Військова підготовка беззупинна

1 грудня 2020 року
     23 листопада на кафедрі військової підготовки розпочалися заняття з громадянами України першого року навчання за програмою підготовки офіцерів запасу.

     Враховуючі карантинні заходи, що вжиті в Університеті заняття проводяться дистанційно. До початку занять на кафедрі:

  • відпрацьовано адаптований до потреб студентів різних факультетів розклад занять, розрахований на три тижня навчання;
  • проведено підготовку засобів дистанційного навчання;
  • проведено заняття з науково-педагогічними працівниками щодо особливостей дистанційного навчання, порядку і правил використання навчально-інформаційного порталу НУБіП України;
  • викладачі кафедри, які не пройшли курси підвищення кваліфікації за напрямом дистанційного навчання, з 5 жовтня зараховані на дистанційні курси "Практикум тьютора" у Військовому інституті танкових військ НТУ "ХПІ", де і навчаються по цей час.

     Безпосередньо перед початком начальних тижнів (19 листопада) проведено відеоконференцію науково-педагогічних працівників кафедри і студентів 1-го року навчання з використанням платформи Cisco Webex Meetings щодо порядку організації проходження навчальних тижнів та інших питань.

     Для оперативного обміну інформації, управління навчальним процесом, взаємодії з навчальними групами в клауд-месенджері Telegram створена група командирів навчальних взводів.

     Навчальні заняття на кафедрі організовані:

  • з використанням платформ Cisco Webex Meetings для лекційних занять, мастер класів, показів зразків озброєння і техніки з одночасним поясненням.

  • з використанням ресурсів навчально-інформаційного порталу НУБіП України, з використанням дистанційних курсів. Дистанційні курси створені відповідно до програм військової підготовки для кожного навчального модуля:
  1. Основи загальновійськового бою. Дії солдата в бою.
  2. Стрілецька зброя та вогнева підготовка.
  3. Тактична медицина.
  4. Статути Збройних Сил України та їх практичне застосування.
  5. Військова топографія.

     Зрозуміло, що в повній мірі дистанційне навчання не замінить практичне опрацювання багатьох питань, але шляхом створення для студентів ситуативних завдань, використанням інтерактивних відеоматеріалів можливо набуття первинних практичних навичок і вмінь.
     За словами студентів-першокурсників, основним їх бажанням та намірами було практичне опанування озброєння й військової техніки, практичні дії зі зброєю в руках. Завідувач кафедри військової підготовки полковник Анатолій Есаулов завірив студентів, що в них ще буде час для практичних занять, під час комплексних практичних занять, навчальних зборів, як тільки зміняться карантинні обмеження, оскільки навчально-матеріальна база дозволяє це зробити.

     Студенти кафедри під час опитування першого тижня навчання зазначають:  

Влад Власов, що навчається в Київському університеті ім. Бориса Грінченка зазначає: "Після тижневого навчання на військовій кафедрі, можу відзначити, що мені дуже шкода, що ми не можемо відвідувати заняття у корпусі університету, але викладачі роблять усе можливе, щоб наше навчання проходило інформативно, цікаво а головне корисно.
     Ми з радістю слухаємо навчальні лекції у форматі відео-зв’язку. Викладачі демонструють презентації, після яких ми з легкістю можемо виконати будь-яке завдання. Також подобається відкритість викладачів, з якими ми можемо вести двосторонній зв’язок протягом усього процесу навчання. Також хочеться відмітити кураторів взводів, які піклуються про те, щоб ми були у курсі усіх новин та нововведень на кафедрі.
     Отже, загалом свій невеликий досвід навчання у період карантину на військовій кафедрі можу оцінити на 10 балів з 10".

  

Євгеній Гадзовський з Національного університету Києво-Могилянська академія» доповнює: "Ніколи б не подумав, що навчання на військовій кафедрі може проходити не очно, при присутності усіх учасників процесу. Викладачі кафедри приємно здивували швидким перелаштуванням до нового формату – дистанційного. Яскравим прикладом є сьогоднішнє заняття із розбирання та збирання АК-47 по відеозв’язку. Завдяки дистанційному формату всі учасники, немов у першому ряду могли бачити дії та чути коментарі викладача, чого не вдалось би досягнути на очній лекції, проте є і мінус – якщо вдома немає автомату, доведеться тренуватись на уявному".

Денис Осадчий (факультет інформаційні технології НУБіП України): "Під час дистанційного навчання на кафедрі військової підготовки НУБіП України створилося переважно гарне враження. Заняття проводяться хвилина в хвилину згідно за розкладом, а викладачі доносять навчальний матеріал чітко, зрозуміло і лаконічно. Як особисті побажання, хотілося б більше «інтерактивної» взаємодії зі студентами від викладачів та більше відео-матеріалу на онлайн-курсах предметів".

     Завдяки постійному двосторонньому зв’язку вносяться корективи у навчальний процес з метою його удосконалення, на скільки це можливо в умовах карантину.
     Разом ми переможемо.

Анатолій Есаулов
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook