Співбесіди з керівниками підрозділів і навчально-дослідних господарств: навчати, виробляти, заробляти

14 січня 2021 року
     Сьогоднішній цикл співбесід з керівництвом науково-лісодослідних господарств та економічного факультету пройшов під українські національні щедрівки. За традицією, 13 січня в Україні святкують «старий Новий рік» та віншують Василя. Викладачі кафедри культурології вітали всіх учасників дійства.

     А робочий ритм задав директор Боярської лісової дослідної станції Анатолій Карпук. Рік, що минув, видався для господарства непростим, потрібно було вирішувати купу господарських і організаційних проблем: підписувати дозвільні документи на ведення лісового господарства; пакет документів щодо оцінки довкілля вже давно і безрезультатно знаходиться на розгляді у Міністерстві екології. За відсутності цих паперів не вдалося в повному обсязі реалізувати вироблену деревну продукцію. Небезпідставно здається, що під егідою створення Національного природного парку планується знищення Боярської ЛДС як такої, говорить директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Залишається мітингувати під стінами Мінекології, аби добиватися справедливості? А ми такі, що можемо! А поки що готуємо позовну заяву до суду.

 

  

     Та й за таких умов вдалося провести ряд господарських і природоохоронних заходів: на значних площах висаджено ліс, під реалізацію вирощено півтора мільйона сіянців. Виконується три науково-дослідних програми. В наступному році планується фінансові надходження від господарської діяльності на суму 51 млн грн, а може, й більше, понад мільйон направлять на придбання необхідного лабораторного обладнання.
     У ході розмови прозвучало чимало конкретних критичних зауважень та розглядалися шляхи вирішення тих чи інших проблем. Зокрема, ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на необхідність збільшення виробничих і навчальних практик студентів, проблему лісових пожеж і всихання дерев у лісових масивах Боярської ЛДС, при цьому університетські екологи тут аж геть не часті гості.

  

     Про підсумки, резерви і перспективи НДГ «Великоснітнське» ім. О.В.Музиченка з урахуванням науково-інноваційної складової говорив його директор Микола Журавель. Він відзначив, що у 2020 році 198 студентів пройшли практичну підготовку. Але цього недостатньо: господарство може приймати студентів безперервно протягом року.

 

     З результатів господарської діяльності директор зазначив, що «Великоснітинське» у 2020 році виробило продукції на 66 млн грн., реалізовано – на 47 млн грн., виручка з 1 га ріллі 26 тис грн., на одного працівника – 481 тис грн., погашено кредиторської заборгованості 10 млн грн., хоча ще 3,7 млн ще залишається, проведено оптимізацію штатів, але ще є можливості. Значно зменшені виробничі витрати за рахунок придбання техніки та практичної відмови від послуг елеватора, залучення до виконання польових робіт сторонніх організацій.
     На адресу господарників теж звучали вмотивовані зауваження. Так, Станіслав Ніколаєнко відзначив, що мало ведеться наукових досліджень, не розвивається органічне землеробство, незначний обсяг переробки власної продукції рослинництва і тваринництва. Для закріплення молодих спеціалістів не будується житло. І взагалі, слід бути сучасними.

  

  

     Про результати роботи і план на поточний рік Агрономічної дослідної станції інформував директор Юрій Росамаха. Незважаючи на важкий рік, НДГ виробило продукції на 14 млн грн. більше, ніж торік. Розрахувалися практично повністю з кредиторами попередніх років. Економили практично на всьому, зокрема за рахунок зекономленого палива зможуть провести посівну цієї весни.    

     В планах – активніше залучати студентів до виробничих процесів, незважаючи на пандемію, реконструкція зерноочисного комплексу, будівництво складських приміщень та сушарки, що дасть можливість реалізовувати вироблену продукцію в найбільш економічно вигідний термін. Для поліпшення ефективності керівництву Агростанції рекомендовано шукати шляхи нарощування виручки та зменшення виробничих витрат. Всі прийняти планові показники повинні бути виконані.

  

     НДГ «Ворзель» також не залишився по за увагою. Як відомо, основний вид їхньої діяльності – тваринництво. Минулого року валовий надій молока збільшився на 45 т і становить 442 т. Собівартість молока найнижча серед НДГ і складає 4 грн 71 коп. Рентабельність виробництва молока 154%. В планах – збільшення поголів’я корів та розвиток переробки молока. Про все це інформував директор НДГ Геннадій Білуха. Також він поділився планами спробувати виростити в цьому році поексперементувати і виростити соняшник на своїх торф’яних ґрунтах на площі 10-15 га.
     Були висловлені зауваження щодо недостатньої участі НДГ у практичній підготовці студентів. Звернули увагу присутні і на необхідність підвищення показника виходу телят на 100 корів. Збільшити виручку НДГ зможе тільки впроваджуючи переробку молока. Важливо також підвищити рівень дослідницької діяльності, який нині ще недостатній.

     Завершальною ж на сьогодні стала принципова розмова з керівництвом економічного факультету. Декан Анатолій Діброва коротко доповів про діяльність колективу в минулому році, сконцентрувавшись на науковій роботі, міжнародних відносинах, навчальному процесі в умовах пандемії. Маючи певні успіхи, зверталася увага на участі розробці якісних наукових проектів, які були б конкурентними. Для цього, зазначив декан, планується формувати міжкафедральні групи науковців, інтереси яких близькі за тематикою. Окреме питання видання наукового журналу, він повинен індексуватися в міжнародних наукометричних базах. Важливим аспектом навчального процесу є контроль за веденням занять – цим опікується особисто декан, але відповідальними є завідувачі кафедрами та самі викладачі. Корегування потребують теми дипломних робіт і це завдання для навчально-методичної комісії факультету. Серед планів на поточний рік – поліпшення матеріально-технічної бази, відзначення 70-річчя факультету.

  

  

     Завтра цикл співбесід продовжать наукові підрозділи.

Валентин Обрамбальський, Ірина Артемчук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook