Популяризація наукової роботи серед студентів-гуртківців

11 жовтня 2021 року
     Робота у студентських наукових гуртках НУБіП України – це одна із форм організації науково-дослідної роботи студентів, яка дозволяє ще зі студентських лав долучитися до наукового життя кафедр. Саме у гуртках студенти вчаться мислити науково та здобувають навички дослідницької роботи, що є важливим чинником професійної підготовки майбутнього фахівця у вищому навчальному закладі.

     Однією із традицій діяльності гуртків кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій є проведення ряду науково-практичних семінарів. Так нещодавно відбувся науково-практичний семінар «Методологічні основи проведення лісомеліоративних досліджень», який дозволив студентам не лише дізнатися глибше про теоретичні основи дослідження лісомеліоративних властивостей лісових насаджень, а й власноруч здійснити вимірювання сучасними приладами й проаналізувати отримані дані.

     Андрій Пінчук, в.о. завідувача кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, ознайомив учасників семінару із студентською науковою роботою кафедри. Ганна Лобченко, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, продемонструвала матеріально-технічне забезпечення для проведення наукових досліджень.

     Заступник директора ННІ лісового і садово-паркового господарства Олександр Соваков окреслив теоретичні основи застосування лісомеліоративних насаджень як частини протиерозійного облаштування водозборів, а вже на об’єктах кафедри, що знаходяться у Ботанічному саду НУБіП України, продемонстрував їх роботу для зарегулювання поверхневого стоку. Володимир Малюга, доктор с.-г. наук, розповів студентам чому лісова підстилка є основним протиерозійним компонентом.

     Зважаючи на привабливість Голосіївського лісу для прогулянок і занять спортом, все частіше можна спостерігати появу мережі стихійних стежок. Тож вплив рекреації на протиерозійні властивості лісових насаджень на основі власних наукових досліджень пояснив аспірант кафедри Юрій Іваненко, а наукову факти щодо динаміки корененаселеності деревних рослин у зеленій зоні м. Києва привів доцент кафедри Ігор Іванюк.

     На завершення було проведено майстер-клас і студенти мали можливість спробувати власноруч виконати вимірювання ряду показників для лісової підстилки й верхнього шару ґрунту та здійснити наукові дослідження. Результати останніх були апробовані на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми лісового господарства та екології: шляхи вирішення», що відбулася на базі Поліського національного університету з нагоди 20-річчя факультету лісового господарства та екології.

    Тож, перші наукові кроки студентів у гуртках – це шлях до формування особистості дослідника та виявлення талановитих дослідників, які, з рештою, є науковим майбутнім Університету.

     Гуртківці кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій вдячні своїм наставникам за здобутий науковий досвід вже на 2 курсі і впевнені, що отримані знання й навички допоможуть їм у підготовці майбутніх випускних кваліфікаційних робіт та у виборі професійного спрямування і кар’єрного шляху.

Анастасія Мазур,
студентка 2 курсу
ННІ лісового і садово-паркового господарства
Ганна Лобченко,
доцент кафедри ВЛтаЛМ,
керівник студентського наукового гуртка «KFSA»
Володимир Малюга,
доцент кафедри ВЛтаЛМ,
керівник студентського наукового гуртка «Лісомеліорація та ландшафтознавство»


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook