk Reservoir in the prespawning period. N. Rudyk-Leuska, M. Leuskyi, N. Yevtushenko, M. Khyzhniak, I. Buzevich, A. Makarenko, G. Kotovska, I. Kononenko. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. V. 16, 2022, p. 490-501

Scopus  https://doi.org/10.5219/1771 

https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1771

 

Makarenko, A., Rudyk-Leuska, N., Kononenkо R., Khyzhniak, M., Kononenko, I., Kotovska, G., Shevchenko, P., & Leuskyi, M. (2024). Biometric analysis of food products of hybrid hypoophthalmichthys (Hypophthalmichthys spp.) to determine their nutritional value and use in the food industry. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 18, 207–222. 

Scopus https://doi.org/10.5219/1930 

https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1930

 

Koretsky V.,  Kononenko I. Study of technological aspects of Procambarus clarkii cultivation in terms of ensuring their welfare. Animal Science and Food Technology. 2024. 15(3). Р. 45-57.

Scopus https://doi.org/10.31548/animal.3.2024.45

https://animalscience.com.ua/en/journals/tom-15-3-2024 

Кононенко І.С., Бех В.В., Кононенко Р.В. Проблеми та перспективи штучного відтворення та збереження запасів європейського вугра (Anguilla anguilla (Linnaeus, 1758)) (огляд). Рибогосподарська наука України. 2021. № 2(56). С. 34-44 

https://doi.org/10.15407/fsu2021.02.034

https://fsu.ua/index.php/uk/2021/2-2021-56/2021-02-034-044-bekh-ukr

 

Поліщук Н.В., Коваленко Б.Ю., Вовк Н.І., Кононенко І.С., Коваленко В.О. Дослідження впливу кормової добавки гумату натрію на стерлядь за садкового способу вирощування. Тваринництво та технології харчових продуктів. 2021. V. 12. №4. P. 56-66. 

https://doi.org10.31548/animal2021.04.006 

https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/1557535