Відкрито меморіальну дошку видатному лісівникові Івану Зимі

17 вересня 2020 року
     На стіні однієї з найперших споруд історико-архітектурного комплексу НУБіП – 1-го навчального корпусу – з’явилася нова меморіальна дошка – професорові Івану Митрофановичу Зимі. Її відкриття ініціатори – дирекція ННІ лісового і садово-паркового господарства і кафедра лісівництва, яку, власне, і засновував Іван Зима, – приурочили до 120-річчя від дня його народження і до Дня працівника лісу.

     У церемонії відкриття взяли участь ректор університету Станіслав Ніколаєнко, директор НДІ лісівництва і декоративного садівництва Роман Василишин, завідувачка кафедри лісівництва Наталія Пузріна та їхні колеги-лісівники.

     Тільки ті, хто не забуває про свої витоки, історичне коріння і дбають про те, щоб передати все це наступним поколінням, можуть розраховувати на своє місце в історії і пам’ять нащадків, підкреслив ректор університету Станіслав Ніколаєнко, звертаючись до присутніх. У НУБіП про це пам’ятають, цьому підтвердження – Алея слави і численні меморіальні дошки фундаторам університету, тим, хто розвивав і суттєво примножував його славу та рухав своєю працею вперед цілі галузі. Їх здобутки і прагнення нам слід примножувати і зараз, в час, коли лісівнича галузь переживає непрості часи.

     Один з таких стовпів лісівничої науки – професор Зима, про життєвий шлях якого розповіла доцент Оксана Токарєва: справді непересічна постать, просвітник та науковий діяч у сфері механізації лісового господарства, якого знають в Україні і далеко за її межами. Все своє життя він присвятив викладацькій роботі, зокрема останні 50 років працював у Київському лісотехнічному інституті. Він ініціював заснування тут першої в колишньому СРСР кафедри механізації лісорозробок і очолив її, а у післявоєнний період був деканом лісогосподарського факультету, відновлював поруйновану будівлю інституту.

     А підручник «Механізація лісогосподарських робіт», перекладений багатьма мовами, став настільною книгою багатьох поколінь лісівників, розповідає професор Володимир Гриб. З ним пов’язана ціла історія! Підготувати його уряд СРСР доручив тоді ще молодому кандидату технічних наук Івану Зимі. А підписав доручення особисто Йосип Сталін. На цю справу пішло вісім років життя, і відразу після виходу в Москві підручник було перекладено китайською і видано в Китаї, а сам автор дістав ступінь доктора сільськогосподарських наук і став професором.

Валентин Обрамбальський
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook