На кафедрі конярства і бджільництва відбулася міжнародна науково-практична конференція «Проблеми сучасного бджільництва»

27 листопада 2020 року

    19 листопада, на кафедрі конярства і бджільництва факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми бджільництва», на онлайн майданчику якої зібралися науковці та практики різних країн (Словаччина, Болгарія, Ізраїль, Молдова, Грузія, Білорусь, Польща, Узбекистан, Казахстан, Нова Зеландія) з метою обговорення актуальних проблем у практичному бджільництві в Україні та світі, обміну знаннями, науковими здобутками та сприяння впровадженню передового досвіду у практику.

     Відкрив конференцію з вітальним словом начальник науково-дослідної частини НУБіП України доктор сільськогосподарських наук, професор Отченашко Володимир Віталійович. 

      Володимир Віталійович наголосив на актуальності питань які заплановані для обговорення на конференції та побажав усім учасникам здоров’я, успіхів та плідної роботи на конференції.

       Пленарне засідання відкрив завідувач кафедри конярства і бджільництва, доктор сільськогосподарських наук, професор Повозніков Микола Гаврилович.

     Микола Гаврилович в своїй доповіді наголосив на сучасних викликах які стоять перед сучасним бджільництвом, з метою їх обговорення кафедра виступила організатором проведення даної конференції. Зазначив, що кафедра яка має славну історію, гарну матеріально-технічну базу та потужний науково-педагогічний колектив, не лишається осторонь проблем галузі і приймає активну участь у їх вирішенні. Прикладом цього є організація даної онлайн конференції.

      В доповнення доповіді професора Повознікова М.Г., доцент кафедри конярства і бджільництва Микола Войналович ознайомив всіх присутніх з інноваційними підходами, що застосовуються при навчанні студентів на кафедрі та проінформував, що на кафедрі діють спеціальні курси для бджолярів різної форми навчання.

        Серед запрошених спікерів був Віце-Президент спілки пасічників України, адвокат, юрист, пасічник - Гриньов Сергій Олексійович. Який під час свого виступу окреслив основні проблеми з якими на сучасному етапі стикаються українські бджолярі, серед них отруєння бджіл в результаті застосування ЗЗР у сільському господарстві та застарілі нормативно-правові акти що регулюють діяльність галузі.

       У конференції також взяв участь голова національної асоціації бджолярів Молдови, Іон Максім який у своїй доповіді розповів про сучасний стан, проблеми та перспективи молдавського бджільництва. Зокрема він зазначив, що на даний час у Молдові нараховується 7500 бджолярів, які утримують біля 200 000 бджолосімей. За сприяння асоціації в країні створені спеціальні навчальні центри для бджолярів, де вони мають можливість навчатися та підвищувати свою кваліфікацію.

       З цікавою науковою доповіддю виступив науковий співробітник ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича», голова об’єднання маткарів України Доскоч Іван Михайлович, який доповів про сучасні методи селекції українських бджіл. 

          З доповіддю на тему «Використання прополісованої вощини як важливого фактору здоров’я бджіл та високої рентабельності пасіки» виступив директор ТОВ «Київоблбджолопром» Домбровський Валерій Петрович. Він розповів, що на підприємстві ТОВ «Київоблбджолопром» розроблено технологію та обладнання для виробництва прополісованої вощини.

   Одним із запрошених іноземних спікерів, на конференції виступив практикуючий бджоляр, співробітник Ізраїльського інституту сільськогосподарських досліджень «Махон Вулкані» - Зайдман Ілля.

         Доповідач розповів про особливості Ізраїльського бджільництва та шляхи підвищення продуктивності роботи бджоляра на пасіці як запоруки високої рентабельності пасіки. Дана доповідь викликала велику зацікавленість в українських пасічників, що були присутні на конференції.

           Про особливості грузинського бджільництва розповів Заза Гурцкаіа, який є головою асоціації бджолярів західної Грузії.

      Адамчук Леонора Олександрівна яка є доцентом кафедри стандартизації та сертифікації продукції НУБІП України, презентувала платформу для співпраці бджолярів та аграріїв щодо бджолозапилення BeesAgro.

       На конференції з доповіддю виступила голова правління ГО «Всеукраїнське братство бджолярів України», почесний член міжнародної федерації бджільницьких асоціацій «Апімондія», Васильківська Тетяна Юріївна. Під час своєї доповіді Тетяна Юріївна ознайомила всіх присутніх з сучасним станом українського бджільництва та основними проблемами з яким воно стикається, вона також закцентувала увагу на важливість прийняття нових нормативно-правових актів з питань бджільництва, які б сприяли розвитку дрібного товаровиробника замкненого циклу.

      З цікавою науковою доповіддю на тему «Білки і амінокислоти бджолиного обніжжя» виступив директор Інституту охорони біорізноманіття та біобезпеки Словацького університету в Нітрі, професор Ян Брінза.

    Він навів результати досліджень щодо вмісту амінокислот та їх повторюваності в бджолиному обніжжі зібраного з різних рослин та у різних географічних зонах.

      Власним практичним досвідом ведення бджільництва в умовах Узбекистану, поділився бджоляр з Фергани – Картунов Анатолій, він розповів про своє пасічне господарства та його спеціалізацію – пакетне бджільництво. Розповів про особливості утримання бджіл, системи вуликів, способи формування бджолопакетів задля їх подальшого транспортування на відстань понад 2500 км, до Омска (Російська федерація).

      Про результати наукових досліджень щодо розвитку жирового тіла у медоносних бджіл з гігієнічних та не гігієнічних сімей доповів доцент кафедри тваринництва Тракійського університету в Стара Загора (Болгарія) Свілен Лазаров.

      Автор доповіді зазначив, що отримані результати є підставою припустити, що є зв'язок між гігієнічною поведінкою робочих бджіл і ступенем розвитку їх жирового тіла. Ступінь розвитку жирового тіла робочих бджіл з гігієнічних сімей достовірно вище ніж у бджіл з не гігієнічних сімей. Розвиток жирового тіла є важливим показником забезпеченості бджіл поживними речовинами, що сприяє кращій життєздатності бджіл.

    Про враження бджолиного розплоду бактериями виду Enterobacter aerogenes доповів завідувач кафедри мікробіології, фармакології та епізоотології Поліського національного університету, доктор ветеринарних наук, професор Галатюк Олександр Євстафійович.

     Про екологічне безпечне оздоровлення бджіл при враженні інвазійними та інфекційними захворюваннями доповіла завідувачка лабораторією технологічних та спеціальних заходів профілактики захворювань бджіл ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича», кандидат біологічних наук Єфіменко Тетяна Михайлівна.

     З доповіддю про сучасні підходи у боротьбі з вароатозом бджіл виступив науковий співробітник Інституту ентомології аграрного університету Грузії, Джанашія Іраклі. У своїй доповіді він акцентував увагу на методах діагностики та лікування бджіл від кліща Varroa destructor.

    Продовжуючи блок наукових доповідей про хвороби бджіл, на конференції виступила здобувач вищої освіти Національного університету ім. Тараса Шевченка, Катерина Пилипко з доповіддю на тему «Дослідження синдрому руйнування бджолиних сімей».

     Про механізацію робіт з навантаження та перевезення бджолиних сімей доповів бджоляр з Казахстану, Стас Буньков

      З доповіддю про нову технологію одержання прополісу виступив здобувач наукового ступеня НУБіП України, Двикалюк Роман. Він ознайомив всіх присутніх на конференції з існуючими технологіями збору прополісу та доповів про розробку приладу, що дозволяє одержувати прополіс зі спеціальних сіток без його попереднього замороження.

       Голова гільдії медоварів Чернігівщини Віталій Кром доповів про особливості переробки меду у медові напої, зазначивши при цьому, що це сприяє значному підвищенню рентабельності пасіки.

     Співробітники кафедри конярства і бджільництва, зокрема професор Броварський В. Д. ознайомив всіх присутніх на конференції з новою технологією одержання перги, а доцент Головецький І.І. доповів про способи одержання стільникового меду.

     В рамках конференції працювала секція «Молодь у вирішення проблем галузі бджільництва» модератом якої був студент факультету тваринництва та водних біоресурсів Назар Білько

     По завершенні, учасники Міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Проблеми сучасного бджільництва» відзначили, що захід відбулася на високому організаційному та науковому рівні та побажали щоб такі заходи кафедра проводила і надалі. Організатори конференції в свою чергу запевнили усіх присутніх, що цьому не зупинятимуться і організовуватимуть інші заходи які сприятимуть розвитку бджільництва.

Микола Войналович
доцент кафедри конярства і бджільництва

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook