Вчена рада: біобезпека, навчальна практика для студентів та фінансова ситуація

3 березня 2021 року
     3 березня 2021 року відбулося засідання вченої ради університету. Традиційно на початку засідання ректор Станіслав Ніколаєнко вручив державні нагороди науково-педагогічним працівникам і співробітникам, атестати про присвоєння вчених звань, нагородив кращих студентів, які мають здобутки в спорті і навчанні.

 

  

  

     Презентуючи звіт про діяльність університету за лютий, Станіслав Ніколаєнко зупинився на неухильному дотриманні карантинних вимог – з початку пандемії більше 400 осіб з числа студентів, співробітників, викладачів перенесли захворювання на COVID-19. В Україні набирає обертів чергова хвиля зростання захворюваності, але розпочалася і вакцинація. Тому кожному потрібно дбати за власне здоров’я, а господарським службам, оперативному штабу – забезпечувати, контролювати, роз’яснювати, сприяти, упереджувати розповсюдження хвороби. Що ж до навчального процесу, то до кінця місяця в аудиторіях навчаються першокурсники, після чого їм буде запропоновано залишити студентський кампус. Після перерви, з початком квітня на очне навчання прибудуть старшокурсники. Протягом лютого тривала наукова, міжнародна робота, йде підготовка до весняних польових робіт в навчально-дослідних господарствах, продовжуються ремонтні роботи в навчальних корпусах, гуртожитках.

 

  

     Наукову доповідь з благополуччя тварин і біобезпеки представив Віталій Нєдосєков. Одним з головних аспектів, на якому зауважив доповідач, є циклічне, дво-трирічне виявлення нових штамів вірусів, які вражають тварин і потенційно можуть заражати людину. До цього треба бути готовим, проводити відповідні заходи. Професор Олег Мельник наголосив на відновленні повноцінної санітарно-епідеміологічної, ветеринарної служби, яка б опікувалася біобезпекою.

 

  

     Підсумки виробничо-фінансової діяльності навчально-дослідних господарств у 2020 році та шляхи підвищення якості практичної підготовки студентів представив начальник відділу оргдіяльності НДГ та організації навчальних практик Василь Туринський. Якщо в 2019 році в господарствах університету практику пройшли майже чотири тисячі студентів, то минулого року через пандемію – лише 200. Ці практики частково замінені, частково перенесені на поточний рік. Господарська ж діяльність дозволяє не бути збитковими, дещо оновлювати матеріально-технічну базу, працювати з новітніми технологіями, садівним матеріалом, добривами і засобами захисту. Але перспектива – за впровадження інноваційних технологій. Пілотним проектом може стати спорудження сучасного навчального центру з молочного скотарства. Професор Іван Ковальчук поцікавився прибутками і економічним ефектом для університету від діяльності господарств – на що Василь Туринський зазначив, що майже всі прибутки йдуть на капітальні вкладення, придбавається новітня техніка тощо. Перший проректор Ігор Ібатуллін зазначив, що головним показником ефективності діяльності має бути прибуток з гектара. Господарства самостійно підготувалися до весняних польових робіт і готові їх розпочати.

  

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук представив звіт про фінансову діяльність університету в 2020 році. Його НУБіП завершив без боргів, виконав бюджет в майже 1,3 мільярди гривень, незважаючи на пандемію. Традиційно найбільші надходження - від плати за навчання, лідерами тут є факультети гуманітарно-педагогічний, економічний, юридичний, ветеринарної медицини. Більше 32 мільйонів гривень витрачено на поліпшення матеріально-технічної бази, придбання наукового і навчального обладнання. На майже 25 мільйонів виконано ремонтних робіт. До слова, у 2021 році бюджет університету складатиме більше 1,5 мільярда гривень. Знову ж таки, домінуюча частина – це заробітна плата, стипендія, нарахування… Держава лише частково профінансує комунальні послуги, решта, так само як і розвиток університету – це наш спеціальний фонд. Кожен структурний, госпрозрахунковий підрозділ отримав план надходжень і повинен його виконувати.

  

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша озвучив рекомендації навчально-методичної ради, які затвердила вчена рада: зміни до положень щодо організації навчального процесу, схвалила до друку навчально-методичну і наукову літературу та періодику. Також прийнято рішення про відкриття спеціальностей «Біомедична інженерія», «Міжнародна економіка», «Корпоративні фінанси», затверджено двох англомовних освітніх програм «Карантин рослин» і «Якість, стандартизація та сертифікація». За пропозицією першого проректора Ігоря Ібатулліна вчена рада підтримала рішення ректорату та затвердила положення про планування та облік діяльності науково-педагогічного працівника. Схвалено й комплексну програму енергозбереження на 2021-2025 рік, тематичний план науково-дослідних робіт на 2021 рік. Вчена рада надала дозволи на керівництво дисертаційними роботами та уточнила їхні теми, створила разові спеціалізовані вчені ради.

  

  

  

Денис Рудень
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook